Anul trecut a fost cel mai bun din punctul de vedere al numărului, dar şi al calităţii transplanturilor medulare efectuate la Secţia de Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Din cele aproximativ 150 de transplanturi medulare (transplant de celule stem hematopoietice), realizate anul trecut la Institutul Clinic Fundeni, 132 au fost la adulţi.
Au fost: autotransplant şi alotransplant, cu donatori din străinătate (registre internaţionale), din Registrul naţional şi din familie. Au fost efectuate haplotransplanturi (jumătate compatibile): adică donatorul, mama sau tatăl, care întotdeauna este pe jumătate compatibil cu primitorul (copilul acestora).
Dacă părinţii nu sunt foarte în vârstă şi au un copil tânăr sau adult, se poate proceda la un haplotransplant (de la copil la părinte), deoarece între aceştia există compatibilitate pe jumătate. „Întotdeauna ducem jumătate din gene copiilor noştri şi atunci putem lua de la mamă sau de la tată o jumătate potrivită ”, precizează dr. Alina Tănase, şeful secţiei Transplant Medular.
Momentul de oportunitate
Dr. Tănase subliniază că reuşita transplantului medular este strâns legată de momentul când acesta este efectuat. „Nu trebuie irosit momentul oportun pentru efectuarea aceastei laborioase intevenţii. Transplantul medular se face la un anumit moment în timpul tratamentului, adică atunci când boala este la prima remisiune completă. Atunci pacientul trebuie dirijat spre transplant şi acţionat rapid, pentru a nu se pierde momentul de oportunitate, în condiţiile în care se ştie că găsirea donatorului durează cel puţin două luni. Atunci sunt şansele cele mai mari de reuşită a transplantului.
„Faptul că am transplantat mai multe leucemii acute asta poate să fie o dovadă a creşterii numărului acestei patologii”, subliniază dr Alina Tănase.
Din păcate, anul trecut nu am avut donatori români, grefele venind prin registrele din străinătate.