Președintele ucrainean a vorbit în ajunul unui vot cheie în Congresul american privind un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, așteptat de Kiev de câteva luni, scrie Le Figaro
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” său în războiul împotriva Rusiei, prin accelerarea livrărilor sale de arme și muniții „cât mai repede posibil”, a cerut vineri președintele Volodymyr Zelensky. Discursul său prin videoconferință la NATO a venit în ajunul unui vot cheie al Congresului american privind un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, așteptat de Kiev pentru câteva luni. Președintele rus Vladimir „Putin trebuie readus pe pământ și cerul nostru trebuie să redevină în siguranță”, a spus șeful statului ucrainean, ale cărui declarații au fost raportate de serviciile sale. „Și depinde în totalitate de alegerea ta”, a insistat el. „Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliați.”
Pe teren, Ucraina se confruntă cu deficit de muniție și dificultăți în a-și proteja toate orașele și infrastructura energetică, care sunt vizate în mod regulat de armata rusă de câteva săptămâni. Cu toate acestea, Kievul cere constant partenerilor săi mai multe muniții și sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste lovituri rusești, în timp ce diviziile din Europa și mai ales de la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.
„Anul acesta nu mai putem aștepta să fie luate decizii. Vă rog să luați în considerare cererile noastre cât mai repede posibil”, a spus urgent domnul Zelensky. Votul din Congresul SUA programat pentru sâmbătă este de „o importanță vitală” pentru Ucraina, a spus el. Președintele a cerut, printre altele, șapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, „o cifră minimă”, potrivit lui, și a criticat livrarea lentă a obuzelor. „Trebuie să ajungă în sfârșit pe front”, a spus el.
Zelensky recunoaște „limitele” armatei sale
Volodymyr Zelensky a recunoscut și „limitele” armatei sale, care s-a apărat „cu curaj” împotriva trupelor rusești mai numeroase. „Este evident că acum, în timp ce Rusia are avantajul în aer și se poate baza pe teroarea provocată de drone și rachete, capacitățile noastre la sol sunt, din păcate, limitate”, a recunoscut el, după eșecul contraofensivei Kievului în vara lui 2023. Președintele ucrainean a clarificat în cele din urmă că Ucraina a fost ținta „aproape 1.200 de rachete rusești” și „mai mult de 1.500” de drone explozive de tip Shahed de la începutul anului.
Țările NATO sunt de acord să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană la Kiev
Țările NATO au convenit să trimită Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot, a anunțat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „NATO a verificat capacitățile existente în cadrul Alianței și există sisteme care pot fi puse la dispoziție Ucrainei. Prin urmare, aștept în curând noi anunțuri privind sistemele de apărare antiaeriană”, a declarat domnul Stoltenberg, în urma unei întâlniri între miniștrii apărării NATO și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, care a avut loc prin videoconferință. „Pe lângă Patriot, există și alte sisteme de arme pe care Aliații le pot furniza, inclusiv SAMP-T”, rachete sol-aer de fabricație franco-italiană, a afirmat în continuare domnul Stoltenberg: „Nu voi „nu pot da cifre precise (...) dar lucrăm cu aliații pentru a ne asigura că aceștia iau deciziile corecte pentru a furniza noi baterii Patriot”, a subliniat el. Cu toate acestea, nu a fost luat niciun angajament oficial în timpul acestei întâlniri, a declarat pentru AFP un diplomat NATO.