Zelensky nemulțumit de plafonul prețului petrolului rusesc la 60 de dolari: "Nu e o decizie serioasă”

04 Dec 2022
Zelensky nemulțumit de plafonul prețului petrolului rusesc la 60 de dolari: "Nu e o decizie serioasă”

Președintele ucrainean a criticat sâmbătă plafonarea prețului barilului de petrol rusesc la 60 de dolari, după acordul pecetluit de țările UE, G7 și Australia, considerând că nu este vorba de o „decizie serioasă”, scrie Le Monde.

Kiev sugerează într-adevăr un preț de două ori mai mic. „Nu este o decizie serioasă să stabilim o astfel de limită pentru prețurile rusești, ceea ce este destul de confortabil pentru bugetul statului terorist”, a spus el, potrivit serviciilor președinției. 

Prețul barilului de petrol rusesc (țiței din Urali) fluctuează în prezent în jurul valorii de 65 de dolari, abia peste plafonul european, ceea ce presupune un impact limitat pe termen scurt.

În cadrul mecanismului propus de G7, companiile de transport maritim și companiile de asigurări și reasigurări vor putea prelua transporturi de țiței rusesc doar dacă prețul acestuia nu depășește 60 de dolari pe baril, ceea ce va complica de facto orice tranzacție la un preț mai mare, chiar și pentru țări terțe.

Sâmbătă devreme, Rusia a declarat că „nu va accepta” plafonul. Purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, a promis că răspunsul Moscovei va fi cunoscut în curând, în timp ce ambasadorul Rusiei la organizațiile internaționale, cu sediul la Viena, Mihail Ulyanov, a avertizat că Europa ar trebui de acum „să trăiască fără petrol rusesc” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră