Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă terapia cu pembrolizumab (keytruda) în tratamentul cancerului pulmonar de primă linie, în locul chimioterapiei. Opinia Comitetului pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman al Agenţiei Europene a Medicamentului (CHMP) se bazează pe datele obţinute în studiul Keynote-024, care demonstrează rate ale suprvieţuirii generale şi ale supravieţuire fără progresia bolii, superioare cu acest medicament, comparativ cu chimioterapia.
Potrivit companiei producătoare, acest medicament este indicat în tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular metastatic pentru prima linie de tratament la pacienţii ale căror tumori prezintă niveluri crescute ale expresiei PD-L1 (scor tumoral proporţional [TPS] ≥ 50% ) şi care nu prezintă mutații tumorale pozitive EGFR sau ALK.
Medicamentul este un anticorp umanizat, care funcţionează prin creşterea capacităţii sistemului imunitar al organismului de a detecta şi de a lupta împotriva celulelor tumorale.
Practic, medicamentul se leagă de receptorul 1 (PD-1) cu rol în controlul morții celulare programate și blochează interacțiunea acestuia prin liganzii PD-L1 şi PD-L2.
Acest medicament reprezintă un nou concept, imuno-oncologie, de luptă împotriva camcerului.
Cancerul pulmonar, care se formează în ţesuturile plămânilor, este cauza principală a mortalităţii prin cancer la nivel mondial. Cele două tipuri principale de cancer pulmonar sunt cel cu celule mici şi cel non-microcelular (fără celule mici).
Cancerul pulmonar non-microcelular este cel mai întâlnit tip de cancer, fiind responsabil pentru 85% dintre cazuri . Rata supravieţuirii la 5 ani a pacienţilor cu cancer pulmonar metastatic (stadiu IV) este estimată la doar 2%. În fiecare an, mai mulţi oameni mor de cancer de pulmonar decât suma deceselor cauzate de cancer de colon, de sân şi de prostată.