Fundaţia Transilvană Alpha din Târgu Mureş a înfiinţat un serviciu de telefonie pentru asistenţă socială, consiliere şi monitorizare în contextul crizei umanitare, cauzată de măsurile luate pentru prevenirea răspândirii COVID-19, care va oferi, între altele, şi consiliere psihologică celor care suferă de atacuri de panică generată de izolare sau singurătate, precizează Agerpres.
"Serviciul permite o comunicare bidirecţională: pasivă, aşteptând apelurile dvs., sau activă cu apelarea în mod periodic a persoanelor solicitante de asistenţă repetitivă, respectiv pe beneficiarii curenţi ai organizaţiei noastre, izolaţi la domiciliu în scop protectiv. Obiectivul este de a putea facilita oferirea de servicii de asistenţă socială (ex. hrană caldă livrată la domiciliu sau comandată şi ridicată la ghişeu, pentru persoane aflate în situaţii de risc, aprovizionare pentru vârstnici, asigurare procurare medicaţie, ajutor menaj de mare necesitate, transport persoane cu dizabilităţi etc.), respectiv consiliere psihologică şi monitorizare pentru persoanele cu, sau la risc de tulburări psihice generate de panică, izolare, singurătate, menţinerea unor programe de recuperare şi educaţionale folosind tehnologie de comunicare online, audio-video etc.", a arătat Fundaţia Transilvană Alpha, pe pagina de Facebook.
Serviciul este susţinut de o echipă de specialişti psihologi, asistenţi sociali şi voluntari cu pregătire în comunicare sau domenii profesionale umaniste ori pedagogie, însă aşteaptă în continuare voluntari pentru acoperirea solicitărilor.
Comunicarea cu cei care au nevoie de consiliere este asigurată atât în limba română, cât şi în maghiară.
De asemenea, Fundaţia Transilvană Alpha şi-a pus la dispoziţie bucătăria şi personalul calificat pentru asigurarea de mese calde pentru copiii şi vârstnicii aflaţi în dificultate, din Târgu Mureş şi Sângeorgiu de Mureş.
"În data de 10 aprilie am livrat a patra oară mese calde pentru 101 de copii, 16 persoane vârstnice, două persoane cu dizabilitate, o persoană fără domiciliu şi 12 persoane fără loc de muncă în Târgu Mureş şi Sângeorgiu de Mureş. Până în prezent au fost livrate la 41 de familii un total de 292 de porţii de supă consistentă şi pâine, vineri un fel doi, de către şase 6 voluntari (COVID-AID TgM). (...) Mâncarea caldă este preparată în bucătaria Fundaţiei Transilvana Alpha", a anunţat preşedintele Asociaţiei Divers Târgu Mureş, Maria Korek, care a mulţumit firmelor şi persoanelor private care au sprijit acest demers.
La selecţia celor primesc sprijin au prioritate familiile fără venit cu copii, în special cele monoparentale, şi vârstnicii fără venit, respectiv familiile cu copii şi vârstnicii cu venituri de până la 300 lei/membru de familie.
Pentru pensionari, din pensie se scad cheltuielile cu medicamentele pentru a obţine suma din care se gospodăreşte persoana.
"Vom continua până când vor exista alimente şi/sau donaţii băneşti care se pot face către Asociaţia Divers. Puteţi sprijini initiaţiva prin comandarea unui meniu al zilei de la bucătăria Alpha, care costă 14 lei/porţie, dar la care poate fi adăugată o donaţie. Cu 5-6 lei susţineţi o supă sau un un felul doi pentru o persoană", a arătat Asociaţia Divers.
Fundaţia Transilvană Alpha din Târgu Mureş este înfiinţată din 1992 şi oferă servicii sociale pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, dar şi pentru alte categorii de persoane defavorizate din comunitate.