Doi jurnalişti care au expus corupţia şi violenţa din cadrul cartelurilor din Mexic au fost ucişi în decurs de numai o săptămână

20 Ian 2022
Doi jurnalişti care au expus corupţia şi violenţa din cadrul cartelurilor din Mexic au fost ucişi în decurs de numai o săptămână

Corpul de presă ce investighează stările de conflict din Mexic a avut un început de noul an zdrobitor, cu asasinarea a doi jurnalişti care au îndrăznit să relateze situația ţării lor îndreptată către violenţa alimentată de droguri şi corupţie.

Margarito Martínez Esquivel, un reporter criminalist și fotograf care a colaborat adesea cu membri ai presei străine, a fost împușcat în fața casei sale, în orașul Tijuana, din nordul orașului, luni la prânz.

„Din păcate, nu am putut face nimic pentru el”, a declarat soția sa tulburată, Elena Martínez, pentru San Diego Union-Tribune – unul dintre numeroasele instituții internaționale cu care a lucrat jurnalistul, inclusiv BBC, Los Angeles Times și Washington Post.

Moartea lui Martínez a survenit la o săptămână după ce un alt jurnalist, José Luis Gamboa, a fost înjunghiat mortal în statul Veracruz din est, o regiune dintre cele mai violente din Mexic.

Cu două zile mai devreme, Gamboa, directorul unui site de știri numit Inforegio, a folosit Twitter pentru a cere numirea unui șef al structurilor antidrog care ar putea încetini escaladarea de zeci de ani a vărsărilor de sânge. Anul trecut, el a deplâns faptul că anumite părți ale guvernului, în loc să lupte împotriva traficului de droguri, au fost absorbite într-o „mare asociere criminală” cu cartelurile. „Populația mexicană încă nu a înțeles cât de grav este acest lucru”, a scris Gamboa pe Twitter.

Cele două crime încă inexplicabile – care urmează uciderii a nouă jurnaliști anul trecut – au stârnit indignare și doliu în țara din America Latină, care este considerată cea mai periculoasă țară din lume pentru reporterii din afara zonelor de război.

În unele regiuni, jurnaliştii au devenit atât de speriați să nu fie răpiţi şi ucişi, încât își iau amprentele dentare de bricolaj şi le lasă acasă în congelator înainte de a ieşi să raporteze, astfel încât rudele să le poată identifica rămăşiţele.

„Este șocant să se întâmple asta atât de devreme în an și să se întâmplă la un timp atât de scurt după cealaltă crimă”, a declarat Jan-Albert Hootsen, reprezentantul Mexic al Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor.

Colectivul de presă din Tijuana Yo Sí Soy Periodista a cerut o anchetă rapidă asupra uciderii lui Martínez, care a petrecut mai bine de două decenii documentând criza de securitate a orașului de graniță și a lucrat pentru ziarul săptămânal Zeta.

Grupul a spus că Martínez a fost al 29-lea jurnalist mexican ucis de când președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, care a preluat puterea în decembrie 2018, promițând că va aduce liniștea în țară.

Wendy Fry, care relatează despre Tijuana pentru San Diego Union-Tribune și îl cunoștea pe Martínez, și-a amintit de un coleg harnic și amabil care a fost aproape întotdeauna primul care a ajuns pe scena unei noi piste.

„Este un lucru riscant să fii jurnalist în TJ și pur și simplu era foarte mândru să facă asta… A muncit neobosit: zi, noapte”, a spus Fry, unul dintre jurnaliştii șocați care s-au adunat luni în fața casei fotografului.

Pe măsură ce vestea uciderii lui Martínez s-a răspândit, pagina de Facebook în care acesta transmitea în direct scenele crimei către zeci de mii de urmăritori a fost inundată de mesaje de la colegii de muncă și politicieni.

„Mă simt cu inima zdrobită. Nu pot să cred că Margarito Martínez a plecat... l-au ucis cu sânge rece”, a scris o prietenă, Gabriela Díaz.

Un alt prieten jurnalist, Manuel Ayala, a postat pe Twitter: „Numele lui Margarito Martínez a fost scris în această după-amiază în fiecare redacție din Tijuana cu lacrimi și sânge. Nu vom uita niciodată pentru că în această zi au împușcat fiecare membru al comunității noastre în piept.”

Michael Robinson Chávez, un fotograf câștigător al Pulitzer pentru Washington Post, l-a numit „un adevărat profesionist, curajos și tenace. Ne va fi dor de el”, a scris Chavez pe Twitter.

Hootsen a spus că valul aparent fără sfârșit de asasinate din rândul jurnaliștilor a fost condus de inacțiunea guvernului și de impunitate.

„Se rezumă la faptul că, în Mexic, dacă vrei să rănești un reporter, poți să o faci și există o șansă foarte mică să fii prins – și o șansă și mai mică să fii condamnat la închisoare”, a spus el. „Guvernul mexican le facilitează munca celor care vor să rănească reporterii”.

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră