Studiu. Riscuri în privința consumului de alcool în timpul zborului, poate deveni fatal

04 Iun 2024
Studiu. Riscuri în privința consumului de alcool în timpul zborului, poate deveni fatal

Un pahar de vin sau o halbă de bere, pentru a intra în atmosfera de vacanță sau pentru a elimina teama de zbor, unele persoane consumă alcool înainte de-a se îmbarca în avion. 

Dar veștile oferite de medici nu sunt bune, în special pentru cei pe care îi așteaptă zboruri de lungă durată, pentru că alcoolul ingerat înainte de a adormi în avion solicită intens inima, iar în unele cazuri poate fi fatal, scrie Daily Mail.

O echipă de cercetători de la Institutul de Medicină Aerospațială din Köln a realizat un studiu privind implicațiile consumului de alcool înaintea unor zboruri de lungă durată, rezultatele acestuia indicând faptul că această combinație scade cantitatea de oxigen din sânge și crește ritmul cardiac, chiar și în cazul celor care sunt tineri și sănătoși.

Cu cât cantitatea de alcool consumată este mai mare, cu atât aceste efecte ar putea fi mai mari, în special în cazul pasagerilor mai în vârstă și al celor cu afecțiuni medicale.

48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 40 de an au fost recrutate pentru studiu. Jumătate dintre ei au dormit într-un laborator cu presiune normală a aerului, iar ceilalți într-o cameră de altitudine care imita presiunea din cabina unui avion la înălțimea de croazieră.

Fiecare dintre cele două grupuri a dormit timp de patru ore, jumătate din membrii fiecăruia fără să consume alcool, iar ceilalți au băut echivalentul a două cutii de bere sau două pahare de vin.

Persoanele care au dormit în condiții normale, fără alcool, au avut un nivel constant de oxigen în sânge de aproximativ 96%, cu o frecvență cardiacă în timpul somnului de 64 de bătăi pe minut (bpm).

Cei care au băut și au dormit în camera de altitudine au avut o scădere a nivelului de oxigen din sânge la o medie de 85%, iar ritmul cardiac a crescut de obicei la aproape 88 bmp în timpul somnului.

Cei aflați în camera de altitudine care nu au consumat alcoo au avut un nivel mediu de oxigen din sânge de 88% și o frecvență cardiacă în timpul somnului de 73 bpm.

Participanții la studiu au dormit în poziția culcată, astfel că rezultatele pot fi diferite pentru cei care călătoresc cu avionul la clasa economică, se arată în raportul publicat în revista Thorax de către echipa de la Institutul de Medicină Aerospațială din Köln.

În urma rezultatelor obținute, realizatorii studiului sugerează că ar putea fi momentul să se ia în considerare limitarea consumului de alcool la bordul aeronavelor, în special în cazul zborurilor pe distanțe lungi.

Rezultatele indică faptul că, chiar și la persoanele tinere și sănătoase, combinația dintre consumul de alcool și dormitul în condiții hipobarice (presiunea din cabină) reprezintă o sarcină considerabilă aplicată sistemului cardiac și ar putea duce la exacerbarea simptomelor la pacienții cu boli cardiace sau pulmonare.

Efectele produse ar putea fi chiar mai mari la persoanele în vârstă! ”Simptomele cardiovasculare au o prevalență de 7 % din urgențele medicale la bordul aeronavei, iar oprirea cardiacă este cauza a 58 % din devierile aeronavelor”.

”Situația ar putea fi diferită pentru pasagerii cu afecțiuni medicale preexistente. Saturația lor de oxigen ar putea fi scăzută la început și apoi să scadă la niveluri și mai scăzute.

Astfel, afecțiunile medicale s-ar putea agrava și ar putea duce la urgențe medicale în timpul zborului. Aș sfătui persoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare să evite consumul de alcool în avion”, spune Dr. Eva-Maria Elmenhorst, de la Centrul Aerospațial German din Köln.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră