miscareaderezistenta.ro: Preşedintele Iohannis va accepta un premier independent sau va încerca să coaguleze o altă majoritate, aşa cum a început deja să se speculeze în presă ?
Ion Cristoiu: Să diferenţiem încă o dată cele două planuri. Problema desemnării lui Liviu Dragnea premier nu se mai pune. Clar încalcă legea. Problema desemnării unui candidat pe care îl propune PSD este o chestiune pe care nu o poate contrazice Klaus Iohannis decât dacă e iresponsabil şi trebuie suspendat imediat. În momentul în care ai un asemenea rezultat la vot, să încerci să contrazici voinţa populară, după părerea mea, în următoarea oră trebuie trecut la suspendare. Pentru că este iresponsabil. Nu poţi să provoci o criză politică. Mi se pare o prostie fără margini să începi să încropeşti un guvern. Un guvern în jurul cui? Al USR care e in stare de semipartid, în jurul PNL , lovit în moalele capului, al PMP? Nu, nici nu se pune problema. Problema care se pune e că psd trebuie să se ducă şi cu un candidat din partid. Eu am spus ca soluţie de compromis, pentru bătălia din partid. Poate să pună pe oricine. Să nu fie condamnat penal, să nu fie după părerea mea înhăţat acum de DNA, sigur că după, poate să face ce vrea DNA. Eu am propus soluţia cu independentul pentru a evita posibilul conflict între pesedistul care e premier şi pesedistul care e preşedintele partidului. Dacă se pune un tehnocrat şi mai ales un economist cu mai puţine ambiţii politice, cum a fost Nicolae Văcăroiu. El s-a înscris în PSD cred prin 1995. Din 1992 până în 1995 a fost un premier care nu a ridicat nici o problemă PDSR sau lui Ion Iliescu. Am mai trăit experienţa din 2008 cu Traian Băsescu. După 2008 a început dezastrul pentru Traian Băsescu. Deşi voinţa populară înclina în partea cealaltă, sigur nu aşa mult ca acum, cu toate acestea a făcut tot felul de aranjamente şi a impus guvernul PDL-PSD. Atunci a început şi erodarea lui Traian Băsescu, aşa cum au arătat alegerile prezidenţiale din 2009.
Vorbeaţi mai devreme despre un război PSD –Iohannis. Vă rog să detaliaţi, la ce vă aşteptaţi?
Mă aştept la ce e mai rău. În cei doi ani de mandat, cel puţin mie, nu mi-a dovedit un moment că are o vreo treabă cu funcţia de preşedinte. Pot să dau un singur exemplu. Vineri, înaintea alegerilor, şeful de stat al României trebuia să iasă şi să spună să iasă lumea la vot pentru că avem nevoie de un guvern puternic, de un guvern legitim, pentru că România are problemele alea, alea, pentru că acest guvern rezultat din alegeri va sărbători centenarul Marii Uniri. Şi el, ca un om mărunt, a spus ieşiţi la vot să luptăm împotriva corupţiei şi să salvăm justiţia. Ăla era un îndemn electoral, nu era un îndemn de şef de stat. Nu vă mai spun de povestea cu 1 Decembrie, nu mai spun de povestea cu China. Deci, deocamdată, omul nu se ridică la înălţimea unui şef de stat. Cred că, dacă PSD procedează acum înţelept şi evită criza politică în favoarea lui Klaus Iohannis, dacă el mai face în continuare politică măruntă, trebuie suspendat şi trebuie găsit alt preşedinte. România nu-şi poate permite în aceste vremuri de mişcări tectonice pe planetă un preşedinte care nu se ridică nici măcar la înălţimea unui primar de Fălticeni.
În aceste condiţii, se mai poate vorbi de un al doilea mandat?
Nu, şi PSD trebuie să dea dovadă de mare înţelepciune politică. Dacă s-ar angaja într-o bătălie politică cu Iohannis pentru Dragnea premier, va pierde la scor. PSD trebuie să propună un premier care să nu-l facă pe Klaus Iohannis minim convingător. Adică dacă e un independent sau un pesedist care nu are probleme penale, orice încercare a lui Klaus Iohannis de a nu-l desemna ar însemna un nou pas către suspendare, chiar şi pentru opinia publică. Acesta ar fi şi primul pas al PSD către o credibilizare care, repet, va fi, deşi poate părea paradoxal, mult mai grea decât cu Traian Băsescu, deoarece Băsescu era un tip care la un moment dat ceda. După părerea mea, Klaus Iohannis are această mare problemă, că nu dă înapoi de la soluţiile, ideile lui, uneori năroade.
Dar credeţi că ideile îi aparţin? S-a comentat de multe ori că preşedintele Iohannis ar fi influenţabil, că ar fi un preşedinte-marionetă .
Da, el este influenţabil, dar, la un moment dat, şi un om influenţabil se lasă influenţat de ideile bune. Cred că scena aceea celebră, cu aghiotantul şi paltonul, l-a dezvăluit pe Klaus Iohannis în ce are el mai rău. Că este un vanitos ieftin. De regulă o persoană, o personalitate, nu mă refer neapărat la şeful statului, nu face scene de iritare publică faţă de cei cu care lucrează-şofer, secretară. În general, la un anumit nivel de personalitate eviţi crizele de nervi publice provocate de faptul că şoferul nu a oprit la stop. Ori, el a făcut o criză publică, ceea ce arată că e hachiţos, e un vanitos mărunt. Cum adică să nu i se ţină paltonul? Un Napoleon îl lua, nu în asta constă superioritatea unei personalităţi. Asta cred că îl caracterizează şi prin asta este şi manipulabil. I se dau tot felul de idei pe care după aceea le consideră ale lui şi devine inflexibil. Devenind inflexibil, nu mai poate fi convins. Imaginaţi-vă ce înseamnă un şef pe care nu poţi să-l convingi. Tu îi spui, eşti pasionat, desfăşori în faţa lui hârtii, cifre, te aprinzi, te stingi şi el stă nemişcat şi spune nu. În acel moment, s-a rupt filmul pentru că nu poţi să lucrezi cu un asemenea om. Nici măcar nu te contrazice.
(Va urma)
Citiţi şi:
EXCLUSIV: Ion Cristoiu: Premierul PSD ar putea fi un independent sau un tehnocrat
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: PNL este un partid mort. Se va merge pe USR, cu Cioloş
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Sunt condiţii ca Băsescu să devină liderul informal al României