miscareaderezistenta.ro: Cum vedeţi viiitorul PNL? Deja i se cântă prohodul, că se va rupe după instalarea noului Parlament.
Ion Cristoiu: PNL este terminat acum. Că mai rămân parlamentari, că nu mai rămân... Şi este terminat pentru că şi PSD este mult mai democrat decât PNL, în sensul că şi deciziile şefului absolut nu mai sunt luate aşa, că vrea el. Să ştiţi că aşa-zişii baroni locali, liderii locali, au un cuvânt de spus. Dincoace, PNL, este un partid de o rară ciudăţenie. Este inimaginabil ca un partid rezultat din două partide să se ducă la Dacian Cioloş şi să-l roage să fie candidatul PNL pentru postul de premier. Aşa ceva nu am mai pomenit. Cum să vii tu să-l rogi? A mai existat o singură dată în istoria României postdecembriste, în 92, în august, era deja rupt FSN-ul, cea mai mare parte rămăsese la Petre Roman şi s-a constituit partiduleţul ăla, FDSN. Partiduleţul ăla trebuia să-l pună candidat la Preşedinţie pe Ion Iliescu şi s-au dus la Cotroceni să-l roage, dar era un partiduleţ şi era Ion Iliescu. Şi să-l roage să fie candidat lor la Preşedinţie. Acum, imaginea unui partid, PDL plus PNL, ducându-se o delegaţie la Dacian Cioloş, care zice că se mai gândeşte. Din acel moment, PNL a dispărut. Cum adică, nu găseau ei un premier de-al lor sau chiar dacă îl voiau pe Cioloş, Cioloş să vină să se roage.
Se spune că PNŢCD, partid istoric, a dispărut pe mâna lui Traian Băsescu. PNL, un alt partid istoric, pe mâna cui dispare?
Pe mâna lui Klaus Iohannis. Acest partid, prin aripa pedelistă, are un sindrom. Sindromul lui Zeus de la Cotroceni. PDL ajunsese la o supunere totală faţă de Traian Băsescu. Nu chiar inexplicabilă. Acum ne dăm seama că, de fapt, PDL nu a fost un partid mare. A fost un partid care a câştigat ceea ce a câştigat, şi destul de serios, prin Traian Băsescu. Şi atunci PDL ajunsese la o nebunie. Indiferent ce era în jur, ploua, ningea, pedeliştii spuneau “ lasă că ne salvează Traian Băsescu”. Acest sindrom se manifestă şi în cazul PNL, numai că au de-a face cu om care nu este nici măcar miniprovidenţial. Klaus Iohannis care are el nevoie de un partid providenţial pentru că el nu e. Fiind mărginit, şi o spun cu toată responsabilitatea, încearcă pună la PNL mai mărginiţi decât el. De ce a impus-o pe Alina Gorghiu? Ea a nu a fost niciodată aleasă, ea a fost numită pentru că îi convine să aibă oameni mai slabi decât el. De aia a şi colaborat foarte bine cu Dacian Cioloş. El nu ştie să lucreze cu personalităţi puternice. Şi atunci, sigur, din acest punct de vedere, cel care îngroapă PNL este Klaus Iohannis, cu toate deciziile care le-a impus acestui partid. Este inimaginabil ca Dacian Cioloş să vină în faţa partidului şi partidul să-l voteze în unanimitate candidat la postul de premier. Şi uitaţi-vă ce e acum. După gafa Alinei Gorghiu de duminică seara că încă se mai fac jocurile, automat în PSD, apăreau 20 de lideri care cereau să-şi dea demisia. Aţi văzut că la PNL nu au avut curaj? Gata, este un partid mort, nu mai are nerv. A fost un scor de o rară umilinţă. Două partide PNL si PDL s-au unit ca să dea un scor mai mic decât a obţinut PDL în 2008. Era normal ca din acea seară, din proprie iniţiativă , lideri locali să iasă şi să ceară demisii. Nu au avut curaj, ceea ce înseamnă că toţi sunt şi mai mărginiţi chiar şi decât Alina Gorghiu. Şi atunci, acest partid nu are cum să se refacă.
Dar va supravieţui ?
Nu, după părerea mea, ca şi scenariu, se va merge pe USR. Nu cred că va rezista Nicuşor Dan. El este o interfaţă.
Credeţi că USR a fost creat pentru a canibaliza PNL şi ca o o soluţie de rezervă pentru Klaus Iohannis?
Da, ca soluţie de rezervă. Când vrei să înfiinţezi un partid integru sau un partid care să respecte criteriile de integritate, ai două posibilităţi. Cea catastrofală pe care a avut-o şi PNL-ul şi anume de a da afară pe unii, pe alţii de a-i ierta, de a face tot felul de mişculaţii, sau de a face un partid nou. Din acest punct de vedere PNL-ul nu mai poate. Fisurile dintre cele două partide se văd. Sigur că peste 50 de ani când o să dispară sau o să iasă din politică cei de acum nu o să ne mai amintim că au fost două partide. Dar, deocamdată, pe peretele ăsta numit PNL se vede fisura. Şi atunci înfiinţezi un partid de genul acesta. El nu este suficient de constituit ca structură ca să spui că nu poţi umbla la el. Nu cred că e aşa greu să-l schimbi pe Nicuşor Dan. Poate fi schimbat mâine. Chiar azi am scris pe cristoiublog.ro că o variantă ar fi să-l ia USR pe Dacian Cioloş, nu PNL. Experienţă are totuşi, a învăţat ceva. În ultimul timp a început să se mişte şi în politica românească pentru că nu înţelegea nimic din ea, cu mişculaţii tipic româneşti, are o echipă întreagă cu care poate să meargă, nu e încă pervertit, nu a învăţat încă şmecheriile româneşti clasice şi se poate face un partid de dreapta care să se adreseze şi tinerilor. Cred că se poate face.
(va urma)
Citiţi şi:
EXCLUSIV: Ion Cristoiu: Premierul PSD ar putea fi un independent sau un tehnocrat
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Iohannis e un vanitos ieftin. Nu se ridică la înălţimea unui şef de stat
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Sunt condiţii ca Băsescu să devină liderul informal al României