Potrivit MIT Tehnology Review, apar din ce în ce mai multe posibilități de a ieși din izolarea impusă de autorități. O speranță vine din partea autorităților care au dezvoltat un test ce ar permite identificarea persoanelor care au fost deja infectate și au dezvoltat imunitate.
Conform normelor și sfaturilor Organizației Mondiale a sănătății, fiecare țară trebuie să ajungă să testeze toată popuulația pentru a descoperi cazurile infectate, a izola focarele și a proteja categoriile cu predispoziție în a dezvolta forme medii și severe.
Așa cum arată rapoartele MIT de acum câteva săptămâni este imperios necesar să descoperim acele persoane care au fost infectate, mai ales din rândul celor asimptomatici și au dezvoltat imunitate. Cercetătorii depun eforturi în descoperirea unui vaccin într-un timp cât mai scurt și în paralel lucrează la dezvoltarea unui test seriologic de descoperire a anticorpilor generați în urma luptei cu coronavirusului. Acest test va putea permite persoanelor care au trecut peste boală să nu mai respecte măsurile de distanțare și să se întoarcă la o viață relativ normală.
De ce este importantă această testare?
Un număr mare de pacienți deja infectați sunt asimptomatici sau dezvoltă forme ușoare sau medii ale bolii și, conform standardelor și a numărului limitat de teste, ei nu vor fi testați și nu vor avea cum să afle dacă au dezvoltat imunitate. Dacă nu există o posibilitate reală de testare a oamenilor, nu se vor putea genera date legate de răspândirea reală a pandemiei, a numărului de persoane infectate, a celor vindecați și nu se poate delimita o perioadă de eliminare a pericolului.
Testarea anticorpilor oferă multiple avantaje: pe lângă excluderea persoanelor din categoria de potențiali purtători, cercetătorii ar putea extrage date importante despre virus. Astfel, persoanele testate pozitiv și într-o stare medicală bună își pot relua activitatea zilnică, pot să se întoarcă la muncă acest lucru având un impact major mai ales în rândul cadrelor medicale.
Cum funcționează?
În urma infectării cu un agent patogen, corpul uman generează automat anticorpi care intră în lupta împotriva virusului. Această imunitate nu are o perioadă determinată. Ea durează de la câțiva ani, la întreaga viață, iar corpul are capacitatea de a suplimenta acești anticorpi în cazul unei noi reinfectări cu același virus.
Această testare a imunității presupune o analiză a unei cantități minime de sânge asupra căreia se efectuează testul serologic prin intermediul tehnicii ELISA (enzyme-linked immunosorbent assy).
Testul care permite o potențială imunizare este mult mai rapid ca cel clasic tip PCR și a început să fie utilizat de mai multe țări: Singapore, China, SUA și Marea Britanie.