A murit marele creator de modă Hubert de Givenchy

12 Mar 2018
A murit marele creator de modă Hubert de Givenchy Galerie foto (3)

Stilul său întruchipat de Audrey Hepburn a făcut înconjurul planetei. Unul dintre marile nume ale epocii de aur a modei a decedat în acest weekend la vârsta de 91 de ani, scrie madame.lefigaro.fr.

Hubert de Givenchy s-a stins în somn, sâmbătă 10 martie, a anunţat creatorul de modă Philippe Venet, prieten şi partener al creatorului.

Rival pînă la un punct cu Coco Chanel, Hubert De Givenchy este un zeu dintotdeauna “Haute-couture”.

A început să lucreze de la vîrsta de 17 ani cu cei mai puternici creatori de modă ai timpului: Jacques Fath, Elsa Schiaparelli, Christian Dior.

Şi-a pus pe picioare propria casă de modă pe cînd avea numai 25 de ani. Succesul a fost  imediat şi creaţiile sale au devenit un “must have” pentru toate femeile extrem de bogate. Prietenia sa de o viaţă cu celebra actriţă Audrey Hepburn a intrat în legendă.

“Era în vara lui 1953. Un apel telefonic de la Hollywood mă anunţă că Miss Hepburn urma să vină la Paris şi dorea să-i creez rochiile pentru viitorul film. M-am bucurat. O admiram enorm pe Katherine Hepburn. Văd şi acum uşa deschizîndu-se şi, spre surpriza mea, nu era Katherine, ci Audrey Hepburn, care venea să comande rochiile pentru filmul «Sabrina». Era îmbrăcată foarte amuzant: un pantalon pescăresc, un T-shirt foarte scurt şi o pălărie de gondolier pe care era scris Veneţia. Mi-a plăcut imediat. Nu era timp să facem toate costumele. A ales din ce era deja făcut. Într-o oră alesese totul şi totul o îmbrăca perfect. Filmul a luat Oscarul pentru cele mai bune costume în acel an”, povestea Givenchy.

Prietenia lor a început atunci şi a durat toată viaţa, pînă la moartea lui Audrey. “În aceşti ani i-am făcut rochiile pentru toate filmele: «Breakfast at Tiffany’s», «Charade», «How to steal a million»... dar şi toată garderoba ei personală. Era deosebit de fină, discretă, modestă. Cîteodată îmi telefona şi-mi spunea: «Ştiu că lucrezi, voiam doar să-ţi spun că mă gîndesc la tine»”, spunea el.

Hubert De Givenchy s-a născut într-o familie de aristocraţi la data de 20 februarie 1927.

Puştiul de 17 ani, ajuns din Beauvais în capitala modei, va trece printr-o ucenicie lungă, promovînd treptat cele mai bune ateliere ale vremii. În atelierul lui Jacques Fath a lucrat pentru clienţi ca Greta Garbo sau Rita Hayworth. A urmat atelierul lui Robert Piguet, cu clienţi precum Christian Dior, Jean Marais ori Jean Cocteau, apoi, proaspăt absolvent al salonului Elsa Schiaparelli, în 1952, şi-a deschis primul salon de modă individual. Despre  Givenchy se poate spune că a inventat cuvîntul muză, începînd cu Audrey Hepburn, care l-a inspirit să realizeze primul parfum – L’Interdit, prin anul 1957.

Alte stiri din Life style

Ultima oră