Tradiţii şi superstiţii. Leacuri băbeşti cu sânge de pasăre. Cum te vindeci de gălbinare, negi sau pecingine

02 Feb 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Leacuri băbeşti cu sânge de pasăre. Cum te vindeci de gălbinare, negi sau pecingine

Pui de găină. În Oltenia, puiul de găină, spintecat de viu, se aplică pe bube sau răni ce nu se vindecă rapid. Tot astfel caută să vindece rănile țiganii din Transilvania: aplică peste ele o găină neagră spintecată de vie. În județul Baia, buba neagră se vindecă punând peste ea pielea unui pui cu pene cu tot; pentru viermi se procedează la fel, dar puiul trebuie să fie negru.

Găină. În Bucovina, babele „întrebuințează găinile, sfârtecate de vii în două, la o mulțime de boale, mai ales la dureri în piept și contra boalei celei rele”. Tot în Bucovina, se crede că o găină neagră, sfârtecată în două și pusă la rănile cu viermi, înainte de a i se răci carnea scoate viermii și vindecă rănile. Doctorul Leon înregistrează și următorul leac: „Puiul de găină neagră se spintecă de viu și se înfășoară cu el sângerând umflătura de scrântitură”

Porumbel. Se spintecă de viu un porumbel și i se bea sângele sau i se înghite inima, când suferă cineva de oftică sau de bătaie de inimă. În județul Iași, porumbeii, spintecați de vii, se recomandă ca leac pentru tifos. Astfel, dacă pui un porumbel sfârtecat pe fruntea bolnavului și-l lași acolo până putrezește bolnavul este vindecat. În Neamț se vindecă negii frecându-i cu sânge de porumbel. În Argeș, un leac contra albeții: se picură de două ori seara în ochi sânge de porumbel.

Porumbel. Pentru pistrui se taie un porumbel, în momentul când iese popa cu Învierea, și se dă cu sângele păsării pe obraz. Cu sânge de porumbel amestecat cu untdelemn se face o alifie pentru vindecarea pecinginii. Când copiii au crampe sau convulsii, se spintecă de vii doi porumbei și se leagă, plini de sânge, la tălpile copiilor. Același procedeu, pentru aceeași boală, se practică și în Bavaria.

Rață. Sângele de rățoi negru se bea cu rachiu pentru gălbinare; se bea cald, pentru a opri vărsăturile de sânge. Pus în vin sau în lapte dulce, se bea de către cei ce bănuiesc că au fost otrăviți. În cazul acesta din urmă, se obișnuiește și la bulgari să se bea sângele de rățoi pus în lapte. La noi, sângele de rățoi se bea și pentru a opri diareea.

Rândunică. Sângele de rândunică, amestecat în băutura cuiva, îl vindecă de beție.

Țarcă (coțăfană). Sângele de țarcă se dă de băut celor ce suferă de „nădușeală” (emfizem pulmonar).

Vrabie. Pentru friguri, se taie capul unei vrăbii și se lasă să curgă câteva picături de sânge pe o bucățică de zahăr, care se mănâncă.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră