Femeile care au consumat în exces carne roșie, băuturi carbogazoase și dulciuri în timpul adolescenței prezintă un risc mai mare de cancer de sân, comparativ cu semenele lor care au beneficiat de o alimentație echilibrată.
Ultimele informații privitoare la cercetarea în domeniul oncologiei sunt prezentate pentru Sciences et Avenir și în exclusivitate de profesorul David Khayat, șeful serviciului de oncologie la Pitié-Salpêtrière Paris.
Potrivit unui recent studiu american, femeile care au avut o alimentație cu efecte inflamatorii (carne roșie, băuturi carbogazoase, produse îndulcite sau pe bază de făină rafinată) în perioada adolescenței prezintă un risc cu 35% mai mare de a suferi de un cancer precoce mamar, comparativ cu femeile care au beneficiat de o alimentație sănătoasă, echilibrată nutrițional (salate, cereale integrale).
Acest vast studiu a demarat în 1997. Participantele au răspuns la un set de întrebări privitoare la alimentația din adolescență. Cercetătorii au eliminat răspunsurile care evidențiau amintiri evazive. În total, au fost selectate răspunsurile formulate de 45.000 de femei. Dintre aceste femei, 1.477 au fost diagnosticate cu cancer de sân de-a lungul a 22 de ani, dintre care 870 în perioada pre-menopauză.
Acest studiu demonstrează că alimentația în primii ani de viață are consecințe pe termen lung asupra sănătății. De aici, importanța de a-i convinge pe adolescenți asupra necesității de a avea o alimentație echilibrată.
În SUA, cancerul de sân este al doilea tip de cancer, după cel pulmonar, în privința frecvenței. În fiecare an, în SUA, 200.000 de femei (inclusiv un număr de bărbați) sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar 40.000 de persoane își pierd viața din cauza acestei boli.