Parlamentarii au fost chemaţi duminică la serviciu pentru depunerea şi prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Grindeanu. Ultimele informaţii neoficiale arată că premierul Grindeanu nu va fi prezent în Parlament şi că mai mulţi aleşi, în special ai Opoziţiei, vor absenta.
UPDATE. Fostul co-preşedinte al ALDE, Daniel Constantin, a declarat la Digi 24 că "dacă miercuri se va întâmpla ceea ce cred că se va întâmpla şi moţiunea nu trece, în aceste condiţii toate optiunile sunt deschise, inclusiv schimbarea preşedinţilor celor două Camere. Eu cred că va fi un act firesc şi eu mă aştept la o asumare personală".
UPDATE. Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat la Antena 3 că există posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să facă două propuneri consecutive de premier care să fie respinse de Parlament şi în toamnă să avem alegeri anticipate organizate de Guvernul Grindeanu. El a mai spus că dacă moţiunea de cenzură va trece, echipa Grindeanu îşi va continua activitatea până când Iohannis va desemna un nou prim ministru.
UPDATE. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu răspunde apelului public al premierului Grindeanu de a demisiona împreună cu el, deşi îşi asumă responsabilitatea pentru eşecul acestui guvern. "Nici nu am cum să dau curs. Am avut o discuţie chiar în CEx. I-am întrebat pe colegii mei dacă se pune problema să discutăm şi au zis că nici vorbă. Totuşi, un preşedinte al PSD nu poate să reacţioneze în felul acesta", a declarat liderul PSD. Cât priveşte responsabilitatea eşecului acestui cabinet, Dragnea spune că îşi asumă responsabilitatea, dar "nefiind sigur că preşedintele Iohannis numeşte premier tot un membru PSD", atunci mai ezită şi el.
UPDATE. Premierul Grindeanu susţine la această oră o conferinţă de presă, La Palatul Victoria, cu reprezentanţii mai multor televiziuni. Întrebat ce şanse sunt ca moţiunea PSD să fie respinsă, Grindeanu a răspuns: "Există suficienţi colegi acum care nu sunt de acord cu modul în care Liviu Dragnea conduce partidul. Sunt suficienţi oameni responsabili care ştiu că nu îşi pot da jos de la guvernare propriul partid. Sper că toţi colegii mei ştiu că dacă moţiunea de cenzură va trece, suntem la mâna preşedintelui Iohannis. Toţi colegii mei trebuie să ştie că fiecare bilă în favoarea moţiunii înseamnă mai puţină putere pentru PSD şi mai multă pentru domnul Iohannis. Vă amintesc că în 2015 PSD a mers la Cotroceni cu propunerea de premier Liviu Voinea. A fost ales domnul Dacian Cioloş. Există riscul să ajungem la alegeri anticipate.". Grindeanu a mai spus că dacă moţiunea nu va trece, pentru viitorul Cabinet va numi miniştri şi secretari de stat de la PSD la ALDE, spunând că va discuta în acest sens cu conducerea PSD, dar nu cu Liviu Dragnea.Premierul a recunoscut că a avut o discuţie cu Ion Iliescu, care a vrut să ştie care e situaţia, dar fără a da alte detalii.
UPDATE. Parlamentarii PSD şi ALDE au fost convocaţi la o şedinţă care va avea loc într-un hotel din Bucureşti, anunţă Digi24. În şedinţă se va discuta strategia la votarea moţiunii de cenzură contra Guvernului Grindeanu. De altfel, Liviu Dragnea a anunţat după citirea moţiunii că are două întâlniri importante.
UPDATE. Deciziile premierului privind eliberarea din funcție pentru toți secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, pentru secretarii adjuncți, secretarul general al MDRAPFE și adjuncții acestuia au fost publicate duminică în Monitorul Oficial.
UPDATE. Victor Ponta a declarat că miercuri moţiunea de cenzură nu va trece, iar joi va începe formarea Guvernului Grindeanu 2. Întrebat câți parlamentari PSD a convins să nu voteze moțiunea, Ponta a răspuns: "Mai mult de 14. Atât contează. (...) Eu cred că niciun pesedist adevărat n-o să cheme alte partide să-i rezolve problemele interne".
UPDATE. Liviu Dragnea a spus că nu numărul de semnături este important, ci votul de miercuri, parlamentarii care nu au venit la citirea moţiunii fiind absenţi motivat. El este sigur că cei 199 de parlamentari PSD care au semnat moţiunea o vor şi vota miercuri în plenul reunit. "Moţiunea va trece", a spus Dragnea, care are nevoie de cel puţin 233 voturi "pentru". El a mai spus că dacă aceia care vor să discute cu liderii PSD vor respecta ordinea constituţională, deciziile partidului, atunci deschiderea sa este totală.
UPDATE. Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, intitulată "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor", care a strâns 222 de semnături, a fost citită în plenul reunit al Parlamentului de senatorul Mihai Fifor şi va fi votată miercuri, la ora 11. Premierul Grindeanu nu a fost prezent.
Cititi aici textul integral al motiunii de cenzura
"Dovedind dispret fata de regulile democratice ale functionarii institutiilor statului, imaturitate si iresponsabilitate politica, primul-ministru si unul dintre ministri, in loc sa respecte votul de investitura si increderea acordata de Parlament, au inteles ca guvernarea se poate exercita si in nume personal, ca dispozitiile constitutionale si legale sunt facultative si ca pot sfida votul acordat de cetateni si democratia.
Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuti voluntar sub comanda unui deputat/inalt functionar public, isi impart posturi ministeriale si lanseaza atacuri ridicole in toate directiile, oferind o nedorita si halucinanta caricaturizare a actului de guvernare.
<< Guvernul >> Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuseste altceva decat sa demonstreze ca exista politicieni care si-au pierdut iremediabil busola bunului-simt, onoarea si demnitatea, confirmand, o data in plus, justetea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD-ALDE", se arată în textul motiunii.
UPDATE. Deputatul Octavian Goga a demisionat din PMP şi s-a înscris în PSD. Preşedintele executiv al PSD este convins că vor mai veni şi alţii. "Cu siguranță vor mai fi. Dânșii își exprimă opțiunea să voteze moțiunea și chiar unii parlamentari să devină membri PSD. De la absolut toate partidele. Să știți că chiar și la USR câțiva sunt oameni rezonabili și oameni maturi", a declarat Nicolae Bădălău. El spune că și fără acești noi membri, PSD are numărul necesar, de 233 de voturi. pentru a trece moțiunea de cenzură.
UPDATE. Aflat în Parlament, Victor Ponta a declarat că chiar dacă moţiunea de cenzură a PSD va trece, "singura persoană care poate desemna un nou prim-ministru este domnul preşedinte Iohannis, nu Parlamentul, nu PSD. Ştiţi că preşedintele nu este un om docil, care numeşte pe cine vrea PSD. Ştiţi că în 2015 l-a numit pe domnul Cioloş." Ponta a mai spus că a convins "mai mult de 14 parlamentari" să nu voteze moţiunea.
UPDATE. Premierul Grindeanu a declarat că Programul național de dezvoltare faza a doua este între prioritățile sale şi a demis toţi secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltării. "Din păcate, d-na ministru Sevil Shhaideh, în coordonarea căreia se află acest program, a avut la dispozi'ie 5 luni și nu a făcut nimic. Nu accept ca acest program să fie folosit în scopuri politice. Am semnat ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării, pentru secretarul general și secretarii generali adjuncți. De azi, d-na Sevil Shhaideh nu mai poate semna nicun act care să aibă legătură cu PNDL. O invit luni, pe d-na Sevil Shhaideh la discuții", a declarat Grindeanu, conform TVR.
UPDATE. Moţiunea de cenzură a PSD are patru pagini şi în ea se afirmă printre altele că "Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând, o dată în plus, justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD-ALDE. Aceasta nu este o moţiune de cenzură împotriva unui guvern PSD+ALDE. Este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României."
UPDATE. Senatorii PNL, USR, UDMR şi PMP absentează duminică de la şedinţa Biroului Permanent, spunând că nu vor să gireze o luptă între două facţiuni din PSD şi că social-democraţii şi ALDE încalcă procedurile parlamentare, relatează news.ro.
UPDATE. Moțiunea de cenzură inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului Grindeanu a fost finalizată și urmează să fie depusă la Parlament. Potrivit unor surse parlamentare citate de Agerpres, moțiunea se numeşte "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor".
UPDATE. Fostul copreşedinte ALDE Daniel Constantin s-a întâlnit, duminică, la sediul Guvernului, cu premierul Sorin Grindeanu, relatează news.ro.
UPDATE. Senatorul PSD, Nicolae Şerban, face un apel fac un apel public la luciditate și rațiune. "Este nefirească și profund negativă îndârjirea și înverșunarea cu care se manifestă pozițiile adverse din interiorul partidului. Nu vă radicalizați opțiunile și nu vă comportați ca și cum ați descoperit brusc dușmani de moarte printre colegi. Este, mai mult ca oricând, nevoie de echilibru și rațiune. De maturitate politică. Nu putem cere încredere cetățenilor României, votanților noștri, dacă guvernăm cu doi membri, dacă reorganizăm majoritatea parlamentară și recalculăm sprijinul politic la șase luni de la alegeri și dacă tăiem atât de violent liniile de comunicare dintre noi. Lăsați să primeze interesul public și renunțați la excesele de orgoliu. Reveniți la adevăratele priorități ale Țarii, la dialog colegial și la responsabilitate politică. Spuneți-vă opiniile cu fermitate și onestitate, în limitele statutului de membri ai PSD. Asta cred că așteaptă de la noi cei ce ne-au făcut onoarea de a ne învesti cu încrederea lor", scrie Nicolae Şerban.
*********************************************
Mai întâi, parlamentarii PSD se vor reuni în şedinţă de grup la ora 15.00, pentru semnarea moţiunii, iar după strângerea semnăturilor necesare, documentul va fi depus la Birourile Permanente Reunite, a cărui şedinţă va începe la ora 16.00. De la ora 16.30, moţiunea de cenzură va fi citită în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşa cum prevăd procedurile.
Premierul Sorin Grindeanu a venit duminică la Palatul Victoria, la Guvern fiind prezenţi şi consilierii săi şi cei de la Secretariatul General al Guvernului. Surse guvernamentale, citate de news.ro, spun că premierul nu va merge în Parlament la citirea motiunii împotriva Executivului, invocând nerespectarea procedurii.
Echipa lui Grindeanu invocă articolul 92 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede ca "motiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputatilor, în ziua în care aceasta a fost depusă".
Cu alte cuvinte, moţiunea trebuie trimisă înainte de citire şi la Guvern pentru a fi înregistrată, dar Registratura nu lucrează sâmbăta şi duminica.
Ultimele informaţii arată că moţiunea se va citi într-o sală pe jumătate goală. Noul şef al PNL, Ludovic Orban, a anunţat că parlamentarii liberali nu vor fi prezenţi la citirea moţiunii, un gest similar fiind aşteptat şi din partea PMP, USR şi UDMR, după cum au declarat sâmbătă reprezentanţii acestor partide.
.