Helioterapia a generat o creștere spectaculoasă a deceselor provocate de melanom, relevă un recent studiu prezentat, în exclusivitate, de profesorul David Khayat, șeful serviciului de oncologie la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris, în revista Sciences et Avenir, la rubrica La chronique du Pr. Kahayat.
O analiză statistică asupra deceselor provocate de melanom avertizează efectele negative ale helioterapiei, o practică curentă în prima jumătate a secolului trecut. Helioterapia constă în expunerea copiilor la razele ultraviolete intense pentru prevenirea rahitismului.
Pornind de la această practică, un grup de cercetători francezi, coordonați de dr. Philippe Autier, la International prevention Research Institute din Lyon, a întreprins o analiza a fenomenolui. Concluziile au fost prezentate în cadrul primului Congres al Organizației Europene a Cancerului (2017, Amsterdam).
La începutul secolul al XX-lea, melanomul era foarte rar menționat ca o cauză de deces, în revistele medicale. O creștere spectaculoasă a numărului deceselor prin această patologie în rândul populației cu piele albă a fost înregistrată între anii 1950 și 1980. În anii 2000, rata mortalității a crescut și mai mult la persoanele cu vârste peste 70 de ani, pentru ca aceasta să se stabilizeze la persoanele din categoria de vârstă 50-69 de ani și, apoi, să scadă la cele cu vârste sub 50 de ani, care au fost mai informate privitor la aplicarea metodelor de protecție solară.
Analizele statistice demonstrează că majoritatea expunerilor la ultraviolete asociate cu melanom și deces s-au produs între 1910 și 1950, perioadă în care helioterapia era curentă.