Iubit și adulat de pasionații de jazz din România, Johhny Răducanu, era un tip care nu se ferea să fie direct.
Mai ales atunci când venea vorba de muzică, pe care o iubea cu o patimă nestinsă, savurând, trăind cu intensitate fiecare notă, ardoare pe care o împărțea și celorlalți ca pe un dar dumnezeiesc.
În contextul dezbaterilor provocate de invitarea unui cântăreț de manele pe scena concertelor Coldplay, ce au avut loc cu câteva zile în urmă la București, ar fi bine să consemnăm părerea pe care Johhny o avea despre manele, formulată într-un interviu pe care l-a oferit publicației Metropotam, în 2006.
”Textele le fac vulgare, ce-i oftatul ala de doi bani, gen ”aoleeeu, mama”?; iar ei sunt niste mediocri si daca se cred grozavi, le dau eu, Johnny Raducanu, lectii de manele. Nu pe vorbe.
Ma trag de la Dunare unde s-a vorbit turceste si stiu ce sunt alea. Manele adevarate am cantat si eu. Merita sa fie injurati pentru mutilarea folclorului romanesc. Oricum, folclorul romanesc n-o sa-l miste nimeni si nimic.
Folclorul urbanistic si el va ramane, pentru ca e valoare nationala. Una e ce cantau lautarii in ‘ 38 …Mi te-ai lipit de suflet / Ca marca de scrisoare (Fredonam impreuna). Bravo, vino-ncoace sa te pup!
Vezi, si mata o stii. S-a pastrat din tata-n fiu. Astia mutileaza tot. Unde s-au pomenit manele cu chitara bass si cu baterii. Ii fac de cacat pe toti. Ca ei nu au curajul sa se lege de mine. Si eu sunt tigan.
Dar vorba lui Paleologu, Dumnezeu sa-l odihneasca, “Johnny e tigan a carui origine incepe acum vreo 200 de ani, iar mama domniei sale a studiat clavirul la Leipzig”.
Manelele sunt frumoase cu conditia sa le dai valoare artistica. Ele sunt o specie inrudita cu hora noastra romaneasca.
Si Romica Puceanu a cantat manele dar o facea ca lumea. Detinea arta sunetelor, avea feeling, spunea ceva.
Astia nu spun nimic. Sunt de o vulgaritate rara. Si ma cac in capul lor. Asta e o molima. Iar poporul roman e contaminat”, spunea Johnny Răducanu.
Johnny Răducanu se declara la fel de categori împotriva manelelor de astăzi și într-un interviu la TVR Cultural, în emisiunea ”Înapoi la argument”, realizată de Horia Roman Patapievici.
Vine unul la televizor, un măscărici din ăsta, ”Adrian copilul tâmpeniilor” și cântă manele. Și tot poporul român zice: ”ce frumos!”…
Mor, nu mai pot să suport! Habar n-are cum este o manea! Maneaua este o muzică populară turcească, eu știu ce-i aia că sunt din Brăila, din tată-n fiu, de sute de ani, și au cântat și ai mei manele acu 100-200 de ani…
Ce fel de manele sunt astea care se cântă cu tobe, cu clape și cu chitară bass? (…) Manelele se cântă în Orient și în special în Turcia, cu 5-6 tamburine și clarinete… Se cânta pe la Constanța, prin satele alea de turci și tătari. Sunt niște sunete din-alea stridente, la anumite intervale, cu tamburinele și cu un fel de sitar…
Și apoi, fetele când dansează… o frumusețe! Și aveau un voal pe ele, o nebunie! Ai fi dat un milion numai să fi dat voalul ăla jos!
Ori astea de astăzi, româncele, care dansează cu țigănetul acolo, cu buricul pe afară, nici nu dau în tempo!
E o nenorocire, îmi vine să-i omor!
Eu am prins manele adevărate în Brăila, înainte de război, în saloanele de dans turcești”, spunea Johhny Răducanu.