"Elena Udrea va avea o carieră politică în ascensiune"

10 Mai 2010

Într-un interviu neconvenţional cu Marius Tucă, Victor Ponta recunoaşte că pleacă urechea la gura târgului pentru a fi pregătit în lupta politică.
L-a băgat în politică o sarcină, iar despre el, Victor Ponta mai spune că a copilărit la Gara de Nord, că este încă băiatul mamei, care îl mai dojeneşte, dar care niciodată nu i-ar da cu oul de Paşte în cap, îi place trupa "Paraziţii" şi are un CD în maşină cu celebrul vers al trupei" Să sugi p...a de ziua ta". Nu foloseşte însă limbajul trupei, dar îi apreciază mesajul, care îl reprezintă.

● Marius Tucă: Domnule Ponta, dacă printr-o minune aş fi fost în locul dvs. şi aş fi văzut întrebările mele, nu aş fi venit niciodată la interviul ăsta. Îmi pare rău că trebuie să vă spun asta la început. Spuneţi-mi, vă rog, ce e PSD?
● Victor Ponta:
Este cel mai mare partid politic din România, n-a murit în 20 de ani şi nici n-o să moară în continuare. Dacă a scăpat după evenimentele din decembrie 2009, e clar că...

● Marius Tucă: A scăpat el şi de evenimentele din decembrie '89...
● Victor Ponta:
A scăpat şi de alea din '89 şi după decembrie 2009, deci cred că e cel mai puternic brand politic.

● Marius Tucă: Am şi eu o definiţie pentru PSD, dacă îmi daţi voie. PSD nu există, există doar o adunătură de politicieni mânaţi de tot felul de interese şi uniţi în Parlament sub sigla celor trei trandafiri pentru a obţine funcţii, sinecuri, un partid dominat şi controlat de găşti.
● Victor Ponta:
Nu e adevărat. Din persoanele vechi de 20 de ani nu mai sunt decât domnul Iliescu şi domnul Năstase. S-au schimbat oamenii.

● Marius Tucă: Eu vorbeam despre ce înseamnă PSD acum...
● Victor Ponta:
Păi, bun, acum... Suntem în Opoziţie... găştile şi toate celelalte sunt la putere întotdeauna, dovadă că şi migrează la putere, probabil că vor migra din nou la noi, mi-e greu să cred că nu se va întâmpla la fel când vom ajunge noi la putere. Nu, nu e adevărat...

● Marius Tucă: Eu susţin definiţia asta...
● Victor Ponta:
E o apreciere, nu o definiţie.

● Marius Tucă: E o apreciere, o definiţie din punctul meu de vedere. Este şi motivul pentru care Traian Băsescu v-a tras-o PSD-ului şi vouă, pesediştilor, pe unde v-a prins, la parlamentare, la referendumuri, pe la suspendare, pe la Primărie, pe la prezidenţiale. El e naşul vostru.
● Victor Ponta:
Şi la ce i-a folosit?

● Marius Tucă: Conduce România. El este naşul vostru, după expresia "orice naş îşi are naşul". Naşul PSD-ului din anul 2004 încoace. Cel puţin.
● Victor Ponta:
Şi tot PSD-ul o să fie naşul lui Băsescu în 2012 -2014. Nu asta contează. Ne-a bătut ­ şi putem discuta despre cauzele pentru care ne-a bătut. Problema e că nu rămâne nimic după el. Deşi nu am nici un fel de competiţie directă, suntem generaţii diferite, dar uite, după şase ani nu e nimic. Nu pot să fiu optimist şi să cred că va rămâne ceva în următorii trei.

● Marius Tucă: Problema nu e ce va rămâne după Băsescu, ci ce s-a întâmplat cu PSD şi toate înfrângerile astea au intrat în contul PSD, cel mai puternic brand politic. Spuneţi-mi o singură bătălie pe care PSD a câştigat-o cu Traian Băsescu.
● Victor Ponta:
Nu gândesc în termenii de bătălie Băsescu contra PSD. Ce, Băsescu este o entitate politică?

● Marius Tucă: E o entitate, pentru că el conduce România.
● Victor Ponta:
O conduce, şi o conduce prost. Poate dacă ar conduce-o doar el, poate că ar fi un pic mai bine, dar toată gaşca din jurul lui...

● Marius Tucă: Eu am înţeles, dar... E greu să găsiţi o bătălie pe care aţi câştigat-o cu Băsescu de vreo 7-8 ani încoace.
● Victor Ponta:
Mda... Din 2004, nu? Din 2004, e adevărat.

● Marius Tucă: De ce nu a câştigat PSD nici o bătălie cu Băsescu în toţi anii ăştia? Care credeţi dvs. că este motivul?
● Victor Ponta:
Sunt cauze diferite, 2004 şi 2009 sunt cauze total diferite.

● Marius Tucă: Bun, dar au fost alegeri parlamentare, prezidenţiale, în 2004 a întors rezultatul alegerilor parlamentare...
● Victor Ponta:
PăI, de ce? În 2004 am câştigat noi alegerile parlamentare.

● Marius Tucă: Păi, da, dar nu aţi ajuns la guvernare.
● Victor Ponta:
Pentru că ne-am aliat cu cine nu trebuie, nu?

● Marius Tucă: Pentru că a interpretat cum a vrut Constituţia.
● Victor Ponta:
A fost în pas cu schimbarea societăţii româneşti dl Băsescu, o schimbare în care regulile au fost mai puţin importante.

● Marius Tucă: Dvs. sunteţi de vină pentru asta. "În PSD toţi ne cumpărăm şi ne vindem." Gura preşedintelui adevăr grăieşte.
● Victor Ponta:
Da. Tocmai de aceea am candidat împotriva lui Mircea Geoană.

● Marius Tucă: Eu cred că ăsta este adevărul, faptul că în PSD toţi v-aţi cumpărat şi v-aţi vândut, din această cauză Băsescu a câştigat toate bătăliile cu voi.
● Victor Ponta:
El doar ne-a vândut, nu ne-a cumpărat. Dar uite, pe unii îi mai cumpără.

● Marius Tucă: Am văzut parlamentari care se întorc la dvs. Am făcut un calcul. Ştiţi câţi parlamentari au plecat de la PSD de la alegeri încoace?
● Victor Ponta:
Da, 21 de deputaţi şi şapte senatori. Dintre ei, doi s-au întors.

● Marius Tucă: Ideea este că 27 de parlamentari, în condiţiile actuale, ar putea să însemne un partid foarte puternic .
● Victor Ponta:
Nu, de ce?. 5% din numărul parlamentarilor? Noi în 2000-2004 i-am desfiinţat grupul lui Băsescu.

● Marius Tucă: Şi la ce v-a folosit?
● Victor Ponta:
Păi, asta e, sunt oameni care trec dintr-un grup în altul...

● Marius Tucă: Puteţi să faceţi un portret-robot al pesedistului? Ar fi interesant ca şeful PSD să facă un portret-robot al pesedistului.
● Victor Ponta:
Nu există. PSD nu o să fie un partid de nişă sau de portrete-robot. Este partidul de România, are şi proşti şi deştepţi, şi frumoşi şi urâţi, şi săraci şi bogaţi...

● Marius Tucă: Deci, într-un fel seamănă cu România?
● Victor Ponta:
Seamănă cel mai bine cu România. Zicea cineva de Congresul nostru că ne-am certat, că au venit vrăjitoarele, asta se întâmplă în România, na! Că de aia s-a uitat toată lumea la Congresul nostru.

● Marius Tucă: Cum aţi vrea să arate un membru sau un simpatizant PSD?
● Victor Ponta:
Dar eu nu vreau să arate cum vreau eu. Nu-mi place modelul liderului care face tot partidul să semene cu el şi toţi alegătorii .

● Marius Tucă: Dar a semănat alegătorul PSD cu Iliescu la un moment dat?
● Victor Ponta:
Nu. Pe mine, în colegiul meu, nu m-au votat neapărat alegătorii lui Ion Iliescu. Alţii l-au votat pe Năstase la Mizil, alţii pe Marian Oprişan.

● Marius Tucă: Nu aţi vrea ca pesedistul să fie înalt, frumos, deştept şi cu cotizaţia plătită la zi?
● Victor Ponta:
Nu, cu cotizaţia mi-ar plăcea, recunosc, dar nici asta nu se întâmplă niciodată.

● Marius Tucă: Păi, cu cotizaţia v-ar plăcea pentru că aveţi o datorie de... 7 milioane de euro?
● Victor Ponta:
Nu de asta, ci mi-ar plăcea să nu mai fiu pus în situaţia de a depinde de cineva care mă ajută să-mi plătesc cheltuielile.

● Marius Tucă: Aţi mai fi candidat dacă aţi fi ştiut că veţi fi pus în situaţia unei datorii istorice la PSD?
● Victor Ponta:
Da, aş mai fi candidat... Sigur că, dacă aş fi ştiut, aş fi vorbit de datoria aia chiar în plenul Congresului şi l-aş fi întrebat pe domnul Geoană, dacă câştigă, ce face el cu datoria aia, că dacă pierde, o rezolvă. Mi-a lăsat-o mie.

● Marius Tucă: Păi, a rezolvat-o.
● Victor Ponta:
Da.

● Marius Tucă: Şi cum plătiţi datoria aia de 7 milioane de euro, mai ales în vremurile astea tulburi?
● Victor Ponta:
Nu ştiu dacă sunt 7 milioane...

● Marius Tucă: 6,3 milioane.
● Victor Ponta:
În primul rând, nu am mai făcut cheltuieli.

● Marius Tucă: Sunteţi primii care aţi intrat în criză.
● Victor Ponta:
Ne-am adaptat crizei. Avem un miliard jumate de la bugetul de stat, ca orice partid parlamentar, şi mie îmi ajung banii ăia ca să plătesc cheltuielile. Din datoriile trecutului, am să văd care sunt ale partidului şi care sunt ale diverselor persoane. Unele le plătim, altele nu.
● Marius Tucă: Pentru mine e o enigmă felul în care aţi ajuns şeful PSD. Cine v-a ales, omul cui sunteţi, cine v-a propulsat ca preşedinte al partidului?
● Victor Ponta:
M-au ales cei din eşalonul doi, pentru că sâmbătă dimineaţă, 39 de preşedinţi din 47 îl susţineau pe Mircea Geoană. Vreo 300 de oameni din fosta organizaţie de tineret au fost foarte mulţi primari şi viceprimari care sunt partea cea mai pragmatică a partidului şi care au zis că nu au nici o speranţă în formula veche a partidului şi m-au ales câţiva prieteni, dar am destul de puţini prieteni.

● Marius Tucă: Pentru dvs. a fost o surpriză?
● Victor Ponta:
Nu.

● Marius Tucă: Vă aşteptaţi să câştigaţi alegerile astea?
● Victor Ponta:
Da, nu mă bag în bătălii pe care nu am şanse să le câştig. Şi dacă pierdeam, tot credeam că am făcut foarte bine. Foarte mulţi mi-au zis înainte de congres: "Păi, dacă tu nu candidezi, eu pe cine să aleg?". Ne întorceam la vestita dilemă, "ţara asta pe cine să aleagă între ăla şi ăla".

● Marius Tucă: Nu sunteţi omul nimănui...
● Victor Ponta:
Ba da, sunt omul tuturor, cum să nu. M-a amuzat foarte tare pentru că, după ce toţi analiştii spuneau că nu am nici o şansă să câştig şi spuneau şi cu câte sute de voturi urmează să pierd, după aia au zis că am câştigat pentru că m-a pus Năstase, pentru că m-a pus Iliescu, pentru că m-a pus Ilie Sârbu, că mă conduce Liviu Dragnea. Toată lumea mă conduce. Dacă asta dă satisfacţie, nu sunt în stare să conduc nimic în afară de maşina mea de raliu, şi uite totuşi că am condus şi organizaţia de tineret, am condus şi Gorjul ăla, conduc şi PSD, aşa, în opoziţie.

● Marius Tucă: Apropo de Iliescu şi Năstase, spuneţi-mi pe ce treaptă v-aţi pune alături de Iliescu, Năstase şi Geoană?
● Victor Ponta:
Primii doi au câştigat alegeri şi au condus România. Mircea Geoană a pierdut toate alegerile. Deocamdată eu nu am pierdut nici una. Deci, între cei doi şi Mircea Geoană. Deocamdată, aşa se raportează un lider.

● Marius Tucă: În momentul ăsta se spune că partidul ăsta este condus de un triumvirat. Iliescu îndrumă, Năstase conduce şi Ponta execută.
● Victor Ponta:
Aşa e. Are rost să spun că nu? Dacă asta dă satisfacţie cuiva, sunt de acord cu orice.

● Marius Tucă: Mie mi s-a părut interesant...
● Victor Ponta:
Mie mi se pare amuzant. Dar chiar discut cu amândoi şi îi ascult. Că după aia fac cum cred eu, s-au obişnuit şi ei. Dar chiar îi ascult, că îmi dau sfaturi bune. Nu le urmez eu întotdeauna.

● Marius Tucă: Apropo de Adrian Năstase, el este cel care v-a adus în politica mare?
● Victor Ponta:
Da, sută la sută da. Şi spre deosebire de alţii, eu nu uit. I-a adus şi pe Cristi Diaconescu, şi pe Mircea Geoană, şi pe Titus Corlăţean, lista e lungă. Eu m-am mai certat cu Adrian Năstase, dar nu m-am dezis de el şi nici n-o să mă dezic vreodată, că mi s-ar părea o ticăloşie.

● Marius Tucă: Dar cum s-a întâmplat de v-a adus în politica mare?
● Victor Ponta:
Vreţi povestea toată?

● Marius Tucă: Povestea toată, dar pe scurt.
● Victor Ponta:
Am fost asistent la facultate şi asistenta domnului Năstase a rămas însărcinată...

● Marius Tucă: Deci, practic, o sarcină v-a băgat în politică.
● Victor Ponta:
Mă rog, da. Nu, aia m-a băgat în viaţa universitară. În 2001, primul şef al Corpului de control a fost Ovidiu Grecea, s-a terminat după două luni cu un uriaş scandal şi a venit cu un procuror tânăr, 29 de ani, care avea marele avantaj că nu îl cunoştea nimeni şi nu cunoştea pe nimeni. Ştiu că am ieşit din birou şi mi-a zis: "Bine, Victor, succes, du-te te rog cu Şerban să-ţi faci toate documentele". Şi eu am întrebat: "Cine e Şerban?", moment în care toată lumea a murit de râs pe hol şi mi-au dat două săptămâni în funcţie. Şi toţi cei de la Guvern când au auzit că eu întrebam cine e Şerban au zis: "A, prostul ăsta stă vreo lună pe aici şi scăpăm de el".

● Marius Tucă: Deveniserăţi practic copilul de suflet al lui Adrian Năstase pentru că eu mi-aduc aminte cât de frumos şi cât de elogios vorbea despre dvs.
● Victor Ponta:
Da, pentru că a avut încredere în mine şi pentru că atunci când m-am supărat, am spus direct. Nu am spus pe la spate.

● Marius Tucă: Şi porecla cu micul Titulescu cum v-a dat-o?
● Victor Ponta:
La Congresul de la Tineret în octombrie 2002 de la Snagov avea o carte cu Titulescu şi avea o poză. Şi cu ironia pe care i-o cunosc a zis: "Uite, semeni cu Titulescu, dar numai din profil". Dar partea ironică s-a pierdut pe drum.

● Marius Tucă: Aţi fost prieten sau aţi copilărit cu Nadia şI Dragoş, copiii preşedintelui Constantinescu?
● Victor Ponta:
Nu i-am cunoscut niciodată. Şi nici nu aveam cum. Eu am copilărit la Gara de Nord.

● Marius Tucă: Cum a fost copilăria la Gara de Nord?
● Victor Ponta:
Frumoasă...

● Marius Tucă: Vă jucaţi pe linii?
● Victor Ponta:
Nu. Am avut o copilărie normală. Mă rog, poate mai puţin normală pentru că eu eram bărbatul în familie şi probabil că de acolo am prins curaj. Mama mi-a zis întotdeauna că eu trebuie să îmi asum tot. Tatăl meu a murit, am o soră...

● Marius Tucă: Câţi ani aveaţi când a murit tatăl dvs.?
● Victor Ponta:
20, dar mă rog, s-au despărţit mai de mult şi a murit la două zile înainte să împlinesc eu 20 de ani.

● Marius Tucă: Cum a fost şocul despărţirii pentru dvs.?
● Victor Ponta:
Ca orice om, am numai amintirile plăcute. Pe celelalte nu mai vreau să mi le amintesc.

● Marius Tucă: Practic, de la ce vârstă aţi fost bărbatul în casă?
● Victor Ponta:
Pe la 10-11 ani.

● Marius Tucă: Nu aş spune că se vede asta în comportamentul dvs. Şi ce amintiri aveţi din Gara de Nord? Aţi avut vreo întâlnire de dragoste în gară?
● Victor Ponta:
Am avut o viaţă absolut normală. Din perioada aia cred că cel mai mult m-a influenţat faptul că făceam sport de performanţă şi stăteam mai mult de jumătate din timp în cantonamente.

● Marius Tucă: Sport nu prea mai faceţi.
● Victor Ponta:
Ba fac.

● Marius Tucă: Aveţi o minge peste tot, dar nu prea mai ajungeţi să jucaţi. De când sunteţi şef la PSD de câte ori aţi aruncat la coş şi pe cine?
● Victor Ponta:
Vreau să vă spun un lucru, pe 21 februarie s-a încheiat Congresul pe la 4-5 dimineaţa şi la ora 11:00 am fost la sală la meci, că am în fiecare duminică meci, şi s-au uitat toţi la mine ca la un nebun. "Puteam să punem pariu că nu ajungi azi la meci", mi-au zis.

● Marius Tucă: Ce diferenţă este între micul Titulescu şi marele Ponta?
● Victor Ponta:
Nu sunt marele Ponta. Am învăţat foarte multă politică în cei 10 ani la PSD, nu cred că există şcoală mai bună. Am învăţat foarte multă politică.

● Marius Tucă: Şi unde a dispărut micul Titulescu şi a apărut marele Ponta?
● Victor Ponta:
Când m-am bătut cu Mischie. Atunci am făcut pasul către politica mare.

● Marius Tucă: Deci nu există o diferenţă între micul Titulescu şi marele Ponta?
● Victor Ponta:
Există o evoluţie normală, mult mai multă experienţă şi toleranţă acum.

● Marius Tucă: Crin Antonescu spunea că a intrat în politică pentru că s-a enervat. Dvs. de ce aţi intrat în politică?
● Victor Ponta:
Eu nu m-am enervat.

● Marius Tucă: Dar de ce aţi intrat?
● Victor Ponta:
Pentru că a fost o provocare. Pentru că mi-a zis Adrian Năstase să intru în politică şi am zis că nu vreau, şi a zis: "A, nu eşti în stare să vii să te baţi".  

● Marius Tucă: Şi asta v-a enervat şi a fost o provocare.
● Victor Ponta:
A fost o provocare...

● Marius Tucă: Spuneţi-mi trei mari provocări din viaţa dvs., în afară de asta.
● Victor Ponta:
Păi, a fost în '90, când am plecat în Franţa, când mi-am sărbătorit majoratul în Piaţa Saint Michel, a fost asta cu politica...

● Marius Tucă: Sau una la care nu aţi dat curs...
● Victor Ponta:
Nu, la toate le dau curs. Ieri a fost prima înfrângere în faţa lui fi-miu, m-a bătut la carturi.

● Marius Tucă: "Am avut şansa să fiu cel mai tânăr procuror de la Parchetul de pe lângă ICCJ, cel mai tânăr şef al Corpului de control, cel mai tânăr ministru." Acum sunteţi şi cel mai tânăr preşedinte. Aţi fost în toate aceste funcţii pentru că eraţi cel mai tânăr sau aţi fost prea tânăr pentru ele?
● Victor Ponta:
A fost şi un avantaj, categoric, dar nu am dat rateuri.

● Marius Tucă: "Încă de când eram procuror eram un răzvrătit revoluţionar. De aceea mi s-a spus şi Che Guevara." A fost o declaraţie a dvs. la care pe mine m-a pufnit râsul.
● Victor Ponta:
Se întâmplă, dar să ştiţi că atunci când am făcut grevă generală la Parchet împotriva lui Valeriu Stoica, pe el nu l-a pufnit râsul, că l-am enervat destul de tare.

● Marius Tucă: Păi, dacă dvs. sunteţi revoluţionar şi Che Guevara, Iliescu şi Petre Roman ce mai sunt?
● Victor Ponta:
Ei sunt patriarhii revoluţiei...

● Marius Tucă: Vă place eticheta asta de Che?
● Victor Ponta:
Nu, de altfel am şi încercat să scap de ea. A fost o perioadă a vieţii în care mi s-a potrivit, acum nu mi se mai potriveşte.

● Marius Tucă: Ce v-a plăcut la Che, că este totuşi un personaj controversat?! A venit un american de la FBI şi a spus că el a fost doar un criminal şi atât.
● Victor Ponta:
N-a fost doar un criminal, criminali sunt foarte mulţi. A fost şi criminal, asta e indiscutabil, bineînţeles că a omorât şi oameni.

● Marius Tucă: Dar nu credeţi că acum în PSD ar trebui să fiţi şi puţin criminal?
● Victor Ponta:
Păi, uite că am început să fiu, sunt deja stalinist, am suspendat un şef de filială din funcţie şi a zis că sunt stalinist, Stalin e mult mai rău decât Che Guevara...

● Marius Tucă: Mă întorc la o declaraţie a dvs. "În PSD, toţi ne cumpărăm şi ne vindem", spuneam că de fapt ăsta e motivul pentru care s-a întâmplat cu PSD ce s-a întâmplat.
● Victor Ponta:
Se va întâmpla peste tot în viaţă, în toate partidele...

● Marius Tucă: Cei care au plecat la partidul lui Oprea au venit să vă ceară bani sau funcţii pentru a nu demisiona?
● Victor Ponta:
Unii da, alţii nu. Nu mai vreau să vorbesc despre asta. A degenerat dincolo de orice limită conflictul ăsta între PSD şi foştii noştri colegi. Acum să ne punem poalele în cap, în stradă, mie nu-mi place.

● Marius Tucă: Dl Dragnea a spus că PSD va face public mercurialul demisionarilor. O doamnă v-a cerut 30.000 de euro, un domn a demisionat ca să rămână mama sa în funcţie la Direcţia Finanţelor Publice. Cine sunt aceşti domni şi doamne şi care este preţul lor?
● Victor Ponta:
Treaba lor, nu mă mai interesează.

● Marius Tucă: Dar veţi face public acest mercurial?
● Victor Ponta:
Nu-l pot opri pe Liviu Dragnea, dar eu am luat o decizie personală.

● Marius Tucă: Dvs. aţi spus într-o emisiune că în partiduleţul lui Oprea sunt ofiţeri acoperiţi.
● Victor Ponta:
Gata! Am spus că nu mai spun nimic despre ei!

● Marius Tucă: Da, dar cu dl Oprea avem o problemă, dvs. personal, eu nu am nici o problemă...
● Victor Ponta:
Mie mi-a fost prieten dl Oprea, am intrat împreună în politică.

● Marius Tucă: Şi este naşul copilului dvs.
● Victor Ponta:
Tocmai de asta. Luni, după chestia aia din Senat, chiar am avut un moment aşa, aproape de şoc, şi am pus stop.

● Marius Tucă: Mai e prietenul dvs. dl Oprea?
● Victor Ponta:
Nu cred că mai suntem chiar prieteni, dar pentru asta să ajungem chiar la jigniri şi la blesteme e mult prea mult.

● Marius Tucă: Dar cine sunt ofiţerii acoperiţi din partiduleţul dlui Oprea?
● Victor Ponta:
Nu ştiu, nu mă mai interesează.

● Marius Tucă: Şi dl Antonescu era foarte dezamăgit de ceea ce se întâmplă în politică, de prieteniile care se destramă foarte uşor, era vorba de dl Tăriceanu. Şi dvs. aţi fost prieten cu dl Oprea.
● Victor Ponta:
Lumea asta a scos partea urâtă.

● Marius Tucă: Din el până una-alta...
● Victor Ponta:
Nu, şi din mine, şi eu l-am numit trădător, nu trebuia să fac asta.

● Marius Tucă: Se destramă atât de uşor prieteniile în politica românească?
● Victor Ponta:
Nu, tocmai că s-a trădat greu sau mai bine zis că s-au stricat greu. Gabi Oprea nu m-a trădat pe mine, el a plecat acum un an, când eu am votat oricum împotriva excluderii sale. Trebuia cineva să facă primul pas spre a opri acest lucru, şi nu numai faţă de Gabi Oprea, ci şi faţă de cei de la PDL, şi cei de la UDMR. Încerc să mă păstrez într-o normalitate. Sunt cred că doi oameni în politică pe care îi dispreţuiesc.

● Marius Tucă: Care sunt ăia?
● Victor Ponta:
În mod sigur, pe primul loc este doamna Macovei.

● Marius Tucă: Unde aţi fost în 2008, când PSD a decis să intre la guvernare alături de PDL?
● Victor Ponta:
Am votat pentru.

● Marius Tucă: Rezultatele s-au văzut.
● Victor Ponta:
Da. A fost o prostie, dar trebuia să trecem prin chestia asta, să vedem cum e. Să greşeşti e omeneşte, perseverare diabolicum.

● Marius Tucă: Dar când s-a decis să iasă PSD de la guvernare unde eraţi?
● Victor Ponta:
Eram la campionatul mondial de raliuri în Spania.

● Marius Tucă: Aţi fost pentru ieşirea de la guvernare?
● Victor Ponta:
Da. De fapt, nu, eu încă din septembrie vorbisem cu dl Geoană şi îl rugasem să mă lase să-mi dau demisia din Guvern şi a zis: "Stai puţin, că plecăm toţi".

● Marius Tucă: Nu credeţi că a fost o mare greşeală să ieşiţi de la guvernare?
● Victor Ponta:
Ne-au dat ei afară. După Dan Nica urma altul, o dădeau afară pe Cati Andronescu şi pe urmă pe altul...

● Marius Tucă: I-aţi reproşat lui Mircea Geoană că nu a reformat PSD. Poftim, reformaţi-l dvs.!
● Victor Ponta:
Păi, asta încerc să fac.

● Marius Tucă: Cum? Cu cine? Cu ce? Când?
● Victor Ponta:
Cu oamenii din PSD.

● Marius Tucă: Cu Vanghelie şi Oprişan?
● Victor Ponta:
Nu, nu cu ei, dar nici nu cred că pot eu să fac lista albă-lista neagră a reformaţilor. Eu pot să stabilesc un drum şi un mod de a merge pe acest drum şi unii se vor pierde pe drumul ăla.

● Marius Tucă: Asta e ca în filme...
● Victor Ponta:
Exact ca în marşul cel lung. O să am surprize, unii pe care îi pun pe lista mea secretă, pe care mă bazez, vor dezerta şi alţii care sunt pe lista neagră vor rămâne alături de mine, până la capătul drumului.

● Marius Tucă: Sau poate veţi reforma partidul cu vicepreşedinţii Prioteasa, Nassar, Câlea, Chelaru...
● Victor Ponta
: Îi cunosc pe toţi.

● Marius Tucă: Toma... Liderul grupului de la Senat de care n-a auzit nici măcar Senatul...
● Victor Ponta:
Dacă colegii mei i-au votat, eu ce să fac? Exista varianta adoptată de Crin, să vin cu o listă, eu nu am venit cu listă şi nici nu cred în această variantă.

● Marius Tucă: Creşterea lui Traian Băsescu şi descreşterea PSD s-au bazat tocmai pe faptul că PSD nu a fost niciodată un partid în adevăratul sens al cuvântului.
● Victor Ponta:
PSD este singurul partid în adevăratul sens al cuvântului.

● Marius Tucă: Păi, nu există partid în care toată lumea să se vândă şi să se cumpere.
● Victor Ponta:
În toate partidele, după ce pierzi puterea şi după ce nu ţii drumul clar, se întâmplă lucrul ăsta.

● Marius Tucă: Apropo de reformă, vă dau un sfat acum...
● Victor Ponta:
Îl primesc, dar nu neapărat îl urmez.

● Marius Tucă: Eu vă dau un sfat acum, eu cred că ar trebui să radeţi tot cu buldozerul, să rămâneţi doar dvs. cu cei trei trandafiri în frunte şi să vă apucaţi să reconstruiţi partidul.
● Victor Ponta:
L-am mai primit sfatul ăsta. Eu nu văd aşa lucrurile.

● Marius Tucă: Ce fel de partid de Opoziţie este astăzi PSD? Cum face PSD opoziţie la partidul-stat PDL? Aici începe să vă placă cum am formulat?
● Victor Ponta:
Nu, pentru că nu îmi plac şabloanele.

● Marius Tucă: Nu credeţi că PDL e un partid-stat în momentul ăsta?
● Victor Ponta:
E un partid care a ajuns în situaţia în care era PSD în 2004, adică partidul care vrea să conducă tot şi se comportă de parcă ar mai rămâne 50 de ani la guvernare, ceea ce nu se va întâmpla, cum nu s-a întâmplat nici cu noi. Nu fac lucrurile bune pe care le-am făcut noi, dar asta e altă discuţie. Deocamdată, PSD în 2010 este în reorganizare, regândire şi restabilire a acelui drum.

● Marius Tucă: 2010?
● Victor Ponta:
2010.

● Marius Tucă: E târziu, nu e timp.
● Victor Ponta:
Eu cred că este timp.

● Marius Tucă: Nu este timp pentru că România trece printr-o criză profundă şi partidul, chiar dacă nu e pregătit, trebuie să lupte în linia întâi, nu are timp de reorganizare şi de liniştire a mormolocilor din apa mică a PSD-ului.
● Victor Ponta:
Luptă, luptă, prin ceea ce ţine de partea din Parlament şi de protestele de stradă. Dar în acelaşi timp, de ce să spun eu astăzi că PSD e pregătit să vină la guvernare cu un nou model social şi economic? Nu e pregătit! Aş fi nerealist să spun asta.  

● Marius Tucă: Cum face opoziţie PSD?
● Victor Ponta:
Eu cred foarte mult în puterea exemplului personal. Şi în interior, în partid, şi mai departe, în afară. Chiar dacă am fost ironizat. De asta am ţinut foarte mult la chestiunea cu maşinile în curtea partidului şi la a nu da mici şi bere electoratului de 1 mai. În al doilea rând, prin faptul că cine e de plecat pleacă, ţinem uşa deschisă să intre şi alţii, şi în al treilea rând, să le dau direcţia, oamenii ştiu cam ce zice Ponta pe la televizor, dar stau şi se uită, unde ne duce? Trebuie să construieşti alternativă, dar alternativă nu înseamnă să plece Boc, să vină Ponta, că nu se ajunge nicăieri. Alternativă înseamnă să începi să contruieşti un proiect social şi economic cu care, dacă eşti pus tu la un moment dat, chiar să faci bine.

● Marius Tucă: Credeţi într-o opoziţie crâncenă, cum era atunci când conduceau ţărăniştii, în '96-2000?
● Victor Ponta:
În parte da, în parte nu, Opoziţia va fi crâncenă, dar eu nu vreau să mai preluăm o ţară făcută praf. Dacă s-ar putea să n-o preluăm distrusă de tot, ar fi foarte bine. În al doilea rând, spre deosebire de '96-2000, nu cred că soluţia este revenirea la ceva ce a fost înainte, cred că după 22 de ani tot ce era bun în sistemul adus în '90 s-a epuizat şi atunci trebuie să vii cu ceva nou.

● Marius Tucă: Dar de ce vorbiţi de 2012? Eu cred că. aşa cum stau lucrurile în ţară, s-ar putea să avem şi anticipate.
● Victor Ponta:
Nu cred că vor fi alegeri anticipate pentru că ar însemna ca partidul-stat PDL să nu reacţioneze ca partid-stat.

● Marius Tucă: Da, dar România este în colaps şi avem o notă de plată pe care nu putem s-o plătim.
● Victor Ponta:
În mod sigur, dar nota de plată o vor amâna. Nu spun că nu sunt pregătit pentru evenimente excepţionale. Eu, spre exemplu, nu aveam în planul meu de carieră să fiu preşedintele PSD. Dacă a venit un moment mai rapid, am încercat să mă adaptez. De asta spun 2012-2014, simplul fapt că vom câştiga alegerile nu va fi suficient în 2012.

● Marius Tucă: Câteva întrebări legate de PSD. E adevărat că Miron Mitrea a cerut funcţia de preşedinte la PSD Bucureşti?
● Victor Ponta:
Nu.

● Marius Tucă: Ion Iliescu mai e preşedinte de onoare al PSD sau a fost scos la pensie?
● Victor Ponta:
Da, este.

● Marius Tucă: Ce rol va avea Adrian Năstase în partid?
● Victor Ponta:
Exact ce face acum. Este şeful departamentelor, este omul în care eu am cea mai mare încredere. Nu va fi el primul-ministru.

● Marius Tucă: Când va fi gata programul de guvernare?
● Victor Ponta:
Cândva la sfârşitul lui 2011.

● Marius Tucă: Dar dacă intraţi acum la guvernare, ce faceţi?
● Victor Ponta:
Eu nu cred că vom intra la guvernare până în 2012. Eu personal nu cred că trebuie să intrăm la guvernare.

● Marius Tucă: E un răspuns. Deci, până în 2012 nu vedeţi intrarea la guvernare alături de PDL.
● Victor Ponta:
Cei care au intrat în Sinai ştiau că sunt 40 de ani. E corect să le spui celor care te urmează. Apropo de asta, exact aşa am avut discuţia cu Marian Sârbu, un om cu care eu am avut o relaţie foarte bună şi corectă până acum şi l-am întrebat: "Marian, de ce pleci?" şi mi-a spus: "Domne, e şansa mea de a fi din nou ministru. Eu ştiu că, cu tine în 2012, în 2013, dar mai repede, nu". Eu atunci i-am spus: "Domne, eu nu pot să-ţi garantez că vei fi din nou ministru când va veni din nou PSD la guvernare. E corect aşa. Până la urmă, nu am ce să-i reproşez.

● Marius Tucă: Dar nu i-aţi spus că sunt nişte vremuri când totuşi e mai bine să fii în opoziţie?
● Victor Ponta:
E cariera lui personală şi probabil dacă şi-a dorit atât de mult să fie ministru...

● Marius Tucă: Ştiţi ce cred eu? PSD nu a ştiut niciodată sau nu a fost pregătit să fie un partid de opoziţie.
● Victor Ponta:
Cred că nici un partid nu-şi doreşte să fie în Opoziţie.

● Marius Tucă: Nu, n-a ştiut, n-a fost pregătit. Nu că îşi doreşte.
● Victor Ponta:
Ştiu, excepţia este '98-2000. Va urma a doua excepţie, 2010-2012, aşa încât singura excepţie va fi 2005-2008.

● Marius Tucă: Excludeţi intrarea la guvernare alături de PDL?
● Victor Ponta:
Eu sunt împotrivă. A, alături de PDL?

● Marius Tucă: Da.
● Victor Ponta:
Eu nu voi mai intra niciodată la guvernare alături de PDL. Poate partidul meu îşi doreşte altceva. Dar atunci ei decid, nu eu.

● Marius Tucă: Spuneţi-mi ce rol are Mircea Geoană în PSD?
● Victor Ponta:
În momentul ăsta?

● Marius Tucă: Da.
● Victor Ponta:
E preşedintele Senatului. E totuşi singura funcţie importantă pe care PSD o mai deţine la nivel central.

● Marius Tucă: Şi ţineţi la funcţia asta?
● Victor Ponta:
Da.

● Marius Tucă: Nu-l veţi lăsa pradă...
● Victor Ponta:
Nu vreau să fac ce a făcut Mircea Geoană în 2006 cu Adrian Năstase.

● Marius Tucă: Spuneţi-mi... În PSD au început alegerile pentru şefia posturilor locale. Vreţi să înlocuiţi oamenii lui Geoană cu oamenii lui Ponta?
● Victor Ponta:
Nu există oamenii lui Geoană. Şi cei care cunosc partidul ştiu că e adevărat.

● Marius Tucă: Dar ai cui sunt? Ai lui mama, ai cui sunt?
● Victor Ponta:
Nu. Erau lideri şi sunt lideri locali. Au fost oamenii lui Iliescu, au fost oamenii lui Năstase... Acum nu vreau să fie neapărat oamenii lui Ponta, dar vor fi oamenii din generaţia mea categoric, alături de ceilalţi care sunt din generaţii mai mari. Nu vreau să-i înlocuiesc decât pe cei care nu mai au potenţial pentru 2012.

● Marius Tucă: Nu sunt cam mulţi pesedişti în familia dvs.?
● Victor Ponta:
Ba da, îi reducem.  

● Marius Tucă: Deci, să înţeleg că renunţaţi la domnul Sârbu.
● Victor Ponta:
Nu, Doamne fereşte! Nu renunţ la nici unul. Spun doar că domnul Sârbu nu mai candidează la preşedinţia PSD Timiş, Daciana nu mai candidează la Parlamentul European. O să plătească ei, săracii, preţul carierei mele politice. Noi ne-am cunoscut în politică. Nu a venit unul dintre noi şi l-a tras pe celălalt. Ne-am cunoscut aici, la PSD. Dar acum ce să faci...

● Marius Tucă: Şi cu Daciana tot în PSD v-aţi cunoscut?
● Victor Ponta:
Da, tot în PSD. Ca în România.

● Marius Tucă: PSD ăsta e şi casă, e şi masă, e şi partid, e şi familie?
● Victor Ponta:
Da. E, ce să fac acum?! Dar vor plăti preţul. Îmi pare foarte rău şi ştiu că nu-i corect faţă de ei.

● Marius Tucă: Asta e.
● Victor Ponta:
Dar din moment ce m-au sprijinit, ştiau la ce se bagă.

● Marius Tucă: Socrul dvs., Ilie Sârbu, e vânător. Din câte am auzit, şi-a pierdut un căprior la vânătoare. Adrian Năstase e vânător, dvs. sunteţi vânător?
● Victor Ponta:
Nu, nu sunt. Am semnat alături de Daciana şi de alţi colegi tineri proiectul de lege prin care voiam interzicerea vânătorii în România. La Senat, senatorul Ilie Sârbu a făcut praf proiectul de lege şi toată lumea l-a respins. Eu sunt categoric împotrivă.

● Marius Tucă: Sau sunteţi bun doar de vânat?
● Victor Ponta:
Nu, sunt bun de vânător, dar în alte domenii.

● Marius Tucă: Spuneţi-mi...
● Victor Ponta:
Cu animalele nu am absolut nimic, dimpotrivă, le iubesc şi le-aş proteja şi mă doare sufletul. Dacă ar fi după mine, aş interzice şi grădinile zoologice. Ştiu că e exagerat.

● Marius Tucă: Aveţi şi un câine lup acasă, am înţeles...
● Victor Ponta:
Nu mai e al meu, e al lui Andrei. Au crescut împreună.

● Marius Tucă: Ce notă i-aţi da politicianului Daciana Sârbu, soţia dvs.?
● Victor Ponta:
Nu pot. Sunt subiectiv. Dar eu cred că nici după ce nu va mai fi în Parlamentul European, lupta ei pentru mediu o face din convingere şi sunt convins că va rămâne într-o ONG, va fi alături de ceilalţi în Delta Dunării, împotriva cianurilor, împotriva lu' Copşa mică.

● Marius Tucă: Dar chiar aşa. Care e viaţa dvs. de familie? Cum vă duceţi viaţa? Dvs. sunteţi aici cu PSD, soţia la Bruxelles.
● Victor Ponta:
Da, la Bruxelles, cu PES-ul...

● Marius Tucă: Vă întâlniţi în gara din Bruges, unde vă întâlniţi?
● Victor Ponta:
Nu, ne întâlnim în Bucureşti.

● Marius Tucă: Asta se întâmplă bănuiesc destul de rar. În weekend-uri...
● Victor Ponta:
În weekend-uri, da.

● Marius Tucă: În weekend-uri ar trebui să fiţi în teritoriu, domnule Ponta.
● Victor Ponta:
Sunt în teritoriu, de aia vin sâmbăta seara.

● Marius Tucă: Şi unde vă întâlniţi? La Mizil, la Caracal, între Bucureşti şi... Gorj?
● Victor Ponta:
La Cornu, da. Da' ce vreţi, să mă plâng? Nu mă plâng. Nu mă ţine nimeni cu forţa. Politicienii care se plâng de viaţa lor mie nu-mi plac. Sunt foarte mulţumit.

● Marius Tucă: Ce strategie de alianţe are în vedere PSD? Fie că e vorba de o alianţă parlamentară, fie că e vorba de alianţe electorale sau postelectorale?
● Victor Ponta:
În mod sigur nu văd mai repede de 10-15 ani, aşa, istoric, cel puţin eu nu voi fi de acord cu o alianţă cu PDL. Asta înseamnă că pe celelalte, ca orice poltician corect, nu le exclud.

● Marius Tucă: Vă gândiţi la o alianţă cu PNL, cu Partidul Conservator înainte de alegeri?
● Victor Ponta:
Nu, nu. De data asta nu mă gândesc la aşa ceva.

● Marius Tucă: Pentru că nu s-a întâmplat niciodată să existe o alianţă între PSD şi PNL şi PC înainte de alegeri.
● Victor Ponta:
În politica românească, toată lumea se aliază cu toată lumea.

● Marius Tucă: Nu, nu. Dar înainte de alegeri nu a existat o asemenea alianţă.
● Victor Ponta:
În afară de PSD, la vremurile lui, nu a fost niciodată în România un partid atât de puternic care să strângă toată puterea într-o singură mână. Acum, PDL este acel PSD, inclusiv cu corupţia, inclusiv cu familiile şi aşa mai departe. Aşa încât nu pot să exclud o alianţă a celorlalţi împotriva lor. Până la urmă, s-ar putea să fie singura soluţie.

● Marius Tucă: Spuneţi-mi, vă veţi da demisia din fruntea PSD dacă veţi pierde alegerile în 2012? Dacă partidul va pierde alegerile în 2012? Asta a promis şi Mircea Geoană.
● Victor Ponta:
Nu, Mircea Geoană a promis că dacă nu câştigă alegerile prezidenţiale îşi dă demisia.

● Marius Tucă: Haideţi să vă întreb altfel. Reformulez. Ce veţi face dacă PSD va pierde alegerile parlamentare din 2012?
● Victor Ponta:
Cred că avem şanse foarte slabe să câştigăm 2014-le când sunt alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. Proiectul meu este până în 2014. În mod sigur nu voi sta să mă dea cineva jos din funcţia de preşedinte.

● Marius Tucă: Spuneţi-ne, apropo de ce se întâmplă acum, va fi şi o moţiune de cenzură... Cred că v-aţi grăbit. Trebuia să-i mai lăsaţi un pic.
● Victor Ponta:
Păi, nu am introdus moţiunea de cenzură. Doar am anunţat-o.

● Marius Tucă: Aţi anunţat-o. În cazul în care ar cădea Guvernul ăsta. În România, după părerea mea, la ce se întâmplă la ora asta...
● Victor Ponta:
La domnul Boc nu ar fi prima dată.

● Marius Tucă: Totul e posibil, mai ales că domnul Boc e obişnuit cu căzutul şi căderile în general. Aveţi un prim-ministru, domnule Ponta?
● Victor Ponta:
Nu, tocmai spuneam că nu trebuie să intrăm la guvernare.

● Marius Tucă: E posibil ca primul-ministru să fie de la PNL?
● Victor Ponta:
Nu.

● Marius Tucă: Spuneţi-mi, vă pricepeţi la economie?
● Victor Ponta:
Învăţ foarte mult. Nu m-am priceput. Dar îmi dau seama că un lider politic serios trebuie să ştie. Am făcut eforturi foarte mari în ultima perioadă şi fac ca să înţeleg mecanismele.

● Marius Tucă: Care credeţi că este relaţia d-lui Boc cu FMI-ul? Pentru că am ajuns la fundul sacului.
● Victor Ponta:
Nu am ajuns. Suntem deja mult mai jos.

● Marius Tucă: Până la urmă, nu vor fi majorate taxele şi impozitele, aşa cum se spunea pe surse, ci se vor reduce salariile bugetarilor, pensiile, ajutorul de şomaj şI se vor reduce masicv subvenţiile. Cum comentaţI această decizie?
● Victor Ponta:
Guvernul Emil Boc nu mai există, există doar Guvernul Traian Băsescu, care condamnă la moarte categorii sociale întregi. Ni se vor cere în continuare noi sacrificii, ca pe vremea lui Ceauşescu, asta pentru că Guvernul Traian Basescu nu este capabil să scoată România din criză. Dupa şase ani de guvernare de dreapta, Traian Băsescu fuge de responsabilitatea propriului bilanţ prezentat în urma întâlnirii cu reprezentanţii FMI. Preşedintele transferă, însă, responsabilitatea către pensionari, profesori, medici, funcţionari publici, pe care îi acuză cu neruşinare de a fi omul gras care stă în spatele românului mic şi amărât. Omul gras nu este nimeni altcineva decât omul portocaliu, Partidul Democrat Liberal şi ai săi reprezentanţi ce promovează un sistem mafiot clientelar prin domnii Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu. Traian Băsescu  refuză remanierea Guvernului pentru că are o datorie faţă de sistemul clientelar al PDL care este pentru preşedinte, mai presus de soarta românilor.

● Marius Tucă: De ce vreţi ca votul să devină obligatoriu? Şi mai ales ce sancţiuni propuneţi pentru cetăţenii care nu se vor prezenta la vot?
● Victor Ponta:
Sancţiunea nu poate fi decât una singură, aplicată şi în alte ţări care au vot obligatoriu, şi anume o anumită amendă. Eu cred că trebuie căutat orice mod. Poate ăsta nu e modul cel mai deştept. Dar trebuie căutat orice mod în care să dai 1: mai multă reprezentativitate celor aleşi. Nu am nimic cu Teo Trandafir, dar dacă te aleg 8% din oamenii care trebuie să voteze, e foarte greu să spui că-i reprezinţi pe respectivii. Totuşi, 8% e mult prea puţin. În al doilea rând, nu am încă toate rezultatele, dar încerc să-mi dau seama dacă nu cumva votul obligatoriu ar reduce foarte mult cumpăratul de voturi. Că, de principiu, un partid cum e PDL, oricâţi bani ar face în această perioadă, să zicem că ar putea să cumpere 10% din voturi, şi atunci dacă ar veni ceilalţi la vot, atunci cei 10% nu ar conta. În momentul în care la vot vin 30% şi tu cumperi 10%, practic ai câştigat alegerile.

● Marius Tucă: Deci, fără sancţiuni pentru cei care nu se prezintă la vot?
● Victor Ponta:
Sancţiunea fiscală. Doar atât. Adică, o amendă. Doar nu o să faci dosar penal.

● Marius Tucă: O amendă de...?
● Victor Ponta:
Cuantumul?

● Marius Tucă: Păi, doar nu o fi de 1 leu...
● Victor Ponta:
Nu, nu simbolică, o amendă reală. Sincer, nu pot să vă spun cât acum. Dar o amendă care să fie un semnal. Nu e doar un drept votul, ar trebui să fie şi o obligaţie până la urmă.

● Marius Tucă: Am înţeles că vă plac Paraziţii...
● Victor Ponta:
Da, foarte tare.

● Marius Tucă: Ascultă şi soţia dvs.?
● Victor Ponta:
Nu prea. Nu prea mă lasă acasă. Ascult doar în maşină.

● Marius Tucă: Andrei?
● Victor Ponta:
Andrei e pasionat de Puya. Aici avem o problemă.

● Marius Tucă: Deci, ei nu ascultă Paraziţii.
● Victor Ponta:
Nu, nu.

● Marius Tucă: Nu vi se pare totuşi că limbajul lor este unul extrem, vulgar?
● Victor Ponta:
Nu, mi se pare că mesajul lor e un mesaj corect şi că îl dau într-o formă extremă.

● Marius Tucă: Dar de limbaj vorbeam, nu de mesaj.
● Victor Ponta:
Dacă mesajul lor e corect, faptul că utilizează o formă extremistă e dreptul lor să o facă. Pe mine nu mă obligă nimeni să-i ascult. Îi ascult eu pentru că îmi place ce spun.

● Marius Tucă: Bun, vă reprezintă un astfel de limbaj?
● Victor Ponta:
Mesajul lor, da. Limbajul nu, nu-l folosesc. Mă rog, când sunt mai nervos, pe la sport.

● Marius Tucă: Cum vi se pare versul "să-mi sugi p...a de ziua ta"?
● Victor Ponta:
Ştiu cântecul foarte bine şi ştiu că e o supărare a lor împotriva producătorului. Dar nu trebuie să spun şi eu la fel. Care e problema? Dar nu pot să mint că nu am ascultat melodia, chiar de mai multe ori.

● Marius Tucă: Cum vi se pare versul ăsta?
● Victor Ponta:
Mi-a plăcut melodia. Vreţi să fiu fariseu? Mi-a plăcut. O am în maşină. Dacă vreţi, coborâm şi...

● Marius Tucă: Dialogul ăsta al meu e un dialog cât se poate de sincer.
● Victor Ponta:
Am un CD în maşină.

● Marius Tucă: De ce nu aţi dat, domnule Ponta, mici şi bere la tot poporul?
● Victor Ponta:
Pentru că mi s-a părut un gest indecent, acum, în condiţiile astea...

● Marius Tucă: Păi, pe sărăcia asta, pe foametea asta, nu trebuie să dai? Când dai, când toată lumea o duce bine?
● Victor Ponta:
Da, când toată lumea o duce bine, trebuie să petrecem.

● Marius Tucă: Dar nu vine nimeni să ia micu'...
● Victor Ponta:
Ba vine, vine. Când ceva e pe degeaba, toată lumea vine şi ia. Când toată lumea o duce rău şi eu vorbesc, chiar vreau să mă bat pentru şomeri, nu era anormal, indecent, să mă apuc să petrec, să dau cu lăutari şi cu mici?

● Marius Tucă: Dar nu trebuia să veniţi cu lăutari. Veneaţi cu un mic şi o bere.
● Victor Ponta:
Cei care urmăresc PSD sunt convins că nu m-au văzut niciodată în Piaţa Izvor acolo, dar arăt aşa cum gândesc. Eu nu gândesc în termeni de petrecere.

● Marius Tucă: Chermezele organizate de Vanghelie fără mici şi fără bere sunt exact ca basmele fără Făt-frumos şi Ileana Cosânzeana.
● Victor Ponta:
Atunci le rescriem. Acum aţi văzut că e cu Ben 10 şi nu mai ştiu cum îi cheamă...

● Marius Tucă: Le citiţi copiilor poveşti?
● Victor Ponta:
Da, da.

● Marius Tucă: Şi vă plac poveştile de astăzi sau rămâneţi un adept al poveştilor nemuritoare?
● Victor Ponta:
Nu.

● Marius Tucă: Cum ar fi asta: Ponta, preşedintele PSD...
● Victor Ponta:
Asta nu ştiu încă dacă e poveste nemuritoare. Chestia asta cu preşedinţii la PSD toate sunt poveşti muritoare, nu nemuritoare. Sigur că încerc să-i influenţez... deocamdată doar cu Andrei am discuţia asta. Probabil că o să am şi cu Irina la momentul potrivit, dar încerc să nu fiu bătut în cap. Dacă le plac lucruri noi, n-am cum să-i opresc.

● Marius Tucă: Sunteţi un părinte foarte deschis.
● Victor Ponta:
Încă, încă...

● Marius Tucă: Nu avangardist, dar deschis.
● Victor Ponta:
În multe lucruri sunt şi avangardist.

● Marius Tucă: În care?
● Victor Ponta:
Nu la artă, că nu mă pricep. Iată un alt defect al meu ca preşedinte al partidului. Nu sunt pasionat de artă în mod special. De la tot ceea ce ar trebui să se întâmple... de la faptul că sunt pasionat de toate gadgeturile şi electronice, şi interneturi, şi...

● Marius Tucă: Aveţi blog?
● Victor Ponta:
Nu am blog pentru că nu am timpul necesar să scriu pe el.

● Marius Tucă: Puneţi pe cineva să scrie.
● Victor Ponta:
Nu-i corect.

● Marius Tucă: Aveţi cont pe Twitter?
● Victor Ponta:
Nu, pe Facebook mi-am făcut un cont pe care nu l-am activat încă pentru că trebuie să îmi fac curajul să pun pozele mele favorite.

● Marius Tucă: Daria, fetiţa mea, are cont pe Facebook şi vă rog în momentul în care intraţi pe Facebook să vă număraţi printre prietenii ei, să măriţi numărul prietenilor.
● Victor Ponta:
Mi-ar face mare plăcere.

● Marius Tucă: Sau o să o rog pe Daria să fie prietena dvs.
● Victor Ponta:
Aş fi încântat.

● Marius Tucă: Nu le-aţi dat mici şi bere, dar le-aţi dat câte un card cu reducere.
● Victor Ponta:
Aia a fost o poveste cu reducerile. Nu, eu le-am dat un card, că nu a fost ideea mea, de ce să mă laud cu ce nu e al meu. E exact ce am văzut eu la laburişti. Mie îmi plac foarte mult laburiştii ca mod de organizare. Este un card roşu cu cele cinci obiective principale ale PSD şi cele cinci valori social-democrate. După care Nicu Bănicioiu a venit şi a zis: "Domne, tot laburiştii, cu acele carduri aveau nişte contracte în special cu magazine virtuale, de cumpărături pe internet, unde se pot da reduceri". Dar a fost cu totul şi cu totul altceva.

● Marius Tucă: Deci, practic, primeşti un card că eşti...
● Victor Ponta:
Că eşti simpatizant al PSD.

● Marius Tucă: Mie dacă mi-ar fi dat partidul un card din ăsta... bine, că nu m-aş fi dus niciodată să-l iau...
● Victor Ponta:
Păi, veneam eu şi vi-l aduceam...

● Marius Tucă: Nici să pui tigaia pe el nu era bun. Dau zahăr, dau pantofi nepereche, dau...
● Victor Ponta:
Dar toate astea sunt portocalii.

● Marius Tucă: Nu ştiu...
● Victor Ponta:
Ştiţi cu găleata portocalie. Acum e cam goală...

● Marius Tucă: Da, dar aveţi declaraţia aia care după părerea mea e absolut genială... Ştiţi bine cu fraudarea...
● Victor Ponta:
Mie mi se întâmplă foarte rar să fiu genial.

● Marius Tucă: ... aparatul lor de fraudare a funcţionat mai bine ca al nostru.
● Victor Ponta:
Păi, şi nu a funcţionat? Acum, gura păcătosului adevăr grăieşte câteodată. Acum ce vreţi să fac?
● Marius Tucă: Să ştiţi că am citit programul dvs. "România corectă", cu care aţi câştigat preşedinţia PSD.
● Victor Ponta:
Vă mulţumesc!

● Marius Tucă: Eu l-am citit pe tot şi am câteva nelămuriri. Spuneţi-mi ce este apartheid social de tip nou?
● Victor Ponta:
E o formulare... Eu vă spun ce a fost în mintea mea, nu ştiu dacă am reuşit să o şi pun... Să ştiţi că programul ăla l-am scris chiar eu, nu mi l-a scris altcineva. L-am scris eu, la computerul meu. E normal să fie imperfect.

● Marius Tucă: Dar e corect, cel puţin pentru că vorbeşte de România corectă.
● Victor Ponta:
Da, eu încerc să fiu corect, atât cât reuşesc să şi transmit chestia asta. Apartheidul social este exact faptul că, uitaţi-vă, avem un tip de segregare între cei care îşi permit absolut orice şi cei care nu numai că nu îşi permit, dar îi urăsc pe ceilalţi. Am văzut că orice om dacă are o maşină scumpă, când trece printr-un cartier mai sărac, e înjurat. Nu-l întreabă nimeni: "Domne, ţi-oi fi cumpărat maşina aia din munca ta sau oi fi muncit...". Primul lucru e înjurat. Încă nu s-a ajuns să dea cu pietre în el. Dar ura asta a unei categorii împotriva celeilalte mă îngrijorează foarte tare. E un tip de societate sud-americană. Nu se întâmplă acelaşi lucru în vest.

● Marius Tucă: Dvs. ce sunteţi? Sunteţi social-democrat, sunteţi socialist, liberal?
● Victor Ponta:
Nu, nu, liberal nu sunt.

● Marius Tucă: Care este structura dvs.?
● Victor Ponta:
Vorbesc eu despre mine... eu spun că şi educaţional...

● Marius Tucă: Nimeni nu poate să vorbească mai bine decât dvs.
● Victor Ponta:
De ce? Mă uit pe comentarii în fiecare zi, toată lumea ştie despre mine mai mult decât ştiu eu despre mine...

● Marius Tucă: Acum, nu eu am vrut să fiţi preşedintele PSD.
● Victor Ponta:
Şi nici eu nu mă plâng. Eu cred că prin educaţia mea, prin cariera mea profesională şi prin ceea ce am făcut până acum, da, sunt un om de stânga. Ce înseamnă social-democraţie, nu ştiu, aş vrea să fiu laburist dacă s-ar putea...

● Marius Tucă: Păi, spuneţi-i Partidul Social Democrat Laburist.
● Victor Ponta:
Nu, PSD e suficient.

● Marius Tucă: De ce nu purtaţi verighetă? Acum am observat. Daciana ştie că nu purtaţi verighetă?
● Victor Ponta:
Da, mi-a dat voie.

● Marius Tucă: De ce nu purtaţi?
● Victor Ponta:
Nu port nimic. Nici lănţişor, nici inel, nici absolut nimic.

● Marius Tucă: Nici o bijuterie?
● Victor Ponta:
Nu.

● Marius Tucă: Nu aveţi nici o bijuterie moştenire de familie?
● Victor Ponta:
Le am, dar sunt acasă. Verigheta o port când suntem naşi, prin biserici, atât. În rest, nu am nici lănţişor, nu prea suport nici un fel de bijuterie.

● Marius Tucă: Aveţi bijuterii la care ţineţi?
● Victor Ponta:
Am mai multe bijuterii la care ţin, dar nu le port niciodată.

● Marius Tucă: Le-aţi trecut în declaraţia de avere?
● Victor Ponta:
Sunt sub 5.000 de euro.

● Marius Tucă: Să facem un capitol în care să treceţi şi bijuteriile sub 5.000 de euro.
● Victor Ponta
: E în stare, ANI, da. O să trec şi cruciuliţa...

● Marius Tucă: Să ne întoarcem la programul dvs., "România corectă". Ce înseamnă construirea sau sprijinirea în mod transparent a unor instituţii media care manifestă clar o viziune de stânga?
● Victor Ponta:
Aici m-am avântat prea tare şi după aceea, când am vrut să o dau înapoi, nu a mai fost loc. În sensul că trebuia să tai chestia aia cu "de stânga". Trebuia să spun până la urmă "democratic". Şi anume. Eu cred că ăsta, câinele de pază al democraţiei, care este media, în această perioadă, în mod programat, trebuie să moară de foame. Şi am constatat chestia cu mogulii buni-mogulii răi, evaziunea fiscală ghici unde e, exact la trusturile media din România, hai să tăiem absolut tot ce înseamnă publicitate de stat la media, dar dacă face Ministerul Turismului e bună publicitatea de stat. Din punctul meu de vedere, să omori mass-media, să ajungi până la urmă ca în Italia, unde presa trebuie să fie doar a celui care e la putere, mi se pare un pericol la fel de mare pentru democraţie ca a distruge partidele. Media nu e perfectă. Nici mie nu-mi place când mă înjură sau mă critică. Dar e mai bine cu media aia decât cu nici una. Partidele nu sunt perfecte, dar fără partide politice înseamnă dictatură. Asta am vrut să spun. Chestia cu "stânga" am băgat-o aşa, în plus, şi nu am mai putut să o mai iau înapoi.

● Marius Tucă: Aveţi dreptate, într-un fel. Asta se întâmplă în România şi sunt curios să văd când ajungeţi la putere, măcar din punctul ăsta de vedere, dacă vă menţineţi părerea. Că nu o să vă schimbaţi. De obicei, toţi cei care ajung la putere uită. Într-adevăr, în acest moment presa trece printr-o perioadă infernală. Ca şi România, de altfel.
● Victor Ponta:
O să vă povestesc un moment oarecum comic. În perioada în care eram şef al Corpului de control, Adrian Năstase mi-a cerut să verific tot ce însemna publicitate de stat în acele timpuri. 2003, dacă nu mă înşel. Când i-am prezentat nota, mi-aduc aminte că s-a înroşit la faţă de nervi pentru că erau zeci de milioane de euro plătite, dacă nu greşesc, de la Ministerul Economiei, Transporturilor, Comunicaţiilor...

● Marius Tucă: Toate ministerele...
● Victor Ponta:
Erau către toţi cei care îl puneau pe prima pagină: coruptu' şi banditu'. Dar, atenţie, după ce i-a trecut enervarea a avut puterea să spună: "Nu opriţi aceste contracte. Lăsaţi-le aşa. OK. Asta e". Faptul că acum lucrurile sunt oprite sau ghici unde ajung... pentru că deocamdată bani de publicitate nu mai are decât Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale.

● Marius Tucă: Văd că o simpatizaţi pe doamna Udrea...
● Victor Ponta:
Nu am absolut nici o problemă. Eu vorbesc despre ceva corect.

● Marius Tucă: Dar o simpatizaţi, haideţi să fim sinceri până la capăt...
● Victor Ponta:
Nu trebuie să o simpatizez eu. Nu am avut nici un fel de conflict, ne cunoaştem de foarte mult timp, ştiu sau înţeleg că va avea o carieră politică în ascensiune. Mă pregătesc.

● Marius Tucă: De unde ştiţi? Spuneţi-ne şi nouă!
● Victor Ponta:
Măi iau şi eu după ce spune gura târgului.

● Marius Tucă: Păi, dvs. plecaţi urechea la ce spune gura târgului?
● Victor Ponta:
Da, domnul Tucă, plec urechea.

● Marius Tucă: E sigur? Va avea?
● Victor Ponta:
Eu nu spun că e sigur, eu încerc să mă pregătesc pentru toţi cei care vor fi adversarii politici ai PSD în perioada următoare. În rest, nu am absolut nici un fel de conflict.

● Marius Tucă: Ia auziţi încă una din programul dvs., "România corectă". Construirea în cadrul partidului a unei structuri ecologiste şi înfiinţarea Brigăzilor verzi.
● Victor Ponta:
Da, eu cred foarte mult în chestia asta, deşi...

● Marius Tucă: Dar asta cu Brigăzile verzi sună...
● Victor Ponta:
Urmau şi Brigăzile roşii, să ştiţi... Da, eu cred că toată lumea în România, ca şi dvs., ca şi mine, e de acord şi nu face nimic.

● Marius Tucă: E, noi mai facem câte ceva.
● Victor Ponta:
Sigur... tocmai de asta eu cred că trebuie făcut şi din punct de vedere politic.

● Marius Tucă: E bine că vine asta din partea şefului PSD, pentru că...
● Victor Ponta:
Aici e influenţa Dacianei, care este extremistă din punctul ăsta de vedere.

● Marius Tucă: Da, dar trebuie să vă spun că pădurile au fost în mare parte tăiate pe vremea când PSD se afla la putere sau la guvernare sau unde vreţi dvs.
● Victor Ponta:
E, n-am ştiut că dl Flutur era la PSD sau dl Verestoy...

● Marius Tucă: Aţi guvernat şi cu UDMR.
● Victor Ponta:
Da, şi cu PDL, asta spuneam. Îmi asum tot. Întrebarea este dacă în 2010 suntem capabili să luăm nişte măsuri chiar mai radicale. Şi uite toată discuţia asta cu Roşia Montană pe care nimeni nu are curajul să o apuce şi să o rezolve, e discuţia cu tot ce înseamnă pădurile şi retrocedările. Mie mi s-a părut o demenţă în 2005, cu Legea 247,  când le-am dat înapoi pădurile oamenilor şi le-au tăiat. Chestia cu Delta Dunării şi multe alte lucruri. Mie mi se pare că aici atitudinea politică trebuie să fie mult mai radicală.

● Marius Tucă: De acord cu dvs., şi mai ales cu o legislaţie care să fie foarte dură şi mai ales să se aplice.
● Victor Ponta:
Mai ales să rezistăm la banii cu care se face lobby pentru toate măsurile, de fapt împotriva mediului. Pentru că întotdeauna banii sunt mult mai mulţi. Numai când văd câte reclame sunt ca să poluăm cu cianuri şi să distrugem Delta.

● Marius Tucă: Minutul de publicitate, punctul de rating şi pagina de publicitate au ajuns la preţuri derizorii. "Eu vreau să fiu un om corect", spuneţi dvs. în acest program. Eu spun că e prea puţin pentru a conduce PSD şi în general e prea puţin pentru a face politică mare, adevărată.
● Victor Ponta:
Da, dar e un bun început.

● Marius Tucă: Da, poate fi un bun început.
● Victor Ponta:
Dincolo de asta, dincolo de a fi corect, e o nouă viziune asupra României după 2014 încolo, 2012-2014 încolo, şi eu asta încerc să construiesc. Eu am ceva în minte, trebuie doar să fiu capabil să pun pe hârtie.

● Marius Tucă: Domnule Ponta, v-am hărţuit destul.
● Victor Ponta:
Nu, dar de ce? E doar începutul.

● Marius Tucă: Pentru un gazetar e important ca în fruntea unui partid, fie el şi PSD, să fie un om tânăr. Şi asta e o chestie extraordinară.
● Victor Ponta:
Dar nu este suficientă.

● Marius Tucă: Dvs. aveţi o strategie pe termen lung. În România poate părea o chestie extraordinară, mai ales că totul s-a făcut pompieristic în ultimii 20 de ani. Dar având în vedere în ce lume trăim şi în ce perioadă suntem astăzi, cu strategiile pe termen lung e un pic mai greu.
● Victor Ponta:
Da, dar eu sunt pregătit pentru chestia asta pentru că am fost foarte norocos. În sensul că am fost şi ministru de două ori, am fost şi şef de partid, deci nu e ceva care să-mi doresc mâine. Să vină cineva să-mi zică: "Hai să te pun ministru, hai să te pun nu ştiu ce şef". Am avut lucrurile astea care ţin de împlinirea personală.

● Marius Tucă: Mai mult decât atât, sunteţi un om tânăr la conducerea partidului, dar aveţi o experienţă importantă politică în PSD şi nu numai. Spun nu numai în sensul că aţi fost şi ministru. Spuneţi-mi, vă rog, totuşi de ce aţi mai avea nevoie în afară de corectitudinea asta, care e importantă?
● Victor Ponta
: Îmi trebuie să fiu capabil să cristalizez ceea ce în acest moment e în mintea mea. Viziunea despre societatea românească.

● Marius Tucă: Deci, sunteţi l