Un nou grup îşi face loc pe piaţa media şi va reuni doi giganţi în domeniile telecom şi divertisment. Autorităţile se opuseseră până acum fuziunii, pentru că o apreciau nefastă pentru concurenţă şi pentru consumatori. Cu toate astea, iată că se prefigurează una dintre cele mai mari tranzacţii de pe piaţa media şi a telecomunicaţiior: instanţa americană le-a permis celor AT&T să preia Time Warner, în schimbul a 85 de miliarde de dolari, anunţă soudouest.fr.
AT&T preia, cu alte cuvinte, nume mari, precum HBO, creatorul seriei de succes "Game of Thrones" şi postul de televiziune de ştiri CNN sau studiourile cinematografice Warner.
Este un acord pe care Administraţia Trump a încercat să-l blocheze, dar demersul Casei Albe nu a avut sorţi de izbândă în instanţă.
Decizia poate fi atacată, dar e una de importanţă majoră. Acordul urmează să fie finalizat săptămâna viitoare şi, potrivit Reuters, încheierea lui reprezintă un moment de răscruce în industria media, complet schimbată de jucători precum Netflix - care produc propriul conţinut şi îl vând online, contra unor abonamente.
Aceasta ar putea reprezenta un precedent. Ar putea declanşa o cascadă de achiziţii a unor producători de filme de către companii de televiziune.
Comcast încearcă, de pildă, să pună mână pe unele active ale Twenty-First Century Fox. Administraţia Trump a vrut să blocheze acordul invocând o prea mare concentrare. Dar judecătorii au stabilit că e vorba de o fuziune verticală, şi nu una pe orizontală - între competitori. Asta pentru că Time Warner creează conţinut media, iar AT&T îl distribuie.
Potrivit judecătorului Richard Leon, care a luat decizia, Guvernul nu a ştiut să demonstreze posibilele efecte negative ale operaţiunii, scrie soudouest.fr.
Fuziunea, care include datoriile, va fi a patra mare preluare care a avut loc vreodată în industria telecomunicaţiilor, mediei şi divertismentului, potrivit datelor Thomson Reuters. De asemenea, ar fi al 12-lea cel mai mare acord de acest fel la nivelul tuturor industriilor.