În prezent, pentru aproximativ 50% dintre pacienții români, care au indicație de transplant medular, nu se găsește un donator compatibil, avertizează conf. dr. Alina Tănase, în deschiderea primului Congres Naţional al Societăţii Române de Transplant Medular (19-21 iunie, Bucureşti).
Congresul vizează crearea unui cadru de dezbatere pentru stabilirea bazelor unui parteneriat între autorități, profesioniștii din domeniul transplantului medular și societatea civilă, în vederea promovării donării de celule stem hematopoietice în România. Prin acest parteneriat se urmărește sprijinirea dezvoltării Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) și, prin urmare, dezvoltarea activității de transplant medular în România.
O șansă de vindecare în boli hematologice altfel incurabile
"Transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă la ora actuală o procedură care poate oferi o șansă de vindecare în boli hematologice altfel incurabile. Procedura de transplant medular a evoluat mult în ultimii ani, s-au standardizat tehnici noi, ceea ce ne permite să găsim un donator cvasituturor pacienților care au indicație și să putem efectua aceasta procedură cu rezultate similare cu cele de la donatori HLA identici.
Faptul că în România se poate efectua această procedură conform standardelor internaționale reprezintă un progres foarte important atât pentru comunitatea medicală cât și, mai ales, pentru pacienții români, subliniază prof. dr. Ștefan Ciurea, MD Anderson Cancer Center Houston USA, președintele de Onoare al Congresului Național al Societății Române de Transplant Medular.
Recent, Institutul Clinic Fundeni, a marcat depăşirea pragului de 1.000 de transplanturi medulare efectuate.