În timpul Goanei după aur în 1870, municitorii purtau blugi pe şantiere, dar aceştia nu erau rezistenţi şi se rupeau sau se descoseau. Din această cauză, soţia unui muncitor s-a dus la croitorul Jacob Davis şi l-a rugat să-i croiască soţului său o pereche de blugi pentru muncă care să nu se rupă atât de uşor, scrie The Independent, citat de mediafax.ro.
Astfel, lui Davis i-a venit ideea de a pune capse în zonele cele mai supuse uzurii, precum buzunarele sau la baza fermoarului. Pentru că blugii cu capse au avut un succes instantaneu în rândul muncitorilor, croitorul s-a gândit să îşi facă un partener de afaceri şi l-a contactat pe Levi Strauss care era la acea vreme comerciant. El i-a vândut lui Davis materialul pentru fabricarea pantalonilor.
Cei doi au patentat modelul pantalonilor în 1873, iar blugii cu capse au devenit un succes mondial. Deşi pantalonii din denim erau utilizaţi cu mult timp înainte, capsele au dus la popularizarea acestui obiect vestimentar.
Capsele folosite în cazul blugilor se diferenţiază în funcţie de marcă şi au culori diferite: aurii, fabricate din nichel sau bronz, au patină sau sunt finisate.