miscareaderezistenta.ro: Domnule Cristoiu, aţi scris foarte mult despre Traian Băsescu şi îl cunoaşteţi foarte bine. Credeţi că se va mulţumi cu cei patru parlamentari ai PMP în Opoziţie sau va încerca să atragă foştii pedelişti din PNL?
Ion Cristoiu: Nu cred că trebuie să se străduiască să-i aducă. O parte din pedelişti vor veni în chip natural. A mai rămâne în PNL, e un dezastru. Sigur vor veni. Măcar Traian Băsescu a garantat ălora care au mers cu el intrarea în Parlament. În primul rând că au lucrat cu el, au încredere că pot face ceva cu el în Opoziţie. Şi Băsescu în Opoziţie este foarte bun. La o opoziţie atât de firavă în raport cu PSD-ul, va fi nevoie de unul care să răcnească precum Traian Băsescu. Dacă diferenţa între PSD şi Opoziţie ar fi fost mai mică, opoziţia ar fi fost şi ea puternică. Dar Opoziţia asta e un fel de şoricel care trebuie să latre că altfel, cu PSD care are toate pârghiile de putere ... Şi atunci Traian Băsescu va câştiga foarte mult şi din electoratul de dreapta, şi chiar din presa de dreapta.
Deci Parlamentul avea nevoie de un Băsescu?
Nu, scena politică românească avea nevoie. Este cea mai dezechilibrată scenă politică posdecembristă. Atrag atenţia şi am şi scris. Între primul clasat şi cel de a-l doilea diferenţa este 25%. A mai existat pe vremea USL o asemenea diferenţă, dar atunci erau două partide. Deci avem de-a face cu un partid, unul tanc, monstru, care deţine localele, majoritatea parlamentară, iar dincolo, nu numai că avem de-a face cu o opoziţie cu procentaj mic, dar avem de-a face cu un PNL care e mort, un USR care e un pub, e un GDS, dar nu un partid. Vreau să atrag atenţia că una e să câştigi alegerile pe ideea că a venit un partid nou, vezi PP-DD. 14% luase. Dar când a venit vorba de o viaţă politică serioasă, PP-DD nu a mai existat. Poate să câştige alegerile şi cu 50%, dar după asta vine greul. Chiar şi activitatea în Opoziţie presupune multe: împărţirea în comisii parlamentare, decizii luate împreună cu ceilalţi membri ai opoziţiei. Păi la câţi cafenagii sau ce sunt ei... trebuie o minimă disciplină. La câte personalităţi au ei acolo, se vor certa imediat. Nu există o dominare a şefului, cum se întâmplă la partide, în lume. Şi dincoace, PMP este mic. Trebuie neapărat o opoziţie, şi culmea, este în avantajul lui Traian Băsescu pentru că el este bun când trebuie să se bată cu elefantul. Călare pe elefant, e slab. S-a întâmplat în timpul guvernării CDR şi în 2009. De data aceasta sunt condiţii ca el să devină liderul informal al României pentru că pe Iohannis nu-l văd, e imposibil, şi nici nu poate ca preşedinte. Şi atunci fac şi această profeţie: până şi cei care l-au înjurat pe Băsescu până în 2014 se vor duce către el. E foarte bun în opoziţie, dar mai ales acum, repet, s-au creat toate condiţiile. Şi vă mai atrag atenţia asupra unui lucru, care poate nu a fost observat. Aţi văzut cum a început PSD să cotropească televiziunile? Bine, noi suntem şi o ţară blestemată în sensul că atunci când unul câştigă ceilalţi fug cu escortul. Şi nu sunt un adversar al PSD. Sunt al nimănui. Dar nu pot să observ că ei domină spaţiul mediatic, cu toate tezele lor. Semn rău. Această victorie a PSD face ca încă din primele zile să nu aibă opoziţie. PNL e lovit în moalele capului, USR nu există şi nu e bine. Orice partid ar face asta, dar cu atât mai mult PSD, care atunci când vede că se poate lăfăi îţi ocupă toată camera. Şi din acest punct de vedere, e nevoie de Traian Băsescu . Şi de Dacian Cioloş, încă o dată spun, e păcat de experienţa pe care a câştigat-o, îndeplineşte şi criteriile de integritate şi a învăţat şi el. A învăţat pe spatele nostru , dar a învăţat.
„Instituţiile de forţă vor trece de partea PSD”
Sunt de aşteptat schimbări pe zona instituţiilor de forţă sau se va merge, cel puţin o vreme, pe actuala formulă?
Nu, instituţiile de forţă vor trece toate de partea PSD. Să fim serioşi. Pe plan local, DNA e al PSD. Ce puteau să facă instituţiile de forţă ca să supravieţuiască, cu perdantul de Klaus Iohannis?
Dar Eduard Hellvig e la SRI, Laura Kovesi la DNA...
Ei, şi? O să treacă dincolo.
Deci vă aşteptaţi la o dezertare a acestora?
Nu, cineva mi-a explicat odată că Revoluţia din decembrie a fost posibilă deoarece şefii au adjuncţi. Şi atunci ori vin adjuncţii, ori rămân şefii şi deja vor spune să trăiţi. Încă o dată, nu e vorba de câştigarea alegerilor, ci de câştigarea de un partid într-un chip cum nu a mai fost după decembrie 89. Noi nu trebuie să ne gândim cât a câştigat PSD, ci cum sunt ceilalţi, Opoziţia. Nu a fost atât de slabă niciodată. Şi nu în sens de număr, ci ca oameni. Cine, Alina Gorghiu, Raluca Turcan? Sentimentul meu straniu, de duminică până acum a fost că există numai PSD. Nu e voie într-o democraţie. Faptul că sunt numai ei prezenţi... Până la urmă e explicabil, cine să fie prezent? PNL cu cine? Traian Băsescu a fost foarte greu să câştige, a fost o luptă pe viaţă şi pe moarte, USR ce să facă... îl vedeţi pe Nicuşor Dan sau cine în afară de el, că săracu nici în campania electorală nu se descurca, dar păi acum.
Cu tot ce se întâmplă acum, credeţi că vom avea un nou guvern până la Crăciun?
Da, cunosc PSD. PSD nu e un partid care să-şi permită să nu intre în pâine cât mai repede pentru că au o problemă. Nu . Ei joacă acum o piesă destul de interesantă , dar bună. Adică, iată eu am câştigat, dar suntem deja victime. Dar, după părerea mea, soluţia cu independentul e cea mai bună. Creează un moment pentru ca atunci când va propune independentul ăla, lumea va sări în sus de bucurie. Plus că mai e un avantaj: un independent poţi să-l sacrifici şi mâine dacă ai probleme. Se întruneşte Comitetul Executiv şi spune : nu a fost rentabil şi, în sfârşit , preluăm noi.
Citiţi şi:
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Iohannis e un vanitos ieftin. Nu se ridică la înălţimea unui şef de stat
EXCLUSIV: Ion Cristoiu: Premierul PSD ar putea fi un independent sau un tehnocrat
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: PNL este un partid mort. Se va merge pe USR, cu Cioloş