Zelensky este în drum spre Washington cu un avion militar american pentru a-l întâlni pe Biden

21 Dec 2022
Zelensky este în drum spre Washington cu un avion militar american pentru a-l întâlni pe Biden

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky va efectua miercuri o vizită surpriză la Washington în prima sa călătorie în afara țării sale de când aceasta a fost invadată acum 300 de zile, scrie CNN.

Călătoria, pe care oficialii americani și ucraineni au organizat-o în secret în ultima săptămână, presupune riscuri mari. După ce a ajuns în Polonia cu trenul, Zelensky a zburat la Washington la bordul unei aeronave militare americane, au declarat oficialii americani.

El va vizita Biroul Oval după-amiaza pentru discuții extinse cu președintele american Joe Biden care va anunța că va trimite Ucrainei asistență suplimentară de securitate de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un nou sistem sofisticat de apărare aeriană. Cei doi vor convoca o conferință de presă la Casa Albă înainte ca Zelensky să se adreseze membrilor Congresului la Capitol Hill, la ora de maximă audiență.

Vizita liderului ucrainean la Washington care va dura doar câteva ore, reprezintă un moment remarcabil la 10 luni de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

„Președintele crede cu adevărat că, pe măsură ce ne apropiem de iarnă, când intrăm... într-o nouă fază a acestui război, a agresiunii lui Putin, că acesta este un moment bun pentru cei doi lideri să se așeze față în față și să discute”, a spus John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate.

Organizată rapid de oficialii americani și ucraineni în ultimele 10 zile vizita lui Zelensky este menită să demonstreze angajamentul american față de Ucraina, într-un moment în care capacitatea lui Biden de a menține acest sprijin în țară și în străinătate este pusă la îndoială.

Acesta va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru Biden și oficialii americani să afle cum vede Zelensky traiectoria conflictului și să își ofere părerile despre ce ar fi nevoie pentru a pune capăt războiului.

„(Biden) va întări mesajul fundamental către președintele Zelensky în mod direct – către poporul ucrainean, poporul american și întreaga lume în mod public – că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a spus un oficial înalt al administrației.

O vizită surpriză

Biden a discutat pentru prima dată perspectiva ca Zelensky să viziteze Washingtonul în timpul unui apel telefonic cu liderul ucrainean pe 11 decembrie, a declarat un oficial al administrației. În urmă cu o săptămână, a fost extinsă o invitație oficială pe care Zelensky a acceptat-o, lansând consultări comune privind parametrii de securitate ai călătoriei riscante, extrem de secrete. Zelensky, despre care oficialul a spus că este „foarte dornic” să viziteze SUA, a stabilit că acești parametri îi convin iar SUA au început executarea lor. Călătoria a fost în sfârșit confirmată duminică.

Lucrăm cu el și cu personalul său pentru a ne asigura că putem face această călătorie în siguranță, atât venirea în Statele Unite, cât și întoarcerea lui în Ucraina. Vom continua să sprijinim cerințele sale de călătorie cât putem de bine”, a spus Kirby. Zelensky a călătorit miercuri în Polonia cu trenul, ca parte a călătoriei sale către Statele Unite. Videoclipul TVN în Polonia a surprins momentul în care Zelensky a ajuns cu trenul la Przemysl, în apropiere de granița dintre Polonia și Ucraina. Zelensky a fost văzut apoi într-un vehicul 4x4 alb care aștepta să plece într-un convoi.

Când Zelensky va ajunge la Casa Albă, se va întâlni pentru discuții cu Biden, împreună cu membri cheie ai echipei de securitate națională a SUA. Oficialul a spus că Biden și Zelensky se vor angaja într-o „discuție strategică aprofundată cu privire la calea de urmat pe câmpul de luptă”, împreună cu pregătirea și capacitățile pe care partenerii occidentali le oferă Ucrainei, sancțiunile pe care le-au impus Rusiei și asistența economică și energetică pentru poporul ucrainean.

Cei doi vor discuta, de asemenea, despre ce ar putea provoca sfârșitul războiului – o conversație sensibilă despre care oficialii americani au insistat că nu va implica presiuni pe Zelensky să accepte orice concesii.

„Nu mă îndoiesc că vor vorbi despre noțiunea președintelui Zelensky despre o „pace justă” și despre cum arată aceasta, care sunt componentele acesteia și cum ajutăm Ucraina să ajungă la acest punct”, a spus Kirby.

"În mod evident, Putin nu este interesat de diplomație în acest moment”, a continuat el. „Dimpotrivă. El este interesat să omoare mai mulți civili ucraineni”.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră