miscareaderezistenta.ro: Domnule Cristoiu, va risca PSD să meargă pe varianta Liviu Dragnea premier sau va face o altă propunere?
Ion Cristoiu: Nu există problema riscului sau riscării. E vorba că PSD nu are cum să meargă cu o asemenea propunere deoarece încalcă o lege (nr. Legea 90/2001). Aici avem două planuri şi ele se confundă în controversa din ultimul timp. Primul plan e cel lansat de Klaus Iohannis că el nu desemnează un condamnat penal, dar la vremea respectivă nu se ştia de existenţa acestei legi şi poate mai puteam discuta, deşi din toate punctele de vedere moral, politic ar fi fost o prostie. Totuşi pentru cancelariile occidentale, pentru presa lumii e condamnat, nu contează dacă pe drept sau pe nedrept. Şi un premier condamnat penal sună ca dracu , dar ştirea că există o lege şi nu o lege oarecare, ci dată chiar de PSD pentru a face faţă unor exigenţe ale intrării în UE, opreşte deja orice discuţie din partea PSD. Clar, e o lege .
Dar sunt lideri ai PSD din teritoriu care ameninţă cu suspendarea preşedintelui Iohannis dacă nu va fi Liviu Dragnea premier. Ar face PSD aşa ceva?
Nu, nu cred. Sigur că Dragnea îşi doreşte să fie premier, dar nu cred că poţi să forţezi suspendarea lui Klaus Iohannis pentru că nu vrea să încalce legea. Eu cred că, în primul rând, cel care ar încălca legea, culmea nu ar fi PSD, PSD-ul propune, are voie. Cel care încalcă legea va fi Iohannis pentru că el face un act juridic desemnând premierul. În momentul în care a semnat decretul de desemnare, în acel moment Klaus Iohannis este în ilegalitate. El, nu PSD, care e partid politic şi poate să propună pe oricine. Încă o dată, problema este la Klaus Iohannis şi Klaus Iohannis nu-şi poate permite legal să încalce o lege. Asta este din punct de vedere constituţional. Din punct de vedere politic ar fi o uriaşă greşeală ca PSD, care a venit pe un val uriaş popular de simpatie, să înceapă guvernarea cu o criză politică ivită de o prostie, în ultimă instanţă. Să nu uităm totuşi că nu a fost o prezenţă uriaşă la vot. Există restul alegătorilor care nu au mers la vot sau care au votat împotrivă şi care trebuie convinşi că nu au greşit cei care au votat. Ori, în loc ca PSD să intre în conflict cu Klaus Iohannis pe probleme fundamentale ale României, intră pe o asemenea chestiune. Ar avea probleme la început de guvernare şi să începi aşa, nu ştiu cum o să o termine.
Şi care ar fi soluţia de compromis, să o accepte şi Klaus Iohannis şi să mulţumească şi PSD?
PSD are o problemă, pe care, în mod normal, o are orice partid. În primul rând are o problemă morală. Totuşi, artizanul acestei victorii ieşite din comun, chiar şi pentru un partid postdecembrist, este Liviu Dragnea. A doua problemă pe care o are PSD este faptul că cea mai bună guvernare e cea în care şeful partidului e şi premier. Dar, ea poate fi rezolvată prin desemnarea unui premier independent, cum a fost Nicolae Văcăroiu în 1992. Un premier independent nu are relaţii în partid, deci nu poţi să spui că ar ieşi din cuvântul partidului şi chiar din cuvântul lui Liviu Dragnea, s-ar apropia şi de exigenţele celeilalte părţi a electoratului. Poate fi şi un technocrat apropiat sau din rândurile PSD. După asta, ia legea în mod calm şi o supune judecăţii Curţii Constituţionale, şi, după ce Curtea Constituţională se va pronunţa, dacă o consideră neconstituţională, abia atunci se va pune problema unei modificări a legii. Care nu ar fi problematică pentru PSD care are majoritatea. O poate modifica în orice moment. Este singura soluţie. Şi repet, PSD e pe cale să piardă simpatia populară prin cramponarea de încălcarea legii.
Şi, practic, de un nume...
Nu de un nume. Ei pot să spună, şi au dreptate că Liviu Dragnea este artizanul acestei victorii, bine nu singur, ci întregul partid, dar în acest caz marea problemă a PSD este că trebuie să câştige şi cealaltă parte a electoratului.
Peste 11 milioane de români nu au votat. S-a adâncit prăpastia între cei care nu votează şi cei care votează
De acord, dar şi nemersul la vot este un drept electoral, ba chiar la fel de important ca şi mersul la vot. Poţi să nu mergi la vot deoarece nu consideri că e important . Prin Revoluţia din decembrie noi ne-am câştigat dreptul de a nu merge la vot. Nu merg la vot, nu-i nici o problemă, deleg pe alţii să rezolve această chestiune. Poate fi un mod de a protesta faţă de clasa politică, faţă de cum s-a desfăşurat campania. Dar repet, asta nu înseamnă că aceia care nu au fost la vot nu sunt atenţi la ce se întâmplă pe scena politică. Ori PSD a avut întotdeauna probleme cu cei care nu au mers la vot.
Credeţi că aceia care nu au mers la vot pot fi o sursă de tensiuni, conflicte sociale?
Nu, să nu uităm că această campanie dusă de PSD este destul de problematică pentru partid. Reamintesc că PSD a susţinut că nu face gălăgie, că duce o campanie tăcută deoarece nu vrea să provoace electoratul de dreapta. Dar ăsta este un semnal primejdios. PSD va trebui ca următoarea campanie să o ducă şi să spună: Pot să iasă şi 200 la vot, noi tot o să câştigăm. Mai ales că, potrivit statisticilor, PSD a câştigat acum şi în spaţiul urban, deci nu e electoratul PSD despre care se spune în mod defăimător că sunt bătrâni, proşti şi retardaţi. Nu, au fost şi oameni şi de dreapta, şi oameni de afaceri care aveau nevoie de venirea unei guvernări stabile. PSD a câştigat acum şi pentru că după 26 de ani s-a dovedit imbecilitatea campaniilor de diabolizare a PSD. Din 90, FSN, PDSR, PSD au fost contracarate electoral de către presa, liderii de dreapta cu următoarea formulă: sigur că suntem nişte neisprăviţi, dar suntem răul cel mai mic. Dacă vă amintiţi, de fiecare dată campaniile electorale au fost: Nu votaţi PSD pentru că e ciuma roşie, pentru că e un pericol. Ori, anul acesta nu a mai mers, ceea ce înseamnă un salt uriaş pentru PSD, înseamnă că undeva la nivelul electoratului, şi nu numai al pensionarilor, ceva s-a schimbat. E o prostie. PSD e un partid în Internaţionala Socialistă, european, nu e fascist, nu e extremist, comunist, nici măcar populist. Şi, în consecinţă, tocmai acum e momentul ca războiul, pentru că va fi un război cu Klaus Iohannis, să nu fie dus pe un teren pe care PSD l-ar pierde din start. Sigur, vor fi şi altele, reglementarea problemelor din Justiţie, o serie întreagă de lucruri care vor trebui impuse preşedintelui Iohannis, dar nu în această chestiune în care Iohannis are legea de partea lui.
(Va urma)
Citiţi şi:
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: “Iohannis e un vanitos ieftin. Nu se ridică la înălţimea unui şef de stat
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: PNL este un partid mort. Se va merge pe USR, cu Cioloş
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Sunt condiţii ca Băsescu să devină liderul informal al României