Studiul cercetătorilor de la Technion-Israel Institute of Technology (Israel) arată că 57% dintre pacienţii afectaţi de cancer îşi completează tratamentul alopat cu remedii naturale. Ceea ce nu întotdeauna este recomandat, deoarece unele plante sunt chiar contraindicate din cauza consecinţelor negative care le au asupra pacienţilor care fac chimoterapie.
Astfel, cercetătorii israelieni au analizat curcuma şi au observat că poate accentua efectele secundare ale unor chimioterapii: căderea părului, diaree, vărsături, tulburări cutanante şi cardiace, dureri musculare şi articulare... De asemenea, gingko biloba şi unele ceaiuri verzi măresc riscul de hemoragie (internă şi externă), chimenul negru reduce eficienţa tratamentelor clasice anti-cancer.
Chiar dacă fitoterapia este o medicină calificată ca fiind „blândă”, ea nu este lipsită de consecinţe asupra sănătăţii pacienţilor. De aceea, se recomandă să fim prudenţi atunci când folosim plante. Este necesar să consultăm medicul înainte de a începe un tratament complementar, chiar unul natural, mai ales dacă este vorba de un pacient care suferă de cancer, explică profesorul Eran Ben-Arye, principalul autor al studiului.
Dar sunt şi unele plante care pot fi benefice în cazul bolnavilor de cancer, în sensul că îi ajută să suporte mai uşor tratamentul.
Este cazul plantei desmodium (Desmondium adscendens), care protejează ficatul şi previne greaţa; echinacea (Echinacea spp), care are efect imuno-stimulativ; propolisul, produs de albine, care are efect anti-infecţios.
La acest studiu, publicat în revista medicală Cancer, au participat aproximativ 300 de profesionişti din domeniul medical, specialişti în oncologie din Orientul Mijlociu.
Potrivit statisticilor OMS, în 2014, în România, incidenţa cazurilor de cancer era următoarea: peste 9.300 de bărbați cu cancer de plămâni, aproape 6.000 cu cancer de colon, peste 4.500 cu cancer de prostată, peste 3.100 suferinzi de cancer de vezică și peste 2.700 cu cancer de stomac. În cazul femeilor, în 2014, incidenţa arăta astfel: cancer de sân – aproape 9.000, aproximativ 4.500 cancer de colon, peste 4.300 cancer de col, peste 2.300 cancer de plămâni și 1.850 cancer ovarian.