Este sănătos să dormi cu pisica sau câinele?

20 Aug 2022
Este sănătos să dormi cu pisica sau câinele?

Pentru un tors moale sau o prezență liniștitoare, mulți oameni își împart nopțile cu pisica sau câinele. Ar trebui să-ți lași animalul de companie să doarmă în cameră? Oamenii de știință au descoperit că această prezență influențează calitatea somnului, scrie OuestFrance.

Iată-l, întins pe patul tău, cu toate cele patru labe în aer și torcând din toate puterile. În fiecare seară, este aceeași poveste. Ai scrupule să-ți dai pisica jos din pat. Așa că cedezi și o lași să doarmă pe perna ta... Într-un studiu din 2015, oamenii de știință americani susțin că prezența animalelor de companie în dormitor poate avea efecte benefice asupra somnului stăpânilor lor. Acești cercetători de la Clinica Mayo din Scottsdale, Arizona, o unitate specializată în tulburări de somn, au pus următoarea întrebare către 150 de participanți: animalele de companie vă împiedică să dormiti ?

Un efect calmant

Aproape 56% au dezvăluit că și-au lăsat prietenul patruped să doarmă cu ei. Dintre participanții care au spus că dorm cu pisica sau câinele lor, 41% au considerat că au dormit mai liniștit atunci când prietenul lor blănos doarme alături... Potrivit cercetătorilor, prezența nocturnă a animalelor de companie creează un climat de siguranță si relaxare. În acest studiu, o femeie își descrie cei doi câini mici drept „sticle cu apă fierbinte” și explică „se simte liniștită atunci când pisica [ei] doarme la pieptul ei” .

Dar din punct de vedere științific, acest studiu este discutabil, crede Jean-Yves Gauchet, medic veterinar din Toulouse. „Acestea sunt observații care nu ar trebui generalizate”, spune el. Acest susținător al „terapiei torsului” face mai ales diferența dintre pisici și câini: „Pisica este liniștitoare pentru că toarce și se ghemuiește lânga tine ca un bebeluș. Câinele are efect mai puțin calmant, nu este la fel, analizează specialistul. Torsul pisicii emite vibrații sonore liniștitoare și benefice, un pic ca muzica. Are efecte terapeutice de parcă ar fi un medicament. Când pisica toarce, nimic nu poate merge rău! »

Este 5 dimineața, pisica se trezește

Dar, oricât de adorabile sunt, animalele de companie te pot împiedica să dormi mult: 20% dintre participanții la studiul american spun că sunt deranjați de pisica în timpul somnului. Și noaptea, pisicile sunt mult mai neliniştite decât câinii. 

Pisicile sunt vânători de amurg și dimineața devreme și adesea dorm restul timpului. „De aceea se trezesc la 5 dimineața și cer să iasă”, explică medicul veterinar care crede că „stăpânul este tot câștigător, chiar dacă este trezit în miez de noapte de pisica lui” . Pur și simplu pentru că „pisica își va fi ajutat stăpânul să adoarmă în deplină seninătate”.
 

Alte stiri din Life style

Ultima oră