Ne mai interesează? O româncă a câştigat o prestigioasă competiție muzicală internațională

04 Apr 2018 | scris de Istvan Deak
Ne mai interesează? O româncă a câştigat o prestigioasă competiție muzicală internațională

“Un nou star pe firmamentul muzical”, a titrat New Business Review din Auckland, Noua Zeelandă, după ce românca Ioana Cristina Goicea a câştigat concurusul internaţional de vioară Michael Hill International Violin Competition 2017. 

Săptămâna trecută, la Bonn, românca de 25 de ani a câștigat și prestigioasa competiție muzicală Deutscher Musikwettbewerb 2018 (German Music Competition 2018). Premiul acordat anual încă din 1975 de Consiliul Muzical din Germania constă în 5000 de euro și o serie de concerte importante,  precum și un CD realizat de casa de producție Genuin din Leipzig. 

Ioana Cristina Goicea a absolvit de curând Universitatea de Muzică din Hanovra sub conducerea profesorului Krzysztof Wegrzyn. Românca se va afla pe scenă la 5 aprilie în Friedrichhafen, Germania, unde, alături de Sudwestdeutsche Philarmonie Konstanz, va interpreta Shostakovich concerto N o.1. Concertul va fi găzduit pe 7 aprilie și de orașul Konstanz din Germania.

Destul de puțin mediatizată în România, Ioana Cristina Goicea a câștigat în 2013 premiul internațional Johannes Brahms, dar și locul 1 la Concurso Internationale Andrea Postacchini 2012 din Italia. Ea este și laureata competiției muzicale Fritz Kreisler Viena 2014. Anul trecut a mai câștigat și premiul Carl-Flesch în Baden-Baden, Germania.

Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu Auckland Philharmonia, Baden-Baden Philharmonic, Südwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philarmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Filarmonica de Stat Chișinău precum și cu toate orchestrele simfonice din România.

În 2015 a câștigat, împreună cu pianistul Andrei Banciu, premiul al doilea si “Young Award” la concursul internațional de muzică de cameră de la Trieste. În 2016 a fost invitată să participe la prestigioasa Academie de Muzică de Cameră “Heidelberger Frühling” din Germania și în 2017 a debutat în cadrul turneului “New Masters on Tour”, împreună cu pianistul Andrei Banciu, la Concertgebouw Amsterdam și la Filarmonica din Bratislava.

Ioana Cristina Goicea s-a născut în București, în 1992, într-o familie de muzicieni, și a studiat cu profesorii Mariana Sîrbu, Ştefan Gheorghiu, Petru Munteanu.
 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră