Suntem în plină eră a știrilor false și a colajelor care induc în eroare publicul, datorită exploziei tehnologiei, cu care se pare că mintea omului de rând nu mai ține ”pasul”.
Internetul, rețelele de socializare și Photoshop, software de prelucrare a imaginilor, fac parte din viața noastră, și cu bune, dar mai ales cu multe rele.
În plină efervescență a falsului de tot soiul, poate ar fi cazul să amintim un episod mai puțin cunoscut, un ”fake”, adică fals grosolan, comis chiar de faimoasa Securitate comunistă, în anii '70-'80.
Vom demonstra, iată, că practica modificării fotografiilor era utilizată și în anii `70-'80, de către securiști, chiar dacă metodele erau rudimentare și falsul chiar grosolan.
În fond, Securitatea comunistă era interesată doar de rezultate, căci comentariile știm cu toții că puteau aduce chiar și condamnări la închisoare, deci puțini și le permiteau.
Vă prezentăm două fotografii, un original și un fals, un instantaneu surprins cu ocazia unei vizite de-ale lui Nicolae Ceaușescu în Statele Unite, la o întâlnire cu români americani aleși pe sprânceană, să nu deranjeze cumva regimul, cu eventuale comentarii și solicitări.
Ceaușescu era însoțit de unul dintre cei mai importanți șefi ai spionajului românesc, generalul Ion Mihai Pacepa, adjunctul Departamentului de Informații Externe al României comuniste, care a fugit din țară în 1978 și a cerut azil politic în Statele Unite.
Pacepa a primit azil și protecție din partea Guvernului american și, în ciuda tuturor tentativelor Securității de a-l depista și lichida pe teritoriul american, a rămas în viață, cu o altă identitate, și a continuat să facă dezvăluiri din interior despre regimul comunist de la București și în general regimurile comuniste din lume, având model sovietic.
În cele două fotografii, care fac parte din arhiva personală a generalul Pacepa, și au fost prezentate de acesta, pentru a dovedi cum acționa Securitatea și cum ștergea urmele, în cazul unei ”defectări” precum a sa, se poate vedea cum generalul a fost eliminat din imaginea surprinsă într-un hotel din New York, cu ocazia vizitei lui Ceaușescu.
Fiind vorba despre o fotografie de la o vizită oficială, ea nu mai putea fi dată publicității în forma originală, căci fuga lui Pacepa, care a reprezentat o grea lovitură pentru regim, stârnea comentarii și semne de întrebare referitoare la situația din țară.
Urmarea a fost ”photoshoparea” imaginii și publicarea falsului. Retușarea unei imagini pe film era artă, o complicație care acum a fost eliminată de softuri.
Poza făcută în camera din hotel new-york-ez a apărut și în presa din România, însă fără ca Ion Pacepa să mai apară în fotografie. C-așa-i în Photoshop.