A murit cântăreaţa de muzică populară Maria Butaciu

12 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
A murit cântăreaţa de muzică populară Maria Butaciu Galerie foto (2)

Solista de muzică populară Maria Butaciu a murit, iar muzica populară românească a mai pierdut un simbol! Artistă cu o carieră muzică admirabilă, de aproape șase decenii, Maria Butaciu s-a stins, după ce acum mai bine de o lună fusese internată la Spitalul Floreasca din București, în urma  unui accident vascular cerebral.

Maria Butaciu a murit luni seară, după o perioadă lungă în care a fost în comă. 

Cel care a confirmat decesul acesteia a fost Paul Surugiu - Fuego. Acesta a scris un mesaj emoționant în pagina lui de Facebook. "Cu tristețe am aflat acum de la Mioara Velicu, îndurerată, că a plecat buna noastră prietena, marea artista, Maria Butaciu!  Se-ntâmplă să mă copleșească amintiri, clipe frumoase petrecute împreună, turnee, emisiuni și nenumărate momente ce m-au marcat!  A fost un om bun, cald, vesel, plin de viață și înțelepciune! Ne-a bucurat pe toți cu învățăturile sale, iar mie mi-a fost model, exemplu de conduită!  Artiștii cumva nu mai sunt ai noștri, sunt ai publicului, și cred că publicul trebuie să și-o amintească veșnic, demnă, autentică, mândră, o pagină importantă a folclorului românesc!  Acum, de Centenar, la 100 de ani de la unire, Maria Butaciu și-a lăsat vălul, și-a asezat pălăria simbolică peste România mare, care o iubește ca pe-o nestemată! Rămas bun, prietenă dragă, mare doamnă a României."

Maria Butaciu a murit la vârsta de 78 de ani.

Cântăreața de muzică populară a devenit cunoscută în România datorită pieselor de dor și de dragoste pe care le-a lansat în industria muzicală, melodii care au ajuns imediat la inima publicului. 

În anul 1961, în cadrul unui concurs, s-a alăturat Ansamblului Ciocârlia al Ministerului de Interne din București. A fost o interpretă a cântecelor îndeosebi din zona Bistrița-Năsăud.

Maria Butaciu s-a născut la 19 februarie 1940 în Comuna Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud.

"Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le păstrez în suflet şi în minte este momentul când am înregistrat prima dată la Ansamblul «Ciocârlia». Se întâmpla în 1961, la 1 aprilie. Ne întrebam cine pe cine a păcălit, dar în final a ieşit o treabă bună, păcălindu-ne reciproc. 
Am rezistat o viaţă... Am fost însoţită de cântec întotdeauna! Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a binecuvântat cu fetiţa mea şi pentru că m-a ţinut sănătoasă până la această vârstă"
, declara Maria Butaciu în 2010, pentru Jurnalul Naţional, .la împlinirea vârstei de 70 de ani.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră