Zelensky respinge oferta lui Trump privind drepturile pentru mineralele ucrainene

15 Feb 2025
Zelensky respinge oferta lui Trump privind drepturile pentru mineralele ucrainene

Președintele ucrainean a anunțat că a refuzat să semneze un acord cu Statele Unite privind mineralele ucrainene, considerând că nu își „protejează” țara în acest stadiu. „Nu i-am autorizat pe miniștri să semneze acordul pentru că nu este gata. „După părerea mea, nu ne protejează”, a spus el în marginea Conferinței de Securitate de la München, scrie Le Monde

Un astfel de acord ar trebui să includă „garanții de securitate ”, dar „nu văd încă această legătură în document”, a insistat el.

Potrivit Financial Times , secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, i-a oferit lui Zelensky o înțelegere în timpul unei vizite la Kiev miercuri, care ar acorda SUA aproximativ 50% din drepturile asupra mineralelor de pământuri rare găsite în solul ucrainean în schimbul ajutorului țării. Propunerea a venit după ce președintele Donald Trump a sugerat că Ucraina datorează SUA resursele Ucrainei în valoare de jumătate de trilion de dolari în schimbul asistenței acordate în trecut țării devastate de război.

Zelensky dorește ca garanțiile de securitate americane și europene să fie legate direct de orice tranzacție privind rezervele de minerale. El este, de asemenea, dornic ca alte țări, inclusiv statele UE, să fie implicate în viitoarea exploatare a resurselor naturale. Dar acordul propus de Trump și susținut de Bessent face referire doar la obținerea de resurse ucrainene de către SUA în schimbul asistenței militare din trecut și nu conținea nicio propunere pentru asistență viitoare similară.

„Încă vorbim”, a spus Zelenskyy sâmbătă la München. „Am avut dialoguri diferite.” Adresându-se reporterilor de pe marginea conferinței, Zelensky a spus că „nu este în interesul nostru astăzi. . . nu este în interesul Ucrainei suverane” să fie de acord cu acordul SUA așa cum este în prezent. Un înalt oficial ucrainean a declarat pentru Financial Times că Kievul „încearcă să negocieze o înțelegere mai bună”. 

 În timpul vizitei sale la biroul prezidențial de la Kiev săptămâna aceasta, Bessent a adus un document pe care Trump dorea să-l semneze Zelensky înainte ca Bessent să se întoarcă la Washington.

Adresându-se reporterilor înainte ca el și Zelensky să discute despre înțelegere în privat timp de aproximativ o oră, Bessent a descris-o drept un „acord economic” cu Kievul pentru „împletirea în continuare a economiilor noastre”. 

Administrația Trump va „fi alaturi [de Kiev] până la capăt prin creșterea angajamentului nostru economic”, care ar „oferi un scut de securitate pe termen lung pentru toți ucrainenii” odată ce războiul Rusiei se va termina, a spus Bessent.

„Când ne-am uitat la detalii, nu era nimic acolo [despre viitoarele garanții de securitate ale SUA]”, a declarat un alt oficial ucrainean.

Întrebat dacă a fost o afacere proastă pentru Ucraina, un alt oficial ucrainean familiarizat cu propunerea a spus că este „un acord Trump”. „Acesta este o înțelegere cu Trump”, a spus oficialul. "E dur." 

Principala preocupare a Ucrainei este lipsa conexiunii la garanții de securitate mai largi.

Oficialii ucraineni au întrebat cum va contribui acordul la securitatea pe termen lung a țării lor, dar li s-a spus doar că va asigura o prezență americană pe teritoriul ucrainean - un răspuns vag care a lăsat fără răspuns întrebări cheie, au spus acești oameni.

Bessent a susținut că simpla prezență a americanilor care securizează siturile zăcămintelor minerale ar fi suficientă pentru a descuraja Moscova.

Un alt punct de conflict este specificarea documentului că New York ar fi jurisdicția în care se rezolvă disputele privind drepturile minerale, potrivit a două persoane familiare cu chestiunea.

O persoană apropiată lui Zelensky a spus că ambasadorul SUA Bridget Brink i-a prezentat documentul care conține propunerea cu puțin timp înainte de sosirea lui Bessent la Kiev, fără avertisment prealabil.

Kievul nu crede că propunerea este aplicabilă conform legii din New York.

Documentul împărtășit de Brink a fost același pe care Bessent l-a dat mai târziu lui Zelensky, potrivit persoanei. A fost intitulat „PROIECT DIN 7 FEBRUARIE 2025”. Echipei lui Zelensky i s-a spus că era de așteptat să semneze miercuri în timpul vizitei lui Bessent.

Ucraina sprijină conceptul de schimb de resurse ucrainene pentru securitatea viitoare, a spus persoana apropiată lui Zelenskyy. Dar propunerea SUA face referire doar la asistența trecută, nu la viitor, iar un acord internațional bilateral formal obligatoriu este singura modalitate de a se asigura că drepturile și interesele ambelor părți sunt protejate, au adăugat ei.

După întâlnirea lor, Zelensky le-a spus reporterilor că va lua în considerare propunerea, dar nu va semna nimic în acel moment.

„Vom revizui acest document și vom lucra rapid pentru a ne asigura că echipele noastre ajung la un acord. SUA sunt partenerul nostru strategic și ne angajăm să finalizăm detaliile”, a spus Zelenskyy atunci.

Bessent a spus după întâlnire că Trump dorește ca înțelegerea să fie încheiată.

„Cred că acest document este important din perspectiva președintelui Trump în rezolvarea acestui conflict [cu Rusia] cât mai curând posibil”, a spus el. „Vom oferi poporului Ucrainei garanții de asistență americană. Cred că acesta este un semnal foarte puternic pentru Rusia despre intențiile noastre.”

Zelensky a spus că dorește să discute în continuare perspectiva unui acord privind drepturile minerale la Conferința de Securitate de la München, care are loc în acest weekend.

La o întâlnire cu vicepreședintele SUA, JD Vance, la München, vineri, el a făcut o contraofertă pe care a discutat-o ​​și cu parlamentarii americani în marginea forumului.

Într-un discurs susținut vineri la München, Zelensky a spus că echipa sa juridică va analiza documentul prezentat de Bessent la Kiev pentru a oferi sfaturi și a sugera potențiale schimbări. El l-a descris ca un memorandum între SUA și Ucraina, mai degrabă decât un acord formal de securitate.

Zelensky nu a semnat acordul pentru că dorește să implice și pe alții, inclusiv națiuni europene, în exploatarea mineralelor, a spus un oficial european informat despre întâlniri.

„Sunt sub o presiune intensă din partea americanilor în acest sens”, a spus oficialul.

Propunerea SUA se aliniază cu un „plan de victorie” pe care echipa lui Zelensky l-a dezvoltat încă din vara trecută pentru a aprofunda legăturile cu administrația Trump, permițând SUA accesul la minerale esențiale utilizate în industriile de înaltă tehnologie.

Ucraina are minerale prețioase estimate la câteva trilioane de dolari, inclusiv litiu, titan și grafit, toate acestea fiind cruciale pentru fabricarea produselor de înaltă tehnologie. Dar multe dintre aceste resurse se află în zone care fie sunt sub ocupație rusă, fie riscă să fie capturate de forțele în avans ale Kremlinului, deoarece acestea se află lângă liniile frontului în estul Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră