Cercetătorii chinezi cred că au descoperit o posibilă mutație "cronică" a noului coronavirus la un pacient de vârstă medie, cu simptome mai puțin severe, dar care s-a vindecat de boală abia după 49 de zile, scrie South China Morning Post.
Oamenii de știință spun că acest nou subtip de Covid-19 are o toxicitate mai scăzută, dar o capacitate prelungită de a-i infecta pe alții.
Un bărbat de vârstă mijlocie ale cărui simptome nu au fost severe, pare să fi format un „echilibru dinamic” cu coronavirusul, iar boala s-a prelungit extrem, durând 49 de zile, au menționat cercetătorii militari chinezi într-un studiu publicat pe Medrxiv.org.
Medicii au constat că pacientul avea o încărcătură virală ridicată, dar, în același timp, indicatorii lui de imunitate au rămas stabili.
„Virusul și gazda pot forma chiar o relație simbiotică”, au spus cercetătorii de chinezi.
Întrucât semnele arătau că organismul său nu putea elimina coronavirusul cu terapie normală, pacientul a fost tratat cu transfuzie plasmatică de la pacienții cu Covid-19 recuperați.
La două zile de la aplicarea acestui tratament, pacientul a ieșit negativ la testul de coronavirus.
Până în prezent, a fost cea mai lungă durată a bolii la un pacient care a supraviețuit Covid-19. Observațiile clinice anterioare au arătat că durata medie a bolii la pacienții supraviețuitori a fost de 20 de zile, înregistrându-se totuși și un caz care s-a vindecat după 37 de zile. Medicii spun că, cu cât boala durează mai mult, cu atât cazul este mai grav.
Pacientul observat de cercetătorii chinezi a fost internat cu febră scăzută, dar nu prezenta tuse, frisoane, respirație grea sau alte simptome tipice Covid-19. Însă radiografiile au arătat leziuni de infecție la plămâni, acestea dispărând după câteva zile.
Cercetătorii consideră că aceste informații pot indica un nou subtip ușor de virus, care prezintă o toxicitate mai mică și o transmisibilitate mai slabă, însă cu o durată mai mare de vindecare.