Dacă oamenii ar fi fost creaţi pentru "a da bine într-un selfie", atunci ar fi avut mâinile lungi de 1,5 metri! Serios. Potrivit unui studiu dat publicităţii de publicaţia de specialitate JAMA Facial Surgery, 1,5 metri este distanţa optimă pentru realizarea de portrete care să nu distorsioneze trăsăturile faciale.
Pentru că, potrivit acestui studiu, selfi-ul realizat de la o distanţă de 30 de centimetri de faţă, deseori distorsionează trăsăturile, precum o oglindă distractivă, din parcurile pentru copii. O spune chiar medicul Boris Paskhover, co-autor al studiului şi specialist în chirurgia plastică, scrie Live Science.
Medicii specializaţi în chirurgie plastică au început să fie alertaţi de numărul din ce în ce mai mare de pacienţi care vor să-şi facă operaţii estetice pentru că pur şi simplu nu dau bine în selfie-uri, potrivit Live Science.
Unii oameni aduc ca argument faptul că în cele mai multe poze pe care şi le fac singuri cu telefonul mobil au nasul prea mare sau par prea graşi.
"De câţiva ani deja aud din ce în ce mai mulţi pacienţi care spun că nasul lor nu arată aşa în realitate, că pare mai mare în selfie, şi îmi arată o fotografie realizată cu telefonul mobil. Întotdeauna încerc să explic faptul că un selfie nu arată realitatea. Selfi-ul distorsionează înfăţişarea. De aceea am vrut să şi dovedesc asta", explică dr. Paskhover.
Potrivit unui sondaj prezentat recent de Academia Americană de Chirurgie Plastică şi de Reconstrucţie a Feţei, 55% dintre medicii specialişti în chirurgie plastică au declarat anul trecut că au avut pacienţi care au vrut să-şi facă operaţie estetică, pentru a da mai bine în selfie-uri.
Problema e că oamenii au feţele distorsionate în selfie-uri pentru că mâna lor e prea scurtă, pozele fiind făcute de la distanţa de aproximativ 30 de centimetri. Prin urmare, pentru a arăta cât de cât normal, ar trebui să avem o mână lungă de un metru şi jumătate, potrivit cercetătorilor de la Rutgers New Jersey Medical School şi Universitatea Stanford din California. Autorii studiului au creat un model matematic care demonstrează teoria lor.
Experţii au constatat că o poză realizată de la distanţa de 30 de centimetri face ca nasul bărbaţilor să pară cu o treime mai mare decât e în realitate, în timp ce în cazul femeilor apare o distorsiune similară, de 29 de procente.
Medicii specialişti în chirurgie plastică le recomandă oamenilor să se gândească de două ori înainte să-şi facă o operaţie estetică.
O soluţie la frustrările amatorilor de selfie-uri vine de la un inventator italian, care a conceput încă din 2016 o dronă care face asemenea poze. „AirSelfie” este dotată cu o cameră ce face fotografii HD şi un card de memorie de 4 GB. Drona pentru selfie-uri cântăreşte doar 52 de grame şi încape într-o palmă.