Zelensky la Casa Albă: „Războiul nu s-a terminat”

21 Dec 2022
Zelensky la Casa Albă: „Războiul nu s-a terminat”

Președintele Joe Biden l-a primit miercuri pe Volodimir ZelenskY la Casa Albă unde președintele ucrainean a încercat să întărească sprijinul SUA pentru apărarea Kievului împotriva Rusiei în prima sa călătorie în afara țării sale de la invadarea forțelor Moscovei. Biden i-a spus lui Zelensky că SUA caută „doar pace” pentru a pune capăt războiului Rusiei, scrie Bloomberg

Biden și prima doamnă Jill Biden l-au primit pe Zelensky pe peluza de sud a Casei Albe, la scurt timp după ora 14:00, la Washington, în timp ce liderul ucrainean a început o călătorie care se va încheia cu un discurs către Congres seara. „300 de zile – greu de crezut”, i-a spus Biden lui Zelensky în Biroul Oval, remarcând timpul care a trecut de când Rusia a invadat.

Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin „încearcă să folosească iarna ca armă” bombardând infrastructura civilă din Ucraina cu rachete și drone, inclusiv surse de energie, căldură și apă.  

„Războiul nu s-a terminat”, spune Zelensky

SUA caută o „pace justă” în conflict, a spus Biden.

Zelensky i-a spus lui Biden în engleză că Ucraina controlează situația în război datorită sprijinului SUA. El i-a mulțumit „pentru sprijinulmare și pentru conducerea" lui, dar a avertizat că „războiul nu s-a terminat”. Președintele SUA a purtat o cravată albastru închis și galben, asemănătoare cu culorile drapelului Ucrainei, iar prima doamnă Jill Biden a purtat o rochie de un albastru mai deschis. Zelensky purta un pulover verde de armată și pantaloni cargo, ținuta sa obișnuită în public de la invazia Rusiei.

Biden a anunțat miercuri un ajutor militar suplimentar de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv o baterie de rachete Patriot, pentru a ajuta țara să-și întărească apărarea în această iarnă. Zelensky se va adresa Congresului miercuri seara, după o întâlnire și o conferință de presă cu Biden. Unii republicani și-au exprimat scepticismul sau opoziția totală față de sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina.

Vizita lui vine într-un stadiu critic al războiului. Ucraina s-a confruntat în ultimele săptămâni cu multiple atacuri rusești cu rachete și drone care vizează civilii și infrastructura energetică critică, ceea ce a dus la întreruperi de energie și apă.

Zelensky a zburat din Europa cu un avion al guvernului american mai devreme miercuri, aterizând la baza comună Andrews, în afara Washingtonului. El a ajuns la Casa Blair, unde liderii străini sunt cazați vizavi de Casa Albă, chiar înainte de ora 13, la Washington. El a pledat pentru sisteme de arme mai avansate pentru a stopa atacurile rusești și pentru energie suplimentară și sprijin economic, în timp ce locuitorii țării sale se pregătesc pentru o iarnă grea.

Deși noul pachet de ajutor al SUA include o singură baterie Patriot, care poate lovi rachete și avioane la altitudini mai mari decât armele anterioare furnizate de administrația Biden, nu include arme precum tancuri sau avioane de luptă pe care Zelensky și alți ucraineni le cer pentru a continua să respingă forțele ruse.

În întâlnirea lor, Biden și Zelensky vor discuta despre strategia pe câmpul de luptă și sancțiunile și controalele la export impuse Rusiei, precum și asistența economică, energetică și umanitară, potrivit unui înalt oficial al administrației care a informat reporterii înainte de călătorie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră