Este unul dintre cele mai folosite medicamente din România. Dar nu doar în țara noastră, ci și Europa, în special în Germania, Paracetamolul este cel mai cumpărat medicament pentru alinarea durerilor de orice tip.
După mai mulți ani de studiu, cercetatorii americani de la Ohio State University și National Institute of Health au ajuns la concluzia că medicamentul are și un efect secundar nebănuit până acum.
“Medicamentul reduce empatia în randul consumatorilor. Practic, oamenii nu mai simt empatie pentru durerea altora. O posibilă explicație este dată de faptul că Paracetamolul afectează acele zone ale creierului unui pacient, indiferent că simte durere sau își imaginează că o simte altul”, susțin cercetătorii, citați de Focus.
„Paracetamolul poate reduce empatia, iar astfel de efecte sunt îngrijorătoare. Empatia este importantă. Dacă ai o ceartă cu partenerul și urmezi un tratament cu paracetamol, acest studiu arată că vei fi mai nepăsător față de sentimentele și suferința acestuia,” explică unul dintre cercetătorii de la Ohio State University, citat de DailyMail.
La primul din cele două experimente au participat 80 de studenți. Jumătate dintre aceștia au luat paracetamol înainte de a participa la o întâlnire în care le erau expuse povești tragice.
Concluzia specialiștilor a fost că voluntarii tratați cu paracetamol au arătat mai puțină empatie față de victimele din povești, față de ceilalți studenți.
Cel de-al doilea experiment, la care au participat 114 persoane, a descoperit că pacienții care iau paracetamol sunt mai puțin deranjați de zgomotele foarte puternice.
„Paracetamolul reduce durerea, dar și empatia pentru ceilalți care sunt expuși la zgomote deranjante. Acest studiu arată că suntem mai nepăsători la durerile celorlalți dacă luam acest medicament,” spun specialiștii.
În prezent, echipa de cercetători analizează efectele ibuprofenului, pentru a stabili dacă acționează similar cu paracetamolul.