La Institutul Clinic Fundeni, s-a depășit pragul de 1.000 de proceduri de transplant medular

25 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
La Institutul Clinic Fundeni, s-a depășit pragul de 1.000 de proceduri de transplant medular

În luna mai, specialiștii din cadrul secțiilor de transplant medular (adulți și copii) ale Institutului Clinic Fundeni au depășit pragul de 1.000 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice. 
Conform unui raport, publicat de Societatea Europeană de Transplant Medular, în anul 2016, România înregistrează cea mai mare creștere dintre țările din Europa de Est în ceea ce privește activitatea de transplant medular, atât în cazurile de allotransplant (transplant alogen – celulele medulare se recoltează de la un donator), cât și în cazurile de autotransplant (transplant autolog – celulele se recoltează de la pacient). 

Activitatea de transplant medular a evoluat treptat în cadrul primului centru de profil din țara noastră, procedurile efectuându-se atât la adulți, cât și la copii. Astfel, până în prezent au fost realizate în total 757 de autotrasplanturi (675 la adulți și 82 la copii) și 268 de allotransplanturi (223 la adulți și 45 la copii).

Indicații

Procedura de transplant medular este indicată și salvatoare în hemopatiile maligne - leucemiile, cazurile de limfom malign, mieloamele - sau aplaziile medulare, precizează conf. dr. Alina Tănase, șeful Secției de Transplant Medular Adulți din IC Fundeni și președintele Societății Române de Transplant Medular (SRTM).

'Prin activitatea de transplant medular adulți, pe care o coordonez, dar și a societății pe care o reprezint, dorim să venim în sprijinul pacienților care au nevoie de această procedură și să asigurăm extinderea activității de transplant medular în România, prin dezvoltarea de parteneriate între toți factorii implicați, dar și între centrele de profil din țara noastră", subliniază conf. dr. Alina Tănase. 
Procedura de transplant medular efectuată la Secția de Transplant Medular pentru copii i-a ajutat pe mulți copii cu boli hematologice grave să renască, spune conf. dr. Anca Coliță, șeful acestei secții și vicepreședintele SRTM. 

În Secția de Transplant Medular pentru copii simțim că ne îndeplinim misiunea cu fiecare caz rezolvat, ajutându-i pe copiii afectați de boli hematologice grave, care au indicație de transplant de celule stem hematopoietice, parcă să renască. Ne dorim să dezvoltăm și să perfecționăm în permanență activitatea de transplant medular, oferind cele mai bune soluții terapeutice disponibile în acest moment”, subliniază conf. dr. Anca Coliță.

Șansă la viață

”În decursul a 16 ani, Institutul Clinic Fundeni a reușit să trans¬forme transplantul medular dintr-o procedura izolată, într-una de rutină, care se desfășoară în condiții europe¬ne și fără discontinuități, pentru a asi¬gura tuturor pacienților care au indicație pentru această procedură o șansă la viață. Ne dorim progresul continuu prin creșterea numărului anual de transplanturi medulare și, implicit, creșterea numărului de vieți salvate” a declarat conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră