În cadrul celei de a 21-a ediții a Galei Premiilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România - AJTR (una dintre cele mai vechi asociații ale breslei ziariștilor, în țara noastră), emisiunii „Sarea în bucate”, primul show culinar radiofonic din România, realizată de jurnalista Simona Lazăr la RR Antena Satelor, i s-a decernat premiul „Unda Călătoare” .
„Cine are răgaz, să asculte la radio, sâmbăta, o emisiune care este o comoară, pur și simplu! O emisiune care îmi amintește de echipele studențești ale lui Dimitrie Gusti din perioada interbelică, de identitatea noastră, de vatra țărănească - asta e matricea de care vorbea și Blaga, vorbeau toți marii noștri gânditori. Nu există în România ceva mai minunat decât satul. Sigur, veți spune, satul s-a alterat, oamenii, de nevoie, au făcut una-alta, dar ceea ce împlinește emisiunea „Sarea în bucate” este impresionant. Nu ne trebuie multă sare, 5 grame pe zi, mi se pare, dar sarea asta este atât de importantă! Cândva, valora greutatea ei în aur! Iar această emisiune are, din punctul meu de vedere, o valoare extraordinară, la modul metaforic, fiindcă recuperează o civilizație de care ne îndepărtăm, o civilizație pe care ca pe lumina ochilor ar trebui s-o păstrăm, fiindcă, altminteri, încetul cu încetul, vom deveni orice, numai români nu vom mai fi, din păcate. Această emisiune o realizează la Radio Antena Satelor doamna Simona Lazăr, un ziarist cu totul deosebit, și mă bucur că pot să-i înmânez acest premiu. Vreau să ma spun ceva, că atunci când ascult emisiunea ei îmi aduc aminte de un prieten comun, Radu Anton Roman, care a rămas o amintire foarte frumoasă pentru scrisul, pentru spiritul românesc.”, a motivat jurnalistul Mihai Ogrinji, președintele AJTR, acordarea premiului.
Mai mult decât un documentar sau un spectacol radiofonic, emisiunea „Sarea în bucate” - care se difuzează în fiecare sâmbătă de la 12,20, pe Radio România Antena Satelor – este un demers de antropologie culinară românească, atât de necesar pentru timpul pe care îl traversăm.
„Știm astăzi puțin despre ce mâncau strămoșii daci și nu suntem (prea) siguri de identitatea culinară națională. Emisiunea vrea să răspundă la întrebarea „Există sau nu gastronomie românească?”, adunând argumentele chiar din bucătăria adevărată a țărăncii române. Gătind alături de ea și ascultându-i poveștile din jurul oalelor ce fierb pe plită, fixăm reperele unui rețetar tradițional de care să aibă știință, în viitor, nepoții noștri”, a declarat realizatoarea emisiunii, Simona Lazăr.