La prima vedere Babcock Ranch arată ca toate celelalte orășele din Florida. Cartiere îngrijite cu case în culori deschise, îmbrăcate în lemn, verande spațioase și palmieri în grădini. Însă dincolo de aceste fațade se ascunde tehnologie înaltă și sustenabilitate, scrie Deutsche Welle.
Pentru reducerea costurilor cu încălzirea sau răcorirea caselor, acoperișurile sunt din metal. În garaje există doze speciale pentru alimentarea mașinilor electrice.
Gazonul reprezintă doar 30% din suprafața grădinii. În rest sunt plante care necesită puțină apă. Pentru grădini oamenii folosesc apă de ploaie și apa din rigole direcțioată către stația locală de epurare a apelor reziduale.
Pe o suprafață de 7200 de hectare ar urma să locuiască 50.000 de oameni în 19.500 de locuințe.
Până la finele acestui an vor mai fi vândute 250 de case.
Dar a fost foarte greu să se ajungă la actalul stadiu, afirmă inițiatorul proiectului, Syd Kitson. Fostul sportiv de carieră este acum dezvoltator imobiliar.
În ianuarie 2005 i-a venit ideea să construiscă un oraș aprovizionat exclusiv cu energie solară. Primul oraș de acest fel din SUA și poate și din lume, spune Kitson.
Inițial a investit în 36.800 de hectare de teren din așa-numitul "Sunshine State. Apoi a vândut statului american 29.500 de hectare. Terenul a devenit zonă naturală protejată.
Soluția lui Kitson a fost să îi cedeze 180 de hectare firmei Florida Power & Light (FPL) – compania de electricitate cu mai mult de 10 milioane de clienți.
În contrapartidă, FPL a instalat pe acest teren 340.000 de module solare cu o capacitate de 75 de megawați, cea mai mare instalație de acest fel din istoria firmei. Până la finele anului viitor instalația își va dubla capacitatea. Orașul are acum mai multă energie solară decât consumă. Totul este descris în detaliu pe site-ul dedicat acestui proiect, care poate fi accesat AICI.
În plus, consumatorii nu mai sunt nevoiți neapărat să investească în module care să fie amplasate pe casele lor ci se aprovizionează de la FPL. Cel puțin teoretic, Babcock Ranch ar putea deveni în viitor și mai independent de propriul parc solar. Toate casele sunt astfel construite încât oricând pe acoperișurile acestora să poată fi montate instalații solare, mai scrie Deutsche Welle.
Articolul integral poate fi accesat AICI.