Noul coronavirus făcea ravagii în China încă din octombrie anul trecut. S-a văzut și din satelit!

09 Iun 2020 | scris de A.A.
Noul coronavirus făcea ravagii în China încă din octombrie anul trecut. S-a văzut și din satelit!

Primele cazuri de COVID-19 ar fi putut apărea în Wuhan chiar la finalul verii trecute sau la începutul toamnei, adică mult mai devreme decât se credea până acum. Noua ipoteză este lansată într-un studiu al Universității Harvard, care a analizat imagini din satelit și a remarcat o creștere bruscă și semnificativă a numărului de mașini din jurul principalelor cinci spitale din oraș.

Căutări pe Internet

Amplificarea traficului a coincis și cu creșterea numărului de căutări pe Internet ale unor simptome care sunt acum asociate cu boala provocată de noul coronavirus.

Tehnicile folosite de cercetătorii de la Harvard sunt similare cu cele are agențiilor de informații, scrie ABC News.

China a anunțat OMS abia la 31 decembrie 2019

Beijingul a anunțat OMS de apariția COVID-19 abia în 31 decembrie 2019, dar serviciile de informații din SUA observaseră deja că exista o problemă în China la sfârșitul lunii noiembrie 2019 și au anunțat Pentagonul.

Imaginile analizate de cercetătorii de la Harvard au fost furnizate de sateliți comerciali privați. „Ceva se întâmpla în octombrie”, a spus unul dintre cercetătătorii care au participat la studiu.

Parcările spitalelor

Ei au analizat imagini ale parcărilor de pe lângă principalele spitale din Wuhan și le-au comparat cu cele din anul precedent, 2018, surprinse aproximativ la aceeași dată.

Astfel, la Spitalul pentru femei și copii din Hubei, provincia a cărei capitală este Wuhan, în 10 octombrie 2018 erau în parcare 393 de mașini, în timp ce în 17 octombrie 2019 erau parcate 714 mașini. La acest spital se înregistrează cea mai spectaculoasă creștere a numărului de mașini parcare.

spital china masini - abc
Comparație a imaginilor din satelit care au surprins parcarea unui spital din Wuhan în 2018, respectiv 2019 Foto: ABC News

De asemenea, la un alt spital din oraș în 10 octombrie 2018 erau 171 de mașini, iar la 17 octombrie 2019 erau 285 de mașini.

La Spitalul Universitar Tongji din Wuhan, în 10 octombrie 2018 erau 112 mașini în parcare, iar în 12 septembrie 2019 era un număr aproape dublu: 214.

Și la Spitalul Universitar Zhongnan la 10 octombrie 2018 erau 506 mașini, în timp ce la 17 octombrie 2019 erau în parcare 640 de mașini.

Concluzia analizării parcărilor

Nu numai parcările spitalelor au fost examinate de cercetători, ci și valorile de trafic din jurul instituțiilor medicale. Și pentru a nu trage concluzii false, au luat în calcul și eventuale evenimente care presupuneau mari adunări publice și care ar fi putut avea loc în prejma spitalelor, ceea ce ar fi explicat creșterea numărului de mașini în parcare. 

Însă această creștere a numărului de mașini în 2019 comparativ cu 2018 în jurul spitalelor este constantă începând din septembrie și până în decembrie, punctează cercetătorii. 

Căutări pe Baidu

În ceea ce privește căutările pe internet făcute în regiunea Wuhan pe motorul de căutare chinezesc Baidu, în perioada în care cercetătorii au observat creșteri ale traficului rutier în jurul spitalelor, s-a constatat o frecvență mai mare a căutărilor în care au fost folosite cuvintele „tuse” și „diaree”.  Astfel de căutări au devenit mai frecvente încă de la sfârșitul verii, din august, și au culminat în decembrie 2019.

Studiul Universității Harvard a fost condus de medicul John Brownstein de la Spitalul de Pediatrie din Boston și așteaptă să fie validat pentru a fi publicat într-o revistă de specialitate.

Metoda monitorizării traficului de mașini din jurul spitalelor a mai fost folosită în trecut în cazul unor spitale din America Latină pentru a măsura intensitatea sezonului gripal, precizează ABC News. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră