Corul Madrigal concertează la British Museum din Londra

21 Apr 2018
Corul Madrigal concertează la British Museum din Londra

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține marţi, 24 aprilie, un concert la Britih Museum din Londra, în cadrul Festivalului „Europe and the world”.

Evenimentul are loc în incinta Great Court, la ora locală 15:00, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cu o zi înainte de concert, Corul Madrigal este invitat în studioul BBC Radio 3, pentru a susține un scurt recital live în cadrul emisiunii “In Tune”, prezentată de Sean Rafferty și Katie Derham. Emisiunea are loc la 23 aprilie, în intervalul 16:00-19:00 și poate fi urmărită online, pe site-ul BBC, www.bbc.co.uk/radio3.

În momentul în care am trasat direcția repertorială pentru acest concert, mi-am propus să unesc două stiluri total diferite, savuroase în egală măsura, care au existat în același moment, în două spații culturale diferite. Așa a reieșit alăturarea a două perioade și stiluri muzicale distincte ca sonoritate, stilul Bizantin și stilul Renascentist. În partea renascentistă însă găsim madrigale și motete specifice Școlii Europene și mai cu seamă Școlii Englezești din acea perioadă. La final, am pregătit o surpriză, incluzând o compoziție actuală, reprezentativă pentru identitatea națională a corului”, a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Festivalul „Europe and the world”, programat în perioada 16-29 aprilie 2018, este un proiect cultural organizat de British Museum și Staatliche Kunstsammlungen și finanțat de Ministerul German de Externe.

Desfășurat în premieră la British Museum, evenimentul sărbătorește interacțiunile culturale ale Europei cu lumea, printr-o suită de spectacole muzicale inedite și diverse și într-o serie de conferințe, programate de directorul artistic Daniel Kühnel.

Programul Festivalului „Europe and the world” include lucrări ale unor compozitori care au dus muzica europeană în noi direcții prin conectarea cu alte culturi, inclusiv Richard Strauss, Berio, Stockhausen, Messiaen, Ligeti și Nono, precum și spectacole dedicate tradițiilor internaționale istorice, cum ar fi muzica indiană, flamenco sau cea japoneză din secolul al VII-lea și până la muzica corală bizantină.

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”.

Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră