Referendum pentru definirea familiei. Posibil, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare

02 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Referendum pentru definirea familiei. Posibil, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare

"Momentan nu m-am exprimat asupra oportunității, fiindcă este încă în discuție parlamentară, dar cred că ar fi mai bine ca o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției să primească un referendum propriu", a declarat  Iohannis, întrebat dacă referendumul pentru modificarea Constituției ar trebui să aibă loc la 11 decembrie, în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Surse politice citate de hotnews.ro susţin că PSD ar dori ca iniţiativa cetăţenească să treacă prin Parlament săptămâna viitoare. Astfel, iniţiativa, care a primit deja raport favorabil în comisiile de specialitate ale Senatului, care ar trebui votată  în plen săptămâna viitoare, ar urma să prevadă organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, în paralel cu alegerile parlamentare. Iniţiativa trebuie apoi adoptată şi de Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

“Există deja un raport de revizuire a Constituţiei care se va vota săptămana viitoare în plen, care propune organizarea unui referendum. PSD şi PNL au căzut de acord asupra lui”, au declarat surse politice pentru hotnews.ro.  “Vom discuta tema în Biroul Politic Naţional de săptămâna viitoare”, a declarat liderul PNL Alina Gorghiu, în timp ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea nu s-a pronunţat.

Conform surselor citate, calculele celor două mari partide ar fi că tema referendumului ar creşte participarea la vot, ceea ce ar reduce drastic şansele partidelor mici să intre în Parlament: ALDE, PMP şi USR. În plus, USR, care are un public mai emancipat, ar avea dificultăţi să susţină o astfel de iniţiativă, fapt care i-ar putea afecta şansele. “Săptămâna viitoare mai are loc încă o discuţie a liderilor înainte de votul in plen”, au precizat sursele HotNews.ro. Nici UDMR nu este avantajat de o asemenea iniţiativă, care ar putea creşte participarea la vot.

Deşi, teoretic, ar fi posibilă o adoptare a iniţiativei de revizuire a Constituţiei, există unele impedimente. În primul rând, preşedintele Camerei, Florin Iordache, aminteşte că, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, nu se poate organiza referendum în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Apoi, luni va avea loc ultima şedinţă de plen, după care parlamentarii intră în vacanţa pentru campania electorală.

În plus, din cauza propunerii ca referendumul să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile, s-ar putea ca iniţiativa de revizuire să-şi piardă din susţinători la votul din plen. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care este şi preşedintele Senatului, a spus că, deşi susţine iniţiativa, nu ar vrea ca alegerile parlamentare să fie influenţate de alte teme de discuţie.

"În trecut, s-a încercat cuplarea alegerilor parlamentare cu diverse alte idei pe care le avea fostul preşedinte Băsescu şi eu m-am opus şi eu rămân pe aceeaşi poziţie - vreau ca alegerile parlamentare să nu fie influenţate de alte subiecte majore şi reciproc", a declarat marţi Tăriceanu.

Inițiativa cetățenească prevede ca familia să fie definită în Constituție ca fiind bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie.

Alte stiri din Politic

Ultima oră