Zelensky le cere aliaților Ucrainei să se grăbească cu ajutorul de apărare aeriană

06 Sep 2024
Zelensky le cere aliaților Ucrainei să se grăbească cu ajutorul de apărare aeriană

Președintele ucrainean cere ca angajamentele occidentale să fie îndeplinite „fără întârziere”, scrie Politico.

 Vlodymyr Zelensky a făcut eforturi pentru un ajutor militar mai oportun în timp ce s-a întâlnit cu aliații din Germania, subliniind că „numărul de sisteme de apărare aeriană care nu au fost încă livrate este semnificativ”.

Președintele ucrainean a spus că țara sa trebuie să obțină acces la fiecare pachet de sprijin anunțat până acum „fără întârziere”.

Zelensky s-a adresat aliaților la o întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei la Ramstein, Germania, găzduită de secretarul american al Apărării Lloyd Austin. 

El a spus că, în decursul unei luni de când trupele sale s-au îmbarcat în ofensiva de la Kursk, „Am schimbat situația și împingem războiul în Rusia prin contraofensive”.

Cu toate acestea, a adăugat el, Ucraina are nevoie de „mai multe arme pentru a alunga forțele ruse de pe pământul nostru... Trebuie să avem această capacitate pe rază lungă nu numai pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul Rusiei”.

Pledoaria lui vine la câteva zile după una dintre cele mai mortale lovituri din război de până acum, în care 55 de persoane au murit și 300 au fost rănite în timp ce o rachetă rusă a lovit orașul Poltava.

Washingtonul a anunțat că va oferi încă 250 de milioane de dolari în asistență de securitate Kievului înainte de întâlnire, în timp ce secretarul britanic al Apărării, John Healey, a promis 162 de milioane de lire sterline pentru 650 de noi rachete multirol.

Conștient de cererea lui Zelensky, un înalt oficial al guvernului britanic, care a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile, a spus că scopul este de a începe furnizarea de rachete până la sfârșitul anului.

Adunarea din Germania are loc în timp ce forțele ruse continuă să avanseze în zona Donbas din estul Ucrainei, Vladimir Putin declarând joi că capturarea zonei de est a fost „obiectivul său principal” în conflict.

Zelensky se confruntă și cu presiuni pe frontul intern, deoarece opoziția ucraineană a criticat o remaniere guvernamentală care a dus la ieșirea lui Dmytro Kuleba , care conducea ministerul de externe din 2020.

Alte stiri din Externe

Ultima oră