Dacia din Mioveni, sub atacul cibernetic la nivel global!

13 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Dacia din Mioveni, sub atacul cibernetic la nivel global!

La uzina Dacia din Mioveni, activitatea a fost întreruptă, iar angajații din schimbul întâi au fost trimiși acasă din cauza unor probleme la sistemul informatic.

Sistemul informatic din uzină a picat în noaptea de vineri spre sâmbătă, blocând total activitatea mai multor secţii robotizate. Astfel, mii de angajaţi care urmau să intre în tura de dimineaţă au fost trimişi acasă, transmite Antena3. 

Inițial, nu s-a făcut o legătură între atacul cibernetic la nivel mondial și episodul de la Uzina Dacia Mioveni. „Coincidența sau nu, în momentul de fața nu am primit o notificare din partea uzinei Dacia, putem doar să presupunem că ar avea o legatură cu această campanie”, Cătălin Pătrașcu, specialist în securitate cibernetică.

Totuși,  conducerea uzinei a confirmat că episodul de la Dacia Mioveni se înscrie în atacul care vizează mai multe structuri din toată lumea.  De altfel, România ar fi pe locul 9 în rândul celor aproape 100 de țări care au fost vizate de atacul de tip recompensă „WannaCry”. 

Printre marile companii lovite de atacurile cibernetice se află întregul grup Renault. 
"Am fost afectați", a declarat AFP o purtăoare de cuvânt a companiei de automobile. Ea a mai precizat că  situația este analizată pentru a se găsi soluții.

UPDATE

Atacurile ransomware, de tipul celui raportat recent de mai multe organizații din întreaga lume, afectează orice dispozitiv conectat la Internet și, implicit și România, însă nu am date cum că instituții din țară ar fi fost ținta acestei amenințări, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu.

Potrivit ministrului Comunicațiilor, în cazul unor astfel de amenințări cibernetice există două opțiuni: fie să reacționăm 'pompieristic', fie rațional, în așa fel încât să poată fi găsite soluții de rezolvare.

UPDATE

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenția, într-o postare pe propria pagină de Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate în Europa. Specialiștii notează faptul că Microsoft a oferit deja o soluție de rezolvare a problemei, însă aceasta depinde de utilizatorii dispuși să-și actualizeze sistemul de operare.

'Un atac de tip #ransomware ce poarta denumirea 'WannaCry' se răspândește cu rapiditate în Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploatează o vulnerabilitate cunoscută a sistemului de operare Windows, ce a fost publicată recent în mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care soluționează problema încă din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-și actualiza sistemul de operare', se arată în mesajul celor de la CERT-RO.

UPDATE

Atacul informatic internațional care afectează mai multe țări și organizații este de "un nivel fără precedent", a declarat sâmbătă Oficiul european al polițiilor Europol.

"Atacul recent este de un nivel fără precedent și va cere o investigație internațională complexă pentru a-i identifica pe cei vinovați", a indicat într-un comunicat Europol, al cărui Centru european de cibercriminalitate (EC3) "colaborează cu unitățile de combatere a criminalității informatice din țările afectate și cu partenerii industriali majori pentru a atenua amenințarea și a acorda asistență victimelor".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră