După Germania şi Olanda, iată că a venit rândul Ungariei să ia decizia de a-şi repatria rezerva de aur care se afla la Londra. Decizia Băncii Naţionale a Ungariei (MNB) pare a se înscrie în tendinţa internaţională, stocarea rezervelor de aur naţionale fiind din ce în ce mai mult considerată drept riscantă.
Recent, băncile centrale austriacă, germană şi olandeză au decis, la rândul or, să repatrieze rezervele de aur ale ţărilor lor.
Banca Naţională a Ungariei a anunţat marţi că a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei, potrivit HungaryToday.hu.
A fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape trei tone) de metal preţios care, la cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari.
În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria.
La ora actuală, cele mai mari rezerve de aur din lume aparţin Statelor Unite ale Americii şi Germaniei, în timp ce Ungaria nu deţine decât o cantitate mică, faţă de vecinii săi europeni.
România şi Polonia posedă, fiecare, câte 103 tone de aur.
În cazul României, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie, comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie, scrie agerpres.ro.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro.
Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.
Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.