Atacuri cibernetice în număr alarmant

22 Mar 2020
Atacuri cibernetice în număr alarmant

În contexul pandemiei de coronavirus se observă un număr alarmant de mare de atacuri cibernetice în această perioadă, hackerii reușind să profite de starea de incertitudine și evoluția alarmantă a situației la nivel mondial.

"Nu am mai văzut niciodată aşa ceva", spune Sherrod DeGrippo, specialistă în ameninţări informatice a firmei de securitate cibernetică Proofpoint. Pandemia a creat un mediu ideal pentru hackeri, în contextul în care extrem de mulţi angajaţi lucrează de acasă, într-un mediu nesecurizat şi un număr imens de oameni încearcă să obţină informaţii despre coronavirus şi despre orice tip de tratament atât de prevenție cât și de vindecare. 

"Când cineva lucrează de acasă, ameninţarea este similară cu cea care există într-un aeroport sau într-o cafenea Starbucks. Pur şi simplu nu aveţi protecţia de care dispuneţi la locul de muncă", explică Sherrod DeGrippo.

Activitatea principală a hackerilor este cea de a împrăștia noi viruşi informatici şi chiar aplicaţii de mobil care, de exemplu, ne invită să monitorizăm în timp real situaţia cauzată de COVID-19, ulterior fiind solicitată plata unor sume importante de bani deoarece telefonul/toate informaţiile stocate pe acesta au fost criptate în momentul accesării aplicaţiei. Astfel, deşi procedeele sunt tot cele clasice, infractorii cibernetici au găsit noi mijloace prin care să profite, bazându-se pe teama populaţiei. Acest nou trend, denumit de către specialiştii în securitate cibernetică “Fearware”, se remarcă prin faptul că suntem mult mai susceptibil de a fi păcăliţi sau înșelaţi în perioadele de incertitudine globală, devenind victimele atacurilor cibernetice.

O altă formă de atac o constituie transmitarea de e-mailuri tip phishing bine concepute, care par să provină de la autorități medicale sau instituţii oficiale, dar care conțin în schimb software maliţios prin intermediul căruia datele personale sunt furate sau dispozitivele sunt infectate. Gradul ridicat de accesare a acestor e-mailuri se bazează pe aspectul oficial, exploatarea unui subiect de interes extrem de ridicat, respectiv stările de teamă/anxietate provocate de acesta în rândul populaţiei.

Şi cuvintele cheie cele mai des folosite în această perioadă pot fi folosite cu succes de către hackeri pentru a atrage atenţia. De exemplul, utilizarea unor termeni de impact în texte precum “A fost descoperit vaccinul împotriva coronavirusului” sau “Acest medicament ajută…”, în continuarea cărora apare orice formă a celebrului “Dă click AICI!”, se numără printre cele mai comune instrumente de cybercrime. În marea majoritate a cazurilor, dacă nu este vorba despre clickbait, atunci va fi vorba despre un atac cibernetic. Este de la sine înţeles că astfel de link-uri nu trebuie accesate. În acest context în care primim informaţii din foarte multe locuri, este necesar să fim extrem de atenţi la ce accesăm, cu recomandarea de a ne baza pe sursele oficiale și verificate în prealabil.

Alte stiri din It

Ultima oră