Președintele ucrainean Zelenski solicită o nouă prelungire a legii marțiale și a mobilizării generale. Departe de a sugera o apropiere de pace, măsura subliniază că Ucraina se pregătește pentru o ofensivă rusească de proporții, în pofida unor tentative diplomatice timide. În acest context, apelurile internaționale pentru organizarea de alegeri — inclusiv cele venite din partea administrației Trump — intră în coliziune directă cu imperativul supraviețuirii militare, scrie Le Figaro
Cu două săptămâni înainte de expirarea decretului prezidențial privind legea marțială, două proiecte de lege au fost înregistrate marți, 16 aprilie, în Rada Supremă pentru prelungirea acestuia din 9 mai până în 6 august.
Ucraina nu pare să se aștepte la o încetare apropiată a ostilităților, în ciuda declarațiilor optimiste ale emisarului american Steve Witkoff, care s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin la Moscova. Susținute de Volodîmîr Zelenski, două proiecte de lege au fost înregistrate miercuri, 16 aprilie, în Rada Supremă, parlamentul ucrainean, prevăzând „prelungirea” pe de o parte a „duratei legii marțiale” și, pe de altă parte, a „duratei mobilizării generale”, ambele în vigoare de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Cele două proiecte, înregistrate sub numerele 13172 și 13173, intervin cu puțin timp înainte de expirarea actualului decret prezidențial care reglementează starea de război. Aceste dispoziții, deja prelungite de 14 ori (ultima dată în februarie), urmează să fie valabile în perioada 9 mai – 6 august 2025, odată ce vor fi aprobate de parlamentari.
Această nouă prelungire de 90 de zile nu este deloc surprinzătoare în sine. În ciuda unor începuturi de discuții diplomatice, luptele sunt mai intense ca niciodată în Ucraina, autoritățile de la Kiev estimând că Moscova a lansat în ultimele zile „ofensiva sa de primăvară”.
Alegeri noi?
Ritmul atacurilor rusești se intensifică, însoțit de câștiguri teritoriale tot mai importante, după o perioadă de stagnare în ultimele trei luni, de-a lungul liniei frontului care se întinde pe peste o mie de kilometri. Ucrainenii se tem de constituirea a cincisprezece noi divizii rusești care ar putea fi desfășurate pe front până la sfârșitul anului 2025.
Însă menținerea legii marțiale împiedică legal organizarea de alegeri în Ucraina — fie ele parlamentare sau prezidențiale — pe care le cere cu insistență președintele american Donald Trump, care a lansat din nou critici dure la adresa lui Volodîmîr Zelenski. „Ascultați, atunci când începi un război, trebuie să știi că îl poți câștiga. Nu începi un război cu cineva de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri ca alții să-ți livreze rachete”, a declarat luni seara liderul de la Casa Albă din Biroul Oval, atribuind din nou responsabilitatea izbucnirii războiului președintelui ucrainean.
Totuși, ceea ce este instituit prin lege poate fi și revocat tot prin lege: chiar dacă legea marțială este prelungită până în august, aceasta poate fi ridicată mai devreme printr-o nouă dispoziție legislativă, în cazul în care s-ar ajunge la un armistițiu sau la un acord de pace între Washington, Moscova și Kiev.