Zelensky: „Este foarte important ca lumea să nu obosească”

29 Mai 2024
Zelensky: „Este foarte important ca lumea să nu obosească”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a avertizat marți comunitatea internațională să nu se sature de războiul din Ucraina, scrie Le Monde

„Este foarte important pentru ucraineni ca lumea să nu obosească” de acest război care continuă de mai bine de doi ani la porțile Uniunii Europene, a declarat Volodymyr Zelensky la o conferință de presă la Lisabona. „Altfel nu va exista dreptate (…) , altfel lumea va fi schimbată de oameni ca [Vladimir] Putin. »

Ucraina a reușit până acum să „mențină solidaritatea mondială ”, a spus șeful statului. „Este foarte greu ”, a recunoscut el, pentru că, potrivit lui, Rusia încearcă să submineze sprijinul internațional pentru Kiev. „Sunt foarte puternici în ceea ce privește dezinformarea”, a adăugat Volodymyr Zelensky, cerând oamenilor să „nu creadă în minciunile pe care Rusia le răspândește ” .

În cursul zilei, la Bruxelles, președintele ucrainean și-a acuzat omologul rus că încearcă să facă să „eșueze” un summit pentru pace organizat în Elveția la jumătatea lunii iunie și la care Rusia nu este invitată.

„Lui Putin îi este foarte frică de summitul pentru pace. A încercat să eșueze acest summit și continuă să facă acest lucru ”, a denunțat președintele ucrainean, după ce a respins cu o zi înainte propunerea Chinei și Braziliei de a invita Rusia, care urma să „blocheze totul”.

Moscova încearcă să organizeze o întâlnire „alternativă” , a spus el din nou marți, cerând comunității internaționale să o evite.

„Dacă vrei pace, hai să ne întâlnim la summitul pentru pace (…) Și dacă vrei război, vei participa la această adunare pe care Rusia vrea să o organizeze ”, a insistat președintele Zelensky

Alte stiri din Externe

Ultima oră