Geamurile laterale ale autoturismelor permit trecerea razelor ultraviolete A, asociate în mod direct cu riscul crescut de melanom și cataractă, dovedește un recent studiu efectuat în SUA, transmite Sciences et Avenir.
Potrivit unui studiu publicat în revista JAMA Ophtalmology, geamurile mașinilor nu asigură protecția necesară nici contra UVB (razele ultraviolete B) implicate în apariția insolației, nici contra UVA. (razele ultraviolete A). Or, UVA sunt legate direct de un risc major de cancer al pielii și de formarea cataractei, subliniază autorul studiului.
Parbrizul
Protocolul acestui studiu este simplu: medicii au analizat mai multe modele de autoturisme (29 de modele), produse de 15 fabricanți diferiți, între 1990 și 2014. S-au efectuat mai multe măsurători în interiorul și exteriorul mașinilor la nivelul parbrizului și al geamurilor laterale. Verdictul: parbrizul este suficient de eficient pentru filtrarea razelor ultraviolete. În medie, 96% din UVA sunt blocate. Ceea ce nu se poate spune despre geamurile laterale, care nu blochează decât 71%. Mai mult, chiar unele autoturisme scumpe sunt mai puțin dotate, în așa fel încât să asigure protecția persoanei de la volan, inclusiv a celorlalte persoane.
În plus, geamurile colorate s-au dovedit și mai puțin eficiente contra UVA.Culoarea blochează, de fapt, lumina, dar nu și UVA, precizează autorul studiului.
Se pune întrebarea de ce parbrizul este mai sigur, comparativ cu geamurile laterale. Doctorul Brian Boxer Wachler, autorul studiului, spune că, de exemplu, în SUA, parbrizul este în mod obligatoriu prevăzut cu un strat din plastic inserat între straturile sticlei, care blochează razele ultraviolete, ceea ce nu există în cazul geamurilor laterale.
Dr. Jayne Weiss, de la Școala de Medicină din cadrul Universității de stat din Louisiane, recomandă o protecție specială a ochilor și a pielii, mai ales dacă urmează să porniți la drum lung.