INTERVIU Alina Arbajter, jurnalist român în Germania: "Cred că singura poveste este iubirea! De a fi un om bun, într-o lume din ce în ce mai rea"

20 Feb 2022 | scris de Mara Răducanu
INTERVIU Alina Arbajter, jurnalist român în Germania: "Cred că singura poveste este iubirea! De a fi un om bun, într-o lume din ce în ce mai rea" Galerie foto (9)

Alina Arbajter, românca stabilită de mai bine de 30 de ani în Germania, se poate considera o femeie împlinită. De ce spun asta? Pentru că iubește ceea ce face. Este mamă, jurnalist de radio și de televiziune, scriitoare, dar are și propriul business, un salon de rochii de mireasă. Tonică, optimistă, iubește frumosul și este mereu pusă pe fapte mari. 

Aflăm de la ea de ce a ales Germania, dar și care este secretul, dacă există vreunul, de a reuși să faci cu maximum de forțe și pasiune ceea ce îți place cel mai mult. Un interviu despre viață, oameni, pasiune, iubire, familie muncă și speranță, dincolo de vreme și de vremuri. 

 

REPORTER: Alina, ești în Germania de mai bine de 30 de ani. Ești om de radio, de televiziune, ai cărți publicate, dar și un business al tău. Aș vrea să ne spui, înainte de toate, când și cum te-ai decis să pleci din România?

 

Alina Arbajter: Sunt plecată din România de 33 de ani, pe atunci aveam 19 ani și credeam ca toți adolescenții că tot ce zboară se mănâncă. Am plecat împreună cu părinții  și fratele meu care e cu șase ani mai mic decât mine in necunoscut. Dacă aș relata aici parcursul vieții mele ar trebui sa scriu o carte. Ajungând pe un tărâm complet necunoscut a trebuit să mă redescoper ca om, ca adolescentă să învăț să lupt intr-o lume diferitș de cea de acasă.

 

Cum ai găsit Germania în primul an? Cum a fost acomodarea cu locul, cu oamenii? 

Nu pot vorbi în general de primul an pentru că acel an care a fost un an de dor de tot ce am lasat acasă. Terminasem lLceul Economic, aveam prieteni, cunoscusem sentimentul iubirii, iubeam literatura, muzica, iar acel an a fost un an al durerii și al dorului.

 

De ce radio? De ce televiziune? Ce te-a atras spre aceste domenii?

 

Până să ajung la radio ș Tv au trecut aproape douăzeci de ani de Germania. În acest timp, mi-am întemeiat o familie aducând pe lume doi copii care mi-au încununat viața mea ca femeie, până într-o zi când am simțit că imi lipseste ceva ..dorul meu de poezie, de muzică, de frumos. M-am apucat de scris iîn primul rând. "Visul unei femei" este o cărticică de buzunar care a prins viață ca emisiune de radio si Tv. De atunci, visul meu a prins contur prin cărți scrise , prin emisiuni radio și Tv. În anul 2020, am reușit împreună cu domnul Robert Adams să punem bazele unei televiziuni online, Opinia tv Nurnberg.

 

Unde te putem vedea/ asculta? Ce emisiuni ai și cum te pregătești pentru ele? 

Mă puteți asculta de trei ori pe săptămâna la radio Radio Enigma România și lunea în FM la emisiunea Luceafărul de la Radio Z  în Nurnberg( emisiunea romanească în fm 95,8 -Www.radio-z.net.

 

Alina, vremurile s-au schimbat. Ne-am tehnologizat mult, presa pe hârtie a cam dispărut. Cum simți/ trăiești presa de astăzi?

 

Așa cum bine ai precizat presa pe hârtie a dispărut, dar eu o iubesc, toate emisiunile mele au fost conturare pe hârtie cu creionul ca atunci când eram acasă. Cu presa online m-am obisnuit că de nu avem încotro. Evoluam împreună cu copii nostri și cu tehnologia.

 

Uneori este al naibii de greu și uneori chiar imposibil să reușești în țara ta să faci ceea ce-ți place și să reușești să și te întreții cât de cât finnaciar. Cum ai reușit tu într-o altă țară? Care este secretul?

Secretul este acela de a rămâne cu coloana vertebrală , de a strânge din dinti și a spune merg mai departe, de a visa la ceea ce îți dorești, de a fi un om bun intr-o lume din ce in ce mai rea, de a-ți iubi aproapele și, în primul rând, de a nu uita de Dumnezeu. Financiar este greu să trăiesti ca artist, cu toate că mi-aș fi dorit sincer. Dar am considerat ca  emisiunea "Visul unei femei cu Alina" să dăruiască iubire și am deschis un salon cu rochii de mireasă și rochii de seară, Wedding Salon Raffaelo.

 

Ai patru cărți scrise. Vorbește-ne puțin despre ele și tare mi-ar plăcea să ne dezvălui puțin ce te inspiră?

 

Am scris aceste cărți după emisiunea mea de radio "Visul unei femei cu Alina." Inspirația vine de la ascultători, sunt poveștile femeilor de rând, sunt gandurile sufletului nerostite, sunt iubirile neîmplinire din viața noastră. Poate  și de aceea emisiunea mea de radio care are 14 ani e ascultataă în continuare cu aceeași emoție.

 

Cum se desfășoară lucrurile în “Visul unei femei cu Alina”, o emisiune la Radio Enigma România? 

 

Atât de simplu pentru mine, eu mă asez la pupitru tehnic și visez timp de două ceasuri cu ei, cu ascultătorii mei. Viața mea s-a schimbat atât de mult în acești ani de radio, încât ea face parte din mine, fără ea, eu nu exist, fără ea, eu nu sunt completă.

 

Chiar așa, visul tău care este Alina? Mai știu și că ai un salon cu rochii de mireasă. Sunt convinsă că intri în contact cu mulți oameni, cu multe doamne și domnișoare care vin să-și aleagă rochia de mirească de la salonul tău. Care este cea mai frumoasa poveste care ți-a rămas așa la suflet?


Oooo, sunt atatea povești frumoase, atatea femei cu lacrimi în ochi de fericire. încât dacă aș povesti ar trebui să scriu o carte și poate chiar o voi face odată. Cu toate stim ca atunci când  îți alegi rochița de mireasă, iubirea plutește în aer, apoi momentul când ți se pune și voalul, ești completă vestimentar, dar mai mult ești completă  sentimental și sufletește. Eu cred că singura poveste este IUBIREA.


Chiar, ajută-ne putin, ce se mai poartă în materie de rochii de mireasă?

 

Fiecare an își are moda lui, cu siguranță, dar din punctul meu de vedere a femei,nu materialul este atât de important, ci felul femeii de a-l purta,de a-i da viață. Poti sa pui o rochie de mii de euro pe o femeie goală pe dinăuntru, ea nu ii dă viață rochiei, rochia nu trăiește...

 

De ce îți e dor când te gândești la România?


De oameni de odinioară, de copilăria mea, de tata care ne-a părăsit prea devreme ..


Care crezi că au fost lecțiile pandemiei? Tu ce spui, eram fericiți și nu știam?

 

Eram fericiți parțial, luptam să avem din ce iî ce mai mult și nu pretuiam cel mai esențial lucru: familia și căldura caminului. Am învățat în acești ani să ne pretuim unii pe alții, indiferent de clasa socială.


Ce te bucură cel mai mult? Ce te dezamăgește?

 

Evoluția mea ca femeie mă bucură enorm, puterea de a merge mai departe, de a renaște ori de câte ori îmi este greu. Familia mea care este totul pentru mine și iubirea necondiționatap De multe ori, mă dezamăgesc oamenii.


Ce este pentru tine prietenia? 

Prietenia a ajuns in zilele noastre un privilegiu de care nu toți avem parte. Generatța mea are norocul prietenilor fideli de ani buni, dar mă intreb adesea cei din ziua de azi, copiii noștri vor cunoaște vreodată prietenia adevarată, neconditionată, sinceră?


Dacă ai avea o superputere, ce ai schimba în jurul tău, în lumea asta mare?

Mi-aș dori să schimb atitudinea celor tineri față de bătrâni. Le-aș spune că cine nu are un bătrân să îl cumpere, să aibă grijă de ei pentru că le suntem datori de multe ori cu viețile noastre.

 

Ce mesaj ai pentru cei care te ascultă, pentru cei care te citesc?

Eu m-am aplecat de multe ori in față ascultătorului. Chiar dacă ei nu m-au văzut, cred că m-au simțit. Le doresc să nu uite niciodată că pe visele noastre nu se depune niciodata praful și că fiecare minut al vieții trebuie trăit ca și când e ultimul. Vă mulțumesc din suflet!
 

Alte stiri din Interviuri

Ultima oră