Fostul premier Adrian Năstase scrie despre lipsa de încredere în politică şi, privind la actualul context intern şi internaţional, se abţine să dea sfaturi, dar citează o celebră anecdotă cu soţii Ceauşescu.
Adrian Năstase nu face comentarii despre situaţia din PSD şi criza politică generată de retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, dar constată că nimeni nu a înţeles necesitatea revizuirii Constituţiei, inclusiv pentru stabilirea regulilor privind numirea premierului şi a relaţiei acestuia cu şeful statului.
"Imi este greu sa scriu despre ce se intampla acum in PSD si despre efectele asupra guvernarii. Sigur, nu am suficiente informatii despre cauzele subiective. Cred insa ca, ocupati cu mineriada, cu re-evaluarea revolutiei, cu noaptea generalilor, cu dosarele SIPA, nu intelegem ca fundamentul constitutional si cel institutional al Romaniei ar trebui modificate dupa experimentele – multe nereusite – ale perioadei de tranzitie din ultimii 25 de ani. Regulile de numire a candidatului de premier dupa alegeri, stabilirea clara a relatiei dintre presedinte si premier, forma de regim politic, statutul procurorilor, controlul civil al serviciilor (statutul serviciilor departamentale, statutul STS, SPP, etc), legile referitoare la securitatea nationala, revenirea eventuala la sistemul cu prima electorala din perioada interbelica (pentru a evita tentatia formarii de partide „balama”), etc.", afirmă fostul premier.
El continuă, spunând că este adeptul reformelor, şi nu al revoluţiilor. "Reformele se pot realiza si prin dialog, negociere, persuasiune. Revolutiile pot avea efecte perverse, pot genera jihaduri pentru noile credinte sau in numele acestora. Unii vor spune ca in anumite situatii revolutiile sunt inevitabile. Probabil. Ma uit insa cu stupoare sa vad cum revolutia la noi isi devoreaza copiii. Ce creste in loc? Care este valoarea noilor lideri politici?", se întreabă Năstase.
Fostul premier refuză să dea răspunsuri, dar şi sfaturi. "Oricum, nu mi le-a cerut nimeni, dar imi aduc aminte de anecdota cu sotii Ceausescu. In apropierea anului 2000, cand se vorbea despre sfarsitul lumii, iar marii conducatori mondiali propuneau diverse formule de salvare, Elena ii spune sotului sau sa nu se impacienteze: „Nicule, nu stii, noi suntem cu 500 de ani in urma”. Romania actuala nu mai poate trai izolata de ceea ce se intampla in lume. Iar „reteta” mea, atat in plan intern cat si extern, a fost aceea ca dialogul este preferabil razboiului. Razboiul produce pierderi pentru ambele parti. E adevarat, uneori, al treilea castiga. Dar nici asta nu e sigur", conchide Năstase.