Xi Jinping e așteptat să viziteze Moscova în februarie pentru a consolida legăturile China-Rusia

01 Feb 2023
Xi Jinping e așteptat să viziteze Moscova în februarie pentru a consolida legăturile China-Rusia

Xi Jinping e așteptat să viziteze Moscova pentru a consolida legăturile China-Rusia, sfidând impresia de divergențe din cauza războiului din Ucraina, spune South China Morning Post. Moscova spune că vizita lui Xi va fi un „eveniment principal” pe agenda bilaterală a celor două țări iar Ministerul rus de externe descrie China drept „o națiune prietenoasă în circumstanțele actuale”

Călătoria preconizată a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia poate sfida impresia unui decalaj tot mai mare dintre Beijing și Moscova în fața războiului din Ucraina și urmează să aprofundeze în continuare legăturile economice și comerciale bilaterale, spun analiștii.

Dar ei nu cred că călătoria așteptată va semnala schimbări în poziția Chinei față de conflict.

Într-o declarație de luni seara, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că vizita lui Xi va fi un „eveniment principal” pe agenda bilaterală a celor două țări, deși Beijingul nu a confirmat încă călătoria.

Anunțul a fost făcut pe măsură ce invadarea Ucrainei de către Rusia, care a fost urmată de sancțiuni conduse de Occident, se apropie de prima aniversare pe 24 februarie.

De asemenea, a avut loc în timp ce Beijingul și Washingtonul se pregătesc pentru prima vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în China, care ar avea loc în acest weekend, pe fondul scepticismului că se vor face progrese substanțiale în remedierea legăturilor dintre cele două țări.

„Este esențial ca președintele Xi să-l informeze pe președintele Putin despre toate acestea [vizita lui Blinken], astfel încât să nu aibă impresia greșită că SUA produc o altă diviziune asemănătoare războiului rece între țările lor (China și Rusia)”, a declarat Andrew Korybko, analist politic la Institutul de Studii Strategice și Previziuni de la Universitatea Prietenia Poporului din Rusia.

El a adăugat că Beijingul este sub presiunea Washingtonului pentru a „se distanța și mai mult de Rusia decât a făcut-o deja”.

Președintele rus Vladimir Putin l-a invitat pe Xi în timpul unui apel video de la sfârșitul anului în decembrie, apel în care cei doi au reafirmat cooperarea în mai multe domenii, inclusiv comerț și energie. Acesta ar marca prima vizită a lui Xi în Rusia  din iunie 2019, când a participat la un forum economic de trei zile la Sankt Petersburg.

Cei doi s-au întâlnit ultima dată față în față în septembrie, pe marginea summitului liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan.

„Anul acesta, Rusia și China își vor uni eforturile pentru a îmbunătăți și promova relațiile bilaterale între cele două guverne”, a declarat agenția de știri de stat rusă TASS, citând ministerul de externe.

„După cum știți, Putin l-a invitat pe Xi într-o vizită oficială în această primăvară. Pornim de la premiza că acesta va fi evenimentul central în agenda bilaterală pentru 2023”, a spus ministerul.

Presa rusă a raportat că înalt diplomatul chinez Wang Yi va efectua o vizită oficială la Moscova pe 20 februarie, la care o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a răspuns luni că China și Rusia „rămân în strânsă comunicare la toate nivelurile”.

Korybko a spus că cooperarea economică și sincronizarea abordărilor celor două țări cu privire la schimbările globale - mai degrabă decât Ucraina însăși - sunt obiectivele principale ale vizitei lui Xi.

„China a extins cooperarea energetică, precum și relațiile economice și financiare cu Rusia în ultimul an, dar nici companiile sale de stat, nici private nu au expediat echipamente letale în Rusia, în timp ce unele companii au plecat din Rusia în ultimul an – sau cel puțin și-au redus drastic operațiunile din cauza amenințărilor cu sancțiunile secundare ale SUA”, a spus Korybko.

„SUA nu doresc ca China să servească drept supapă parțială pentru Rusia de la unele dintre cele mai dure presiuni de sancțiuni ale Occidentului, în special cea care se referă la limitarea prețului exporturilor de resurse și, desigur, nu sprijină planurile BRICS [Brazilia, Rusia , India, China și Africa de Sud]  de renunțare la dolar.

El a adăugat că scăderea dependenței națiunilor BRICS de dolarul american printr-o nouă monedă ar reduce riscul valutar și le va permite să ocolească sancțiunile americane.

China a fost cel mai mare partener comercial al Rusiei de mai bine de un deceniu, iar sancțiunile occidentale asupra Rusiei din cauza războiului cu Ucraina au dus la creșterea volumului comerțului lor.

Pe măsură ce se apropie aniversarea războiului din Ucraina, Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, al doilea cel mai mare furnizor de gaze pentru conducte și al patrulea cel mai mare furnizor de gaze naturale lichefiate.

„În cooperare cu omologii noștri, am luat măsuri consecvente pentru a lupta împotriva încercărilor Statelor Unite de a atinge dominația globală prin promovarea conceptului de ordine bazată pe reguli”, a declarat Ministerul de Externe rus, descriind China drept „o națiune prietenoasă în circumstanțele actuale”.

Ministerul a spus că, pe fondul schimbărilor geopolitice radicale, Moscova și Beijingul și-au coordonat efectiv cursurile de politică externă „pentru a menține pacea și stabilitatea globală, pentru a soluționa conflictele regionale, pentru a depăși confruntările și pentru a promova o agendă unificatoare”.

Viziunea comună a Chinei și Rusiei pentru o lume „multipolară”, în care nicio țară sau grup de țări nu domină relațiile internaționale, se va răspândi în mod natural către mai multe schimburi economice, a declarat Xu Qinduo, analist politic la think tank chinez, Instituția Pangoal.

„Ma aștept la creșterea în continuare a comerțului bilateral pâna la atingerea obiectivului de 250 de miliarde de dolari înainte de 2024 deoarece ambele părți s-au angajat să-și consolideze legăturile”, a spus Xu, adăugând că adoptarea propriilor monede în comerț are implicații pe „un termen semnificativ de lung”. 

Xu a spus că Xi îi întoarce o favoare lui Putin după ce președintele rus a participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing anul trecut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră