Atacuri fără precedent, care vizează Internetul mondial

23 Feb 2019
Atacuri fără precedent, care vizează Internetul mondial

Un atac cibernetic de proporții gigantice se desfășoară, în prezent, asupra Internetului, la nivel global, a avertizat organismul internaţional care atribuie adrese de Internet ICANN.

Potrivit ICANN, atacul de o amploare fără precedent are ca scop modificarea adreselor site-urilor de Internet pentru a putea fi piratate, informează AFP, potrivit News.ro.

Potrivit unor experţi din afara ICANN, hackerii ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie, companii aeriene sau industria petrolieră - atât în Orientul Mijlociu, cât şi în Europa.

Unul dintre experţi consideră că aceste atacuri ar proveni din Iran.

În principal, aceste atacuri constau ”în înlocuirea adreselor servelor” autorizate ”cu adrese ale unor maşini controlate de atacatori”, a precizat organismul.

Acest lucru le permite hackerilor să caute în date - parole, aderse de e-mail, etc. - cu scopul de a capta complet traficul către serverele lor.

ICANN, cu sediul în California, gestionează sistemul numelor domeniilor online pe care marele public îl cunoaşte sub forma de adrese de site-uri de tip .com sau .ro dar şi .gov, de exemplu.

Sistemul numelor domeniului (“Domain name System”, DNS) - cel care permite legătura între un computer şi un site - este cel atacat de hackeri neidentificaţi.

Atacurile informatice - de orice amploare şi natură - s-au amplificat cu o viteză exponenţială în ultimii ani.

Potrivit unor experţi, hackerii fac parte cel mai adesea din două categorii principale - indivizi sau grupuri de hackeri care vor să câştige bani (programe de tip ransomware, revânzare de date personale în partea ascunsă a Internetului, numită “darknet”), sau state - care vor să spioneze alte ţări şi sau să semene disensiuni politice.

Potrivit unor experţi şi autorităţi din multe ţări - mai ales din Statele Unite -, China, Rusia, Iranul sau Coreea de Nord sunt deosebit de active în domeniul pirateriei informatice, ceea ce cei vizaţi neagă.

Alte stiri din It

Ultima oră